Este artículo se publicó hace 8 años.
CULTURA"De què serveix una ciutat sense llibreries?"
Paco Camarasa, propietari de la llibreria Negra i Criminal, tancada per la davallada de vendes, reivindica el seu paper com agitador i difusor de "la droga més addictiva", la tinta d'imprempta, després de rebre la Medalla d’Or de Barcelona al Mèrit Cultur
Àngel Ferrero
Barcelona--Actualitzat a
El llibreter Paco Camarasa (València, 1950) ha estat guardonat amb la Medalla d’Or de l’Ajuntament de Barcelona al Mèrit Cultural, en reconeixement per la seva contribució al món literari de la ciutat i també com a propietari de la llibreria Negra y Criminal i com a comissari del festival BCNegra.
Després de rebre la medalla, Camarasa ha recordat que al mateix ple on es va decidir lliurar-li el guardó se li va retirar un altre honor a Rodolfo Martín Villa, a qui ha acusat de ser "un torturador" i "un sàdic" que "va posar pals a les rodes de la democràcia".
Un Camarasa especialment combatiu en la seva participació també ha qualificat la transició espanyola de "gran traïció". "No sóc un intel·lectual ni un creador, no en tinc capacitat, però si per agitar i difondre" l’obra d’altres, ha dit. "La tinta d’impremta és la droga més addictiva", ha afirmat Camarasa, que també ha tingut paraules per a altres treballadors de la cadena editorial i lamentat el mercantilisme en que ha caigut el sector. Camarasa ha reivindicat el paper del llibreter –que ha estat el seu, evidentment– com a vincle entre l’autor i el lector. "De què serveix una ciutat sense llibreries?", s’ha preguntat.
"Es pot viure sense llegir novel·la negra, però la veritat és que es viu molt pitjor"
Camarasa ha recordat la seva vida als barris d’Horta i el Born –que "encara no era chic"–, i ha aprofitat l’avinentesa per criticar la gentrificació d’aquest últim. De tots els escriptors, Paco Camarasa n’ha destacat un: Manuel Vázquez Montalbán. També ha manifestat el seu orgull per haver animat diversos clubs de lectura, entre ells el de novel·la negra dels Mossos d’Esquadra. Abans d’acabar s’ha referit a la resposta policial i judicial al procés català: "Llibertat per als presos polítics i gràcies a l’Ajuntament de Barcelona". "Es pot viure sense llegir novel·la negra, però la veritat és que es viu molt pitjor", ha reblat poc abans d’acceptar el premi.
La cerimònia ha estat presidida per l’alcaldessa de la ciutat, Ada Colau, amb l’assistència del regidor del PSC Jaume Collboni i l’escriptor Andreu Martín, i com a gest a l’homenatjat, es va repartir als assistents unes ulleres de sol com les que acostumen a portar els detectius de les novel·les del gènere al que Camarasa ha dedicat tota la seva vida.
Ada Colau ha agraït Camarasa el seu amor als llibres, al gènere –del que ha destacat els noms de Pedrolo, Montalbán i Casavella»– i a la ciutat de Barcelona, i ha elogiat «la seva contribució al món literari barceloní». Camarasa mereix el guardó, ha assegurat, pel «seu entusiasme, per la seva tasca de llibreter i especialista del gènere». «Gràcies a la feina d’editors i especialment cultivadors i divulgadors del gènere i fins i tot diria amants del gènere, on Paco destaca», ha dit Colau, qui ha recordat que Camarasa ha animat clubs de lectura i impulsat llibreria Negra y Criminal. "La cultura", ha afegit, "és un element clau per a la construcció de la ciutat", especialment d’una "ciutat oberta".
Jaume Collboni –tot i no ser l’actual responsable de Cultura, ha participat en l’homenatge, ja que havia estat un dels regidors que havia aprovat la concessió de la medalla– ha recorregut a la metàfora en la seva intervenció. Collboni ha recordat el consens entre els regidors a l’hora de decidir l’entrega del premi i el prestigi i la capacitat d’atreure talent de BCNegra, el festival del gènere negre que Camarasa va fundar. Segons Collboni, l’antic llibreter «ha estat culpable de recuperar un gènere» considerat marginal.
Per la seva part, Andreu Martin, ha confessat «la il·lusió» de parlar en l’homenatge "perquè no és difícil parlar malament d’en Paco". "El que és difícil és fer-ho bé, tant bé com ell", ha dit. "El premi Pepe Carballo, que es lliura en aquesta mateixa sala, consistia en les paraules que et donava Paco Camarasa", ha afirmat Martin, qui també ha recordat moments que l’escriptor i el llibreter van viure junts. L’escriptor ha recordat l’ofici de Camarasa, propi "d’un estudiant aplicat". "No sabia si presentar-lo com a lluitador polític, que l’any 70 va entrar a la policia" com a militant comunista, o "bé com a llibreter esplèndid", primer a València i més tard a Barcelona, autor, animador de clubs de lectura o fins i tot "com a comentarista esportiu", ha recordat Martin. «Considero que cap d’aquests conceptes li fa prou justícia», ha afegit a l’hora d’enumerar els seus mèrits personals i la seva relació personal amb ell. Negra i Criminal, ha afegit, "era molt més que una llibreria", i la contribució del llibreter, ha afegit dirigint-se a l’alcaldessa de Barcelona, no es pot deixar en un prestatge de la història. Martin ha lamentat també el tancament de Negra y Criminal, de la que ha destacat el tracte personal cap als clients.
Negra y Criminal
Paco Camarasa va ser el propietari de la llibreria Negra y Criminal al barri de la Barceloneta, que va tancar el 2015 després de 13 anys d’activitat. Dos anys abans van engegar una campanya de micromecenatge per mirar de mantenir-la oberta, però els números es van acabar imposant i Negra y Criminal va haver de baixar la persiana de manera definitiva fa més de dos anys.
El motiu, segons va explicar aleshores Camarasa a la premsa, va ser la davallada de vendes, paradoxalment en el moment en que la novel·la negra estava de moda arran de la publicació de la sèrie ‘Millenium’ de l’escriptor suec Stieg Larrson. "Ara que la novel·la negra està més de moda que mai, Negra y Criminal tanca [...] ja no som necessaris", van afirmar llavors els seus fundadors, Paco Camarasa i Montse Clavé, a través d’un comunicat. La competició amb les cadenes de llibreries i les grans superfícies feia molt difícil la supervivència de Negra y Criminal, que va ser oberta per cobrir el que aleshores era un nínxol de mercat i no una tendència editorial.
Més fortuna ha tingut BCNegra, el festival dedicat al gènere el 2005, l’última edició del qual va celebrar la seva dotzena edició el passat mes de febrer i en la que es va homenatjar a Pepe Carballo, el detectiu protagonista de les novel·les de Manuel Vázquez Montalbán, o parlar del pistolerisme a Barcelona durant els anys vint. Ha estat l’última edició de la que Camarasa ha estat comissari.
Camarasa també és autor de Sangre en los estantes (Destino), que ha estat descrit com una barreja entre llibre de memòries i guia del gènere negre.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..