Este artículo se publicó hace 5 años.

ENTREVISTA A JORDI MUÑOZ

"Sense una majoria absoluta de suport explícit a la independència no vas enlloc"

Jordi Muñoz, a la plaça del Diamant en l'entrevista amb 'Públic'. M. F.

Barcelona-

Publicidad
Click to enlarge
A fallback.

A la introducció defineix el llibre com un assaig polític de part, que ofereix una perspectiva escorada i identificada amb l'independentisme d'esquerres. Hi analitza els errors que ha comès el propi independentisme i les seves debilitats. Massa sovint ha faltat aquesta mirada?

Publicidad

Manté que el que hem anomenat Procés ha mostrat els límits de la democràcia espanyola.

"Hem pensat massa en la democràcia i massa poc en l'Estat"

Hi ha hagut massa ingenuïtat?

Publicidad

Planteja que el gran error de l'independentisme durant el Procés ha estat no haver entès o no haver volgut entendre la qüestió de la legitimitat del poder polític. Això s'accentua amb l'1 d'octubre?

"El 27-O va ser un error que l'independentisme es podria haver estalviar si hagués fixat un llindar de participació a l'1 d'octubre"

Publicidad

No tenir un mecanisme d'aquest tipus impedia fer marxa enrere als líders polítics?

L'obra detalla diversos requisits bàsics perquè l'independentisme obtingui la legitimitat que li falta per intentar culminar el seu projecte. El primer és la necessitat de superar de manera persistent el 50% dels vots en les eleccions, que fins ara no ha passat mai. Per què costa tan assumir una cosa que sembla òbvia?

Publicidad

Una altra qüestió imprescindible és assolir un acord ampli, del 70%, a nivell català a favor d'aquesta resposta democràtica, que per a vostè seria el referèndum. Això passa per acabar amb desconfiances internes? Unes noves aliances al Govern i al Parlament podrien facilitar-ho?

"La resposta  autoritària i la repressió han necessitat la complicitat activa del Partit Socialista i el seu entorn intel·lectual i mediàtic"

Publicidad

Portem uns quants anys en què el suport a la independència es manté estancat. Per què li costa tan créixer?

Manifesta que, per tenir un escenari optimista, a l'independentisme li cal superar el 50% dels vots, aquest acord intern a Catalunya més ampli per una resposta democràtica i un govern d'esquerres a l'Estat. Adverteix, però, que en aquest darrer àmbit es pot obrir una tercera via, que ho dificultaria. No sé si ja l'hem començat a veure amb l'aproximació amb Cs.

Publicidad

"L'opció preferida del PSOE és la tercera via, que seria governar en solitari, amb geometria variable o amb un pacte amb Cs"

La paràlisi que ha provocat la pandèmia de la Covid-19 farà que la taula de diàleg sigui encara menys prioritària pel Govern espanyol?

"Si fas una anàlisi una mica racional de les possibilitats que té la taula de diàleg, la conclusió és molt pessimista, segurament no anirà enlloc. Però això no vol dir que no s'hagi d'intentar"

Publicidad

Intenta posar una mirada llarga i no veu una resolució a curt termini del conflicte. Quin paper hi pot jugar la competició interna de l'independentisme, fonamentalment entre ERC i JxCat?

"Sembla com si ERC i Junts hagin deixat de barallar-se per l'eix esquerra-dreta i, en canvi, es barallen per l'estratègia independentista"

Publicidad

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors