Este artículo se publicó hace 5 años.
Condena per sedicióLa sentència del Suprem contra la cúpula del procés, resumida en 15 claus
El valor de la DUI, què va ser realment l'1-O, què pensa l'Alt Tribunal sobre la credibilitat del testimoni Mariano Rajoy, o què diu la decisió judicial sobre l'actuació dels Mossos d'Esquadra. La sentència de la Sala penal, sintetitzada.
Pilar Araque
Madrid-
La sentència condemnatòria del Tribunal Suprem contra la cúpula del procés ha provocat tot un terratrèmol polític, social i judicial, com es preveia. Aquest és un repàs a 15 de les claus de la sentència [Aquí, les 493 pàgines], però també a alguna de les seves derivades:
1.- El Suprem condemna per sedició, malversació i desobediència. La pena màxima és de 13 anys de presó i inhabilitació per a Oriol Junqueras
El tribunal que presideix el magistrat Manuel Marchena ha aconseguit la sentència per unanimitat. La sentència de 493 pàgines, que afecta 12 dels màxims dirigents del procés, es va donar a conèixer aquest dilluns, si bé ser parcialment filtrada durant el cap de setmana. [Aquí, totes les penes].
2.- L'Alt Tribunal accepta les tesis de l'Advocacia enfront de les de la Fiscalia: diu que va ser sedició i no rebel·lió, encara que va haver-hi violència
El propòsit independentista va ser "una mera quimera" perquè l'Estat va mantenir en tot moment el control, diu l'alt tribunal. "La conjura" va ser avortada "amb la mera exhibició d'unes pàgines del Boletín Oficial del Estado" que publicaven l'aplicació de l'article 155 de la Constitució a Catalunya. Els episodis de violència van ser "indiscutibles" i "paradigmàtics", encara que aquesta violència no va ser "instrumental", "preordenada", "funcional" o idònia per aconseguir la independència, i per tant no és aplicable el tipus penal de rebel·lió.
3.- Cinc exconsellers han estat absolts del delicte de malversació; altres quatre han estat condemnats per desviar diners públics per a costejar el procés
La sentència sosté que la quantitat malversada "supera àmpliament" els 250.000 euros. Els condemnats són Junqueras, Turull, Romeva i Bassa.
4.- La sentència no obliga al compliment de la meitat de la pena per a obtenir el tercer grau, en contra del que va reclamar la Fiscalia
La decisió del Suprem deixa via lliure als Serveis Penitenciaris de la Generalitat. El Ministeri Públic va reclamar que tinguessin l'obligació de complir la meitat de la pena abans d'obtenir el tercer grau, si bé la Sala penal ha obviat aquesta petició. Esgrimeix que, una vegada inhabilitats, no hi ha risc que tornin a cometre el mateix delicte des d'un càrrec públic.
5.- El lideratge de Junqueras... i la "decisiva" contribució dels Jordis
"L'acusat Sr. Oriol Junqueras era Vicepresident del Govern de la Generalitat
i Conseller d'Economia i Hisenda. Ocupava, doncs, la cúspide en
l'organigrama polític-administratiu que es va posar al servei del procés
sediciós", resa l'acte, que subratlla el paper de lideratge de l'exvicepresident. També destaca la "decisiva" contribució de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.
6.- El "dret a decidir" a Catalunya, "un ham" per a enganyar a "ciutadans il·lusionats", segons el Suprem
Mai va haver-hi "cobertura normativa" per al dret a decidir de cap comunitat autònoma, ni això és equiparable al dret d'autodeterminació "per artificiosa assimilació", i en cap cas és aplicable el dret a decidir a la situació a Catalunya, resa la decisió judicial.
7.- El Parlament va vulnerar les lleis i va silenciar l'oposició, afirma la sentència
"La tramitació legislativa de les lleis de referèndum i transitorietat es va desenvolupar a partir d'una interpretació singularitzada del Reglament del Parlament, amb l'exclusiu objecte d'imprimir una inusitada celeritat a l'aprovació d'aquells dos textos legals i, sobretot, de silenciar la veu dels grups parlamentaris que havien mostrat el seu desacord amb el procés de ruptura", resa la sentència.
8.- La decisió final del Suprem critica que contemplessin la desobediència civil com un “plantejament absolutista”.
El Suprem deixa clar que la "desobediència civil" que han defensat i encoratjat els condemnats és un "plantejament absolutista" per "derrotar a qui no pensa igual", i amb el qual es pretén situar com a "ciutadans de segona" a aquells que estan del costat de la Llei.
9.- El Suprem defensa la "protecció" de la unitat d'Espanya: "No és una extravagància"
"El que la defensa del Sr Cuixart denomina una sobreprotecció de la unitat territorial no va ser sinó la legítima actuació d'òrgans jurisdiccionals per a la recerca i enjudiciament d'uns fets que, en el pla indiciari que es correspon amb el moment inicial de qualsevol recerca, presentaven els caràcters de delicte. Aquesta actuació judicial no pot ser etiquetada com una reacció cridada a desbordar l'estat democràtic de dret", resa la sentència.
10.- El referèndum de l'1-O va ser un alçament tumultuari
"Els comportaments del dia 1 d'Octubre van implicar l'ús de força suficient per neutralitzar als agents de policia que legítimament tractaven d'impedir la votació, segons venien obligats per exprés mandat judicial".
11.- Els Mossos van espiar Policies i Guàrdies Civils l'1-O i "en alguns casos" van facilitar el referèndum
"En alguns casos, [Els Mossos] van arribar fins i tot a recollir, fer-se càrrec i traslladar material electoral, que els era lliurat pels ciutadans que van dur a terme la gestió de les corresponents taules de votació", afirma el tribunal.
12.- El Suprem justifica les càrregues de l'1-O: "Els agents de Policia Nacional i Guàrdia Civil es van veure obligats a l'ús de la força"
"En diversos llocs de la geografia catalana es van produir enfrontaments
entre membres de les forces de seguretat i ciutadans que participaven en l'emissió
de vot, qui intentaven impedir costi el que costi el compliment de la
resolució judicial de la qual eren portadors els agents", afirma l'Alt Tribunal.
13.- La Declaració Unilateral d'Independència va ser "simbòlica i ineficaç"
"No va arribar a tenir cap concreció pràctica", sosté la sentència, ja que aquell mateix dia el Senat va aprovar l'activació de l'article 155 de la Constitució, amb el qual el Govern va ser destituït, es va dissoldre el Parlament i es van convocar eleccions.
14.- El Suprem sí que veu creïble la versió de Rajoy sobre el procés, malgrat algun "oblit"; l'Audiència Nacional va dir el contrari amb Gürtel
La sentència contra la cúpula del procés rebutja totes les denúncies sobre suposada vulneració de drets de les defenses. Entre elles, que el tribunal va vulnerar el principi d'igualtat d'armes durant el judici oral, en afrontar amb una actitud molt més "permissiva" les omissions de certs testimonis, entre ells l'expresident del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría i Juan Ignacio Zoido.
15.- Llarena emet una nova euroordre per detenir a Puigdemont
A penes unes hores després que el Tribunal Suprem notifiqués la sentència, el jutge instructor de la causa, Pablo Llarena, ha decidit activar el mecanisme per sol·licitar el lliurament de l'expresident. Ara compta amb una sentència condemnatòria per recolzar la seva petició.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..