Set propostes per descobrir la Terra Alta a través de la història, la memòria i la cultura
De l'herència dels ibers i al llegat dels templers, passant per la petjada de la batalla de l'Ebre de la Guerra Civil: la comarca amaga patrimoni que val la pena conèixer
Aleix Camprubí i Pont
Barcelona-
La Terra Alta respira història. La comarca és avui coneguda per molts per haver estat l'escenari de la Batalla de l'Ebre, la més llarga, cruenta i probablement decisiva de la Guerra Civil Espanyola. Durant 115 dies a l'estiu de 1938, els dos bàndols es van enfrontar sobre un camp de batalla de 800 km², en un moment que va marcar la vida de milers de persones i ha deixat empremta al territori.
Per això, a la Terra Alta ens podem endinsar en indrets emblemàtics i centres d'interpretació per conèixer aquests passatges que van de juliol a novembre. Però a la comarca també han deixat la seva empremta ibers, romans, sarraïns, templers i hospitalers, del que es preserven diversos vestigis. Per tot plegat, us acostem set propostes d'història, memòria i cultura per descobrir aquest territori, per fer del viatge molt més que una visita.
Corbera sota les bombes
El Poble Vell de Corbera d'Ebre és un dels referents de la memòria històrica a l'Estat, un autèntic símbol de la Guerra Civil. La Batalla de l'Ebre va deixar la localitat en unes ruïnes, al ser una població que va quedar força malmesa pels durs bombardejos. Però que han estat preservades com un testimoni de la destrucció de la guerra, i avui es pot passejar entre els seus carrers de pedra.
L'entitat Marcats pel 38 gestiona la proposta Corbera sota les bombes, per conèixer el que fou un centre de l'acció directa durant molts combats. Es tracta d'una activitat que et descobrirà relats increïbles. El Poble Vell es troba al turó de la Muntera, al capdamunt de l'actual municipi de Corbera d'Ebre. Ha estat declarat lloc d'interès històric i bé cultural d'interès nacional.
Museu memorial de la Batalla de l'Ebre
Situat a Gandesa, ofereix una visió exhaustiva sobre un dels episodis més sagnants de la Guerra Civil. Mitjançant exposicions interactives i testimonis orals, el visitant pot comprendre la complexitat d'aquest episodi històric i el seu impacte en la comarca. El Museu memorial de la Batalla de l'Ebre disposa de 300 m2 d'espai amb sala d'exposició i sala polivalent amb una visió general i local dels fets.
Exhibeix una mostra permanent amb maquetes, material armamentístic i objectes de l'època en què va desenvolupar-se la batalla de l'Ebre. Un grup d'estudiosos i col·leccionistes de Gandesa van impulsar-ne la creació. El gestiona el Centre d'Estudis de la Batalla de l'Ebre, que també ho fa amb els espais històrics de les Trinxers del Mas d'en Grau, el Puig de l'àliga i la Mola d'Irto.
115 Dies: els espais històrics
El Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l'Ebre ha creat durant les darreres dues dècades una xarxa de centres d'interpretació i ha recuperat espais emblemàtics vinculats a la batalla. El Centre d'interpretació 115 dies de Corbera d'Ebre és una porta d'entrada als espais de la batalla de l'Ebre i el cap d'una xarxa de centres d'interpretació més petits, ubicats a Batea, la Fatarella, el Pinell de Brai i Vilalba dels Arcs.
La memòria d'aquells fets s'ha recollit en els diferents àmbits d'aquesta exposició permanent. Per reviure aquesta part recent de la història del nostre país, podem optar per la visita guiada visitant el Centre d'Interpretació 115 Dies, el Poble Vell de Corbera d'Ebre i el Memorial de les Camposines.
Les catedrals del vi
Més enllà de la Batalla de l'Ebre, un clàssic de la comarca lligat a la història és la visita als cellers modernistes de Gandesa i el Pinell de Brai, coneguts com les catedrals del vi. A més del seu valor arquitectònic, aquests cellers expliquen una part de la història agrícola de la Terra Alta. Dissenyats per l'arquitecte Cèsar Martinell, combinen funcionalitat i bellesa.
En els dos casos han estat declarats bé cultural d'interès nacional, i el Celler Cooperatiu de Gandesa és una de les Set Meravelles de Catalunya escollides l'any 2007. Les visites guiades permeten entendre el seu paper en la societat rural i tastar vins elaborats amb garnatxa blanca, un altre emblema de la comarca.
Poblat Ibèric del Coll del Moro
El jaciment ibèric del Coll del Moro de Gandesa és exemple d'assentament artesanal i manufacturer de la tribu ibèrica dels ilercavons. Està situat al capdamunt d'un turó des d'on es veu bona part de la comarca de la Terra Alta. Es creu que fou un assentament important per controlar els fluxos d'intercanvi comercial entre la costa i les terres de l'interior.
Al poblat ibèric del coll del Moro hi destaca una torre de forma el·líptica que formava part de l'estructura defensiva del poblat. De planta el·lipsoidal, és el testimoni del moment de màxima esplendor del poblat. Les excavacions han permès provar-hi l'existència d'una important activitat manufacturera, principalment de producció vitivinícola. El jaciment del coll del Moro forma part de la Ruta dels Ibers.
Centre Picasso
El Centre Picasso d'Horta de Sant Joan pretén recollir la reproducció fidel de totes les obres que l'artista va crear en aquesta localitat o pensant en aquest indret de la Terra Alta. L'entitat privada sense ànim de lucre s'ubica a l'Antic Hospital, edifici renaixentista construït l'any 1575. Exposa de forma permanent les reproduccions facsímil, "amb la màxima qualitat i tan pròximes a l'original com ha estat possible", sostenen.
Segons detallen al lloc web, el Centre Picasso ofereix la possibilitat de veure juntes les obres corresponents a dues èpoques importants en l'evolució artística del pintor, els primers passos cap a un estil lliure i personal el 1898, i l'esclat del cubisme el 1909. Es tracta d'obres que actualment estan disseminades per museus i col·leccions particulars arreu del món. Una bona del seu treball a Horta són paisatges.
Entre Templers
I acabem amb una altra proposta històrica per descobrir el passat templer de la comarca, a través d'aquesta visita guiada al Castell d'Algars. L'arqueòleg encarregat de les intervencions arqueològiques mostra les troballes que s'hi han realitzat i s'acaba la visita amb un tast de vins del Celler Cooperatiu Batea, tot plegat entorn natural espectacular amb el riu Algars als peus.
Declarat bé cultural d'interès nacional, el castell d'Algars és un edifici esmentat des del 1153, per bé que les restes conservades probablement daten del segle XIII, per bé que ha estat modificat. Les ruïnes del castell d'Algars són damunt un turó a la riba dreta del riu del mateix nom.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..