Set excursions hivernals ideals per fer en família durant aquestes festes
Rutes plenes d'encant per gaudir de la natura amb els més petits durant les vacances escolars i laborals. Es tracta de sortides sense dificultats, però que cal fer sempre amb precaucions i previsió
Berga-
Molts associen l'activitat física i l'aire lliure a l'estiu, en èpoques de més bonança meteorològica. Tot i això, sempre que ho fem amb precaucions i tenint molta cura de la seguretat, no hem de tenir cap problema a l'hora de fer sortides i excursions en època hivernal. I les festes de Nadal són una època màgica per gaudir de moments en família i explorar paisatges, aprofitant els dies de recés laboral i les vacances escolars.
De totes maneres, cal recordar que hem de portar roba d'abrigar, guants, gorres i calçat impermeable. És millor no accedir a zones amb neu ni anem en família, però si els infants són una mica més grans i experimentats ens podrien fer falta uns grampons. Sempre és indispensable consultar la previsió meteorològica abans de sortir i assegureu-vos que la ruta és adequada per a les capacitats de tots els membres de la família.
A Catalunya, tenim la sort de comptar amb una gran varietat de rutes i indrets que combinen tranquil·litat i paisatges de somni. Per això, us proposem set excursions hivernals per fer en família aquestes festes de Nadal arreu del territori, també en zones més fredes però accessibles pràcticament per a tothom.
El Pedraforca des del Mirador de Gresolet
Tot i que pujar al Pedraforca és una activitat més exigent, arribar al Mirador de Gresolet és una opció més assequible i ofereix vistes espectaculars d'aquesta muntanya icònica. Ubicat a la falda d'aquesta, al Berguedà i dins el parc natural del Cadí-Moixeró, el mirador ofereix una vista magnífica d'una de les muntanyes més icòniques de l'alpinisme català. Si teniu la sort de veure-la nevada, l'experiència serà immillorable.
És possible acostar-s'hi amb cotxe i és accessible per a persones amb mobilitat reduïda. Per la carretera B-400 cal arribar al poble de Saldes, passar-ho en direcció a Gósol i aproximadament a 1 quilòmetre agafar una cruïlla a la dreta cap al mirador del Pedraforca, que està senyalitzat. Cal seguir aquesta carretera veïnal durant 4,5 quilòmetres fins a arribar a l'aparcament del mirador. També es considera un destí popular pels amants del senderisme i l'escalada, ja que hi ha diverses rutes que parteixen des del mirador.
La Fageda d'en Jordà a l'hivern
Un autèntic clàssic de l'excursionisme català és passejar per la Fageda d'en Jordà, un bosc de faigs molt màgic, especialment a la tardor, però que a l'hivern també pren una aura especial. En aquest cas no ens portarà més que una hora i mitja per norma general, però ens hi podem entretenir tant com vulguem, gràcies a la pau i serenor que transmet l'indret (sempre i quan no agafem fred).
I és que és una ruta fàcil i molt tranquil·la per aquest indret de la Garrotxa, ideal per a passejades relaxants, amb un desnivell que no va més enllà dels 50 m i poc més de 6,3 km, segons aquest track de Wikiloc. Es tracta d'una ruta circular, però que les facilitats que ofereix ens permetrà adaptar-la al nostre gust.
Camí de Ronda a la Costa Brava
Tot i que la neu no hi és present, la Costa Brava ofereix unes rutes costaneres espectaculars a l'hivern, amb l'opció de gaudir de temperatures més suaus, també en funció de la meteorologia. Un dels trams de camins de ronda més bonics és entre les platges de Palamós i les de Calella de Palafrugell, al Baix Empordà. La ruta comença a la platja de la Fosca de Palamós, on hi ha les ruïnes del castell de Sant Esteve.
Pel camí trobareu indrets com la platja verge de Castell, on el recorregut s'enfila fins a les ruïnes d'un poblat ibèric. Des d'aquí dalt es pot veure la roca Foradada, per on passen embarcacions petites. La ruta segueix per la cala Canyers, la cala dels Corbs, la cala Estreta, el cap de Plans i la cala del Crit. Tot seguit es puja fins a Cap Roig, i després es baixa fins a la platja del Golfet, de Calella de Palafrugell. En total, la distància és d'11 quilòmetres bastant benèvols.
Estanys de la Pera
Per arribar als Estanys de la Pera el més habitual és fer-ho des de Pollineres, a la Cerdanya. Aquesta proposta circular a Wikiloc té 4,25 km de distància, el desnivell positiu és de 235 metres, no presenta cap dificultat i ens portarà menys de dues hores. Això sí: ens portarà fins a més de 2.400 metres d'altitud, per la qual cosa cal estar molt pendents de la meteorologia i anar-hi molt preparats. Si no ho veieu clar, mireu una altra opció del llistat. Val més fer marxa enrere a temps.
Per pujar fins al Refugi Estanys de la Pera i els llacs que hi trobem seguirem el sender que configura el GR 11.10. És fàcil i presenta diversos atractius, passant entre prats alpins i boscos de pi negre. Es pot baixar per la pista de terra que comunica el refugi amb la font de les Pollineres, per variar l'anada de la tornada.
La Mola
Aquesta ruta és una mica més exigent, apta només per fer amb nens més grans o adolescents, i que estiguin experimentats, però el monestir i les vistes del cim valen la pena. El cim de la Mola és el sostre comarcal del Vallès Occidental, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, amb una superfície protegida de 13.694 hectàrees que es reparteixen també amb les comarques del Bages i el Moianès.
Aquesta ruta de Wikiloc comença prop de la masia de Can Robert, a sota la bassa de prevenció d'incendis, i ens porta fins a la Mola, al cim del massís de Sant Llorenç del Munt. Circula principalment per camins amples i també per petits corriols amb algun tram amb pendents, i es troba senyalitzat amb fites amb etiquetes blanques i verdes. És per a un públic amb una mica d'experiència, puix té un desnivell positiu de més de 575 meres en poc més de 10 km de recorregut circular.
El Camí dels Enamorats a la Vall de Boí
Una opció molt accessible per a tothom és aquesta ruta curta i planera, perfecta per a famílies amb nens petits. El Camí dels Enamorats a la Vall de Boí (Alta Ribagorça) només té 600 metres i un desnivell de 70, per bé que haurem de sumar la tornada, però que és assequible per a tots els públics. Ruta perfecta per a famílies amb nens.
Per arribar-hi, hem d'anar amb cotxe en direcció a Caldes de Boí fins a l'aparcament que hi ha a la part esquerra de la carretera L-500, a l'entrada del parc nacional per la part d'Aigüestortes. Sortim de l'aparcament (1.315 m) i travessem la carretera just abans del pont de la Farga que passa pel riu sant Nicolau. El camí segueix el curs del riu fins a l'aparcament de la palanca de la Molina.
El Congost de Mont-rebei
Acabem amb una proposta més complicada i no apta per als més petits, a causa de les seves característiques. Es tracta del Congost de Mont-rebei de la serra del Montsec està entre les províncies de Lleida i Osca, unides per un pont penjant. El lloc web oficial ofereix dues rutes, la curta i la llarga, i nosaltres us proposem aquesta de Wikiloc que ens pot portar unes 2 hores i mitja.
Segons indica l'usuari té prop de 9 km de distància i més de 100 m de desnivell positiu. Tot i ser una ruta espectacular i en la qual haurem d'anar alerta, no presenta grans dificultats des del punt de vista físic. Això sí, els que pateixen vertigen s'ho haurien de pensar dues vegades. És una ruta circular, per bé que l'anada i la tornada s'encavalquen en molts moments.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..