Este artículo se publicó hace 6 años.
Sentència del TJUELa Fiscalia ignora el TJUE i demana suspendre la immunitat de Puigdemont i Comín
El Ministeri Públic demana que es mantinguin les euroordres contra l'expresident i l'exconseller, que ja han iniciat els tràmits per convertir-se en eurodiputats efectius.
Agències
Barcelona-
La Fiscalia del Tribunal Suprem ha demanat al jutge instructor de la causa del Procés, Pablo Llarena, que mantingui les ordres nacionals i internacionals de detenció i la declaració de rebel·lia de l'expresident català Carles Puigdemont i l'exconseller Toni Comín, i que es dirigeixi al Parlament Europeu per sol·licitar que se suspengui la seva immunitat.
Al mateix temps, el Ministeri Públic també reclama al magistrat que comuniqui de forma immediata a les autoritats judicials belgues tot aquest procediment perquè deixi sense efecte els terminis per a la resolució del lliurament dels dos exdirigents catalans fins que l'Eurocambra decideixi sobre la petició de la suspensió d'immunitat.
Després de la sentència de Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE) que va reconèixer que el líder d'ERC, Oriol Junqueras, havia de gaudir d'immunitat com a eurodiputat des de la proclamació dels resultats de les eleccions (13 de juny), la Fiscalia ha expressat la seva postura amb relació a Puigdemont i Comín a petició del jutge Llarena, que va reconèixer que la sentència podia tenir la mateixa incidència en els exiliats a Bèlgica.
En el seu escrit, en el qual demana que Llarena mantingui tot l'acordat contra ells (presó provisional, euroordres i declaració de rebel·lia), la Fiscalia els retreu que vulguin "acollir-se al paraigua de la immunitat" que al seu parer li concedia l'elecció com europarlamentaris per eludir la seva entrega i el judici a Espanya. Consideren els fiscals que les mesures cautelars que pesen sobre Puigdemont i Comín "estan absolutament legitimades i justificades" per la gravetat de les penes a les que s'enfrontarien a l'estar processats per sedició i malversació, i per la necessitat de procedir al seu lliurament per respondre davant la Justícia i "evitar la reiteració delictiva".
Segons la seva opinió, la sentència del TJUE no impedeix que aquestes mesures cautelars es mantinguin i recorda a més que en virtut de la legislació espanyola, i tal com el Suprem va explicar en un acte, el suplicatori (permís a la Cambra) només seria necessari per a aquells parlamentaris que encara no hagin estat processats. No obstant això, Puigdemont i Comín es van presentar a les eleccions estant a Brussel·les i processats de manera que "eren plenament conscients de les limitacions que comportava la seva situació processal" en l'exercici dels seus drets polítics.
Admet que l'abast de la immunitat és més ampli si l'eurodiputat està fora del seu país, ja que segons el protocol que el regula, no podria ser detingut, tot i que la Fiscalia recorda la facultat de demanar al Parlament la suspensió d'aquesta garantia.
L'escrit també incideix en què la immunitat no és un privilegi, sinó una garantia d'independència de Parlament, pel que no protegeix "de manera il·limitada" als parlamentaris enfront de processos penals en els quals la instrucció va concloure abans de la pròpia convocatòria electoral , "creant així un inadmissible llimb parlamentari". "La immunitat no pot convertir-se, en cap cas, en un refugi protector o generador d'impunitat davant el legítim exercici de la funció jurisdiccional", indica la Fiscalia.
Aquest mateix matí, en una entrevista a Rac 1, Puigdemont ha assegurat que amb la "immunitat no tenim normalitat" i que no es planteja deixar l'exili de Bèlgica per instal·lar-se a Catalunya.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.