Este artículo se publicó hace 2 años.
Set destins ideals per viatjar en furgoneta per Catalunya
Durant la pandèmia es va popularitzar i ara ja s'ha consolidat com un dels millors mitjans de transport per recorrer món. El turisme de càmper està de moda per la llibertat que ofereix i el contacte amb natura, tot i que no està permès dormir a tot arreu
Barcelona-
L'ànsia de llibertat després de mesos tancats a casa per la pandèmia de la Covid-19 va tenir moltes conseqüències, una d'elles, va ser el boom sense paleatius del turisme de càmper. La demanda de furgonetes per camperitzar es van multiplicar i cada vegada són més els que opten per viatjar amb la casa a sobre, literalment. I és que són molts els avantatges i atractius de recórrer món sobre dos rodes. Els més repetits per viatgers? El contacte amb la natura i la llibertat d'horaris i de dormir on vulguis.
La furgoneta és ideal per fer una escapada de dos o tres dies. Tampoc cal anar molt lluny per gaudir d'un viatge en càmper, a Catalunya hi ha indrets de tota mena i gustos per fer una ruta. Si sou de muntanya, el Pirineu o el Montsant són la millor opció; si preferiu despertar-vos davant del mar, la Costa Brava o el delta de l'Ebre són perfectes. Et proposem set destins per viatjar en furgoneta pel territori català.
Es pot aparcar i dormir a tot arreu?
Abans, però, és important aclarir alguns punts. Es pot aparcar i dormir a tot arreu? La resposta és no, però amb molts matisos que cal tenir clars. Segons la normativa de la Direcció General de Trànsit (DGT), es pot dormir en una furgoneta aparcada sempre que no s'acampi, és a dir, que no sobresurti res dels límits del vehicle. D'aquí la diferència entre pernoctar i acampar. Ara bé, cada municipi és lliure d'aprovar les ordenances que cregui i prohibir-ne l'aparcament en determinades zones. Per tant, és recomanable informar-se prèviament sobre el lloc on vols passar la nit.
Es pot dormir en una furgoneta aparcada sempre que no s'acampi, és a dir, que no sobresurti res dels límits del vehicle
A més, hi ha dues circumstàncies en què les normes per pernoctar, estacionar o acampar poden canviar. La primera excepció afecta els llocs propers al litoral, ja que segons la Llei de Costes, es prohibeix l'estacionament, així com les acampades, en una franja de 6 metres terra endins des del mar. Normalment hi ha una seyalització que ho indica. La infracció d'aquesta norma comporta una sanció d'entre 50 i 150 euros.
Un altre cas especial és el dels espais naturals protegits, com ara els parcs naturals o les reserves de la biosfera. En aquests casos, cada parc o espai natural es reserva el dret a tenir la seva pròpia normativa. En general, no està permès pernoctar en aquestes zones de conservació especial, encara que hi hagi espais destinats a l'estacionament.
Us recomanem l'aplicació Park4night, amb la qual trobareu fàcilment tots els llocs on podeu pernoctar.
Parc Natural del Delta de l'Ebre
És una de les zones menys massificades de Catalunya i ideal per anar en furgoneta i gaudir del paisatge verd dels arrossars. A més, hi trobareu les platges de sorra més extenses del país per passejar-hi durant una bona estona: la platja de la Marquesa, de Riumar, dels Eucaliptus, del Trabucador... Totes formen part del Parc Natural del Delta de l'Ebre i ofereixen rutes per fer a peu. La més popular és la de la Punta del Fangar. Per arribar-hi, has de deixar la furgoneta al pàrquing de la platja de les Marqueses i caminar uns quatre quilòmetres a través de les dunes fins al far.
A les zones protegides del Parc Natural del Delta de l'Ebre no està permès pernoctar, però hi ha diversos càmpings i àrees de servei, algunes gratuïtes. Per exemple, l'àrea d'Amposta o Deltebre i la Casa de la Fusta, aquest última situada a l'Encanyissada.
Parc Natural de les Muntanyes de Montserrat
En aquest llistat no podia faltar Montserrat, que a més té diversos punts per pernoctar. A Monistrol de Montserrat hi ha una àrea d'autocaravana gratuïta i amb serveis. També hi ha l'aparcament de Can Jorba, a prop del Bruc, amb unes vistes espectaculars. La tercera opció és dormir a l'aparcament de l'ermita de Santa Cecília, un lloc força tranquil per dormir, tot i que en temporada alta sol estar molt transitat.
Les muntanyes de Montserrat amaguen multitud de racons i camins feréstecs entre els seus gegants cilíndrics. Més enllà del santuari benedictí i el tren cremallera, aquest paratge natural a escassos quilòmetres de Barcelona ofereix experiències de tota mena, des de recórrer els seus boscos a contemplar el paissatge a través dels seus miradors. També és ideal per fer escalada.
La platja el Torn, a l'Hospitalet de l'Infant
La Costa Daurada té algunes de les platges més boniques (i verges) de Catalunya. Una d'elles és sens dubte la platja naturista del Torn, a l'Hospitalet del Infant (Baix Camp), situada en un entorn idíl·lic envoltat de natura, boscos de pins i penya-segats de roca calcària que fan de la platja un lloc màgic. Destaca el seu illot amb les restes d'una torre de vigilància medieval al cim. A més, des d'ella es pot arribar nedant a la Cova del Llop Marí, ideal per anar-hi un dia d'estiu.
És una platja ben coneguda pel món càmper, ja que té una àmplia zona d'estacionament on durant el dia (i la nit) es poden veure desenes de furgonetes aparcades.
En ruta pel Cap de Creus
De la Costa Daurada a la Brava, un "imprescindible" en aquesta llista. Ens centrarem en el Cap de Creus. Les carreteres són ideals per moure's en furgoneta i gaudir del mar, així com dels pobles pintorescos que hi ha al voltant: Cadaqués, el Port de la Selva, Llançà, Portlligat i Roses, entre d'altres.
Hi ha infinitat de pàrquings on estacionar per visitar els punts més emblemàtics, però en pràcticament tots està prohibit acampar o pernoctar, ja que és un espai protegit. No obstant, alguns dels municipis del Camp de Creus tenen àrees d'estacionament per a furgonetes i autocaravanes.
Les Muntanyes de Prades i la Serra del Montsant
Tarragona ofereix una combinació perfecta de mar i muntanya. Més enllà de l'emblemàtica Costa Daurada, els amants de l'outdoor tenen una oferta molt àmplia d'activitats relacionades amb la naturalesa i el senderisme. Un dels llocs predilectes de la zona són les muntanyes de Prades, amb carreteres sinuoses entre valls, boscos, rius i penya-segats que porten a Prades, Capafonts, La Febró o Vilanova de Prades, entre d'altres municipis.
Una parada obligatòria és Siurana, una localitat agregada a Cornudella del Montsant (Priorat) coneguda per les seves espectaculars postes de sol amb vista a la Serra del Montsant i a les muntanyes de Prades. També és una de destinacions internacionals més famoses per a la pràctica de l'escalada. De fet, la zona de Margalef i Siurana són conegudes entre els escaladors com el paradís, amb més de 800 vies obertes.
On dormir? Doncs una de les opcions més pràctiques és el refugi dels Masets, a La Riba (Alt Camp), a tocar del riu Brugent i el Francolí. Ubicat a peu de carretera, al costat de les parets d'escalada de les muntanyes que rodegen el municipi, ofereix servei de dutxes d'aigua calenta i de bar. També té zona d'acampada on poder aparcar i pernoctar sense cap problema.
Entre les vinyes de l'Alt Penedès
La xarxa d'àrees d'autocaravanes de l'Alt Penedès és molt coneguda entre el món del turisme càmper, ja que disposen de places públiques i gratuïtes per pernoctar al llarg de tot l'any. El paisatge no és altra que quilòmetres i quilòmetres de vinyes. A més, ara és època de verema, així que podràs veure de primera mà com cullen el raïm. Alguns cellers ofereixen fins i tot la possibilitat de participar en la collita.
Pel que fa a pobles de l'Alt Penedès de parada obligatòria, hi ha Castellet i la Gornal i Santa Margarida i els Monjos. Tots dos formen part del Parc Natural del Foix, un aiguamoll envoltat de terres de secà i amb un ecosistema molt peculiar.
La Vall d'Aran
Finalment, no podia faltar una ruta pel Pirineu català. Una de les més populars és la que s'endinsa per la Vall d'Aran, per la bellesa dels seus paisatges i la gran varietat de rutes i activitats que hi ha per fer. La primera parada és Bossòst, un municipi situat al costat del riu Garona. Un cop allà us recomanem que feu la ruta de les 7 ermites, una excursió circular d'aproximadament una hora.
La ruta segueix per Gausac, on trobareu el bosc de Baricabua, un dels llocs més bonics de la Vall d'Aran, amb un llac d'origen natural. També hi ha desenes de rutes de senderisme. A prop hi ha la capital, Vielha. A partir d'aquí, podeu visitar diversos pobles amb encant de la zona, com Arties, Salardú o Unha, on podreu gaudir d'unes vistes espectaculars de l'Aneto. No deixeu de fer alguna excursió pel Pla de Beret.
En pràcticament tots els pobles hi ha pàrquings per a autocaravanes i furgonetes, i càmpings.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..