La sequera s'acarnissa als boscos de la Catalunya Central i augmenta el risc d'incendi a causa de les grans extensions d'arbres morts. Ho evidencia que un de cada deu arbres de les comarques del Bages, el Moianès i Osona es troben greument afectats per la sequera. I que el percentatge d'arbres amb símptomes de sequera ha passat del 12% al 80%, segones les dades de les finques que estudia el Departament d'Acció Climàtica.
La sequera més intensa i extensa del darrer segle està portant la vegetació al límit, cap a una situació de decaïment i mortalitat mai vista en molts indrets del país, segons apunten els experts. Moltes masses forestals afectades per la sequera ja no es recuperen, alhora que afavoriran noves afectacions a les masses del voltant, cada cop més dèbils.
L'espècie més afectada és el pi roig, que pateix una situació sanitària greu i amb bona part de les capçades marrons per la falta d'aigua. Tot i que semblava que la pinassa podria resistir millor la manca de precipitacions i la calor, no ha estat així i és una altra de les espècies més afectades.
Més ajudes per tallar
Tot plegat fa que hi hagi grans extensions d'arbres morts: és important tallar-los i realitzar els treballs silvícoles sanitaris, perquè no s'acabi convertint en un problema de seguretat amb l'augment de risc d'incendi, recorda la directora general d'Ecosistemes Forestals, Anna Sanitjas. I és que, si no es fa, amb el temps els arbres tindran problemes d'estabilitat, comportant riscos per a les persones que passegin pels boscos.
Per això, Acció Climàtica ha aprovat ampliar els ajuts per a la gestió forestal dels boscos privats, passant dels 3 milions d'euros l'any 2022 als 5,5 d'aquest 2023. La decisió s'ha pres arran del nombre elevat de sol·licituds presentades i per tal d'arribar a tots els propietaris. Els boscos privats representen un 75% de la superfície forestal del país.
Seguiment de la xarxa 8x8
La xarxa de seguiment dels boscos de Catalunya (8x8CAT) és una anàlisi sistemàtica de 377 parcel·les repartides per a les diferents comarques on cada any s’avaluen 9.048 arbres concrets. Un dels paràmetres que s’analitzen és la defoliació, la caiguda de la fulla dels arbres.
A les comarques del Bages, Moianès i Osona hi ha 32 parcel·les amb 732 arbres que s’avaluen anualment. A les inspeccions dels darrers dos anys s’ha pogut apreciar un considerable increment dels arbres amb afectacions atribuïdes a la sequera, passant d'aquest 12% l’any 2022 al 80% aquest 2023. La comarca amb més arbres amb símptomes de sequera és el Bages amb un 91%, seguit del Moianès amb un 81%, i un 66% a Osona.
¿Te ha resultado interesante esta noticia?
Comentarios
<% if(canWriteComments) { %> <% } %>Comentarios:
<% if(_.allKeys(comments).length > 0) { %> <% _.each(comments, function(comment) { %>-
<% if(comment.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= comment.user.firstLetter %>
<% } %>
<%= comment.user.username %>
<%= comment.published %>
<%= comment.dateTime %>
<%= comment.text %>
Responder
<% if(_.allKeys(comment.children.models).length > 0) { %>
<% }); %>
<% } else { %>
- No hay comentarios para esta noticia.
<% } %>
Mostrar más comentarios<% _.each(comment.children.models, function(children) { %> <% children = children.toJSON() %>-
<% if(children.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= children.user.firstLetter %>
<% } %>
<% if(children.parent.id != comment.id) { %>
en respuesta a <%= children.parent.username %>
<% } %>
<%= children.user.username %>
<%= children.published %>
<%= children.dateTime %>
<%= children.text %>
Responder
<% }); %>
<% } %> <% if(canWriteComments) { %> <% } %>