Este artículo se publicó hace 5 años.
Salut posarà en marxa la setmana vinent un macroespai d'atenció mèdica de 300 llits inicials a Fira de Barcelona
L'equipament podria ampliar-se fins a 2.000 places i disposarà d'un ampli equip de personal sanitari de més de 600 professionals que no dependrà de cap hospital en concret i que atendrà pacients lleus de la Covid-19. El Govern també avançarà diners a ajuntaments i ens locals per garantir-ne la liquiditat.
Barcelona--Actualitzat a
La lluita contra l'emergència sanitària provocada per la Covid-19 ha comportat un esforç titànic de tot el sistema sanitari català però també una reorganització en tots els equipaments i en conceptes. A banda de la unificació de la gestió de tots els equipaments i personal entre la sanitat pública i la privada ja s'han activat plans per utilitzar instal·lacions inusuals en la lluita contra la malaltia. Diversos hotels catalans acullen ja pacients contagiats o usuaris de les residències geriàtriques dins el pla Hotel Salut. Ara el següent pas és el pla anunciat aquest dissabte per la consellera de Salut, Alba Vergès, amb el nom de Fira Salut.
Vergés ha explicat que aquest pla comptarà amb una primera iniciativa realitzada amb la col·laboració de Fira de Barcelona que comportarà la instal·lació de 300 llits inicialment en les instal·lacions QUE l'organisme firal de la capital catalana té a l'Hospitalet de Llobregat. Segons ha explicat la consellera, aquest macroespai d'atenció mèdica atendrà pacients de la Covid-19 que seran escollits mitjançant "un triatge entre els centres hospitalaris catalans en funció de la gravetat de cada persona". La idea és que siguin traslladats a Fira Salut els malalts amb simptomatologia més lleu.
L'equip sanitari per atendre els 300 pacients a Fira de Barcelona serà de més de 600 professionals
La primera fase del programa que es posarà en marxa probablement dimarts serà de 300 llits però segons Salut l'equipament podria arribar a acollir-ne 2.000. Segons Vergés, "l'espai de Fira de Barcelona és absolutament ampliable", però la consellera ha recordat que no només fa falta tenir metres quadrats: "cal acompanyar-los del personal i el material adequat". Per aquesta primera ala firal d'atenció mèdica s'ha previst un equip de més de 600 professionals sanitaris que treballaran dividits en 5 torns. Concretament seran 15 especialistes hospitalàries, 120 metges d'atenció primària, 120 infermers i infermeres, 240 auxiliars i 120 zeladors. L'espai s'està acabant d'acondicionar amb la zona principal de llits però també les àrees de descans i de menjador que necessitarà el personal. Vergés ha indicat que aquest equip assistencial no dependrà de cap centre hospitalari en concret sinó directament del sistema de Salut català.
El Govern també ha anunciat que aquest dissabte arribarà a Barcelona un avió amb un carregament de material de protecció mèdica que constarà de 130.000 mascaretes, 10.000 ulleres i 10.000 bates. El material s'ha aconseguit gràcies a la col·laboració de la comunitat xinesa instal·lada a Catalunya que ha facilitat els contactes necessaris per contactar amb els fabricants i proveïdors en el seu país d'origen. Vergés ha assegurat així mateix que avui també han arribat a Catalunya 25.000 test ràpids per detectar el coronavirus. Segons la consellera, els professionals sanitaris i els usuaris de les residències seran els qui tindran prioritat a l'hora de fer-los servir. "Tot allò que arriba ho posem a disposició amb l'estratègia de vetllar per la protecció dels professionals i la seguretat dels pacients i les persones més vulnerables", ha dit. Per altra banda, Vergés ha explicat que, fins ara, no té constància que hi hagi hagut més requises de material. "Me n'alegro que no em consti perquè tot el material ha d'estar a disposició de qui ho necessita", ha afegit.
Budó: "si hi ha mesures de confinament total per part del Govern espanyol en les pròximes hores, el Govern de Catalunya li donarà suport
D'altra banda, respecte a la possibilitat que el Govern espanyol pugui aprovar la setmana vinent un enduriment de les mesures de confinament que fins ara ha establert el decret de l'estat d'alarma i que ha exigit des de fa setmanes el Govern de la Generalitat, la portaveu de l'Executiu català, Meritxell Budó ha assegurat que "si hi ha mesures de confinament total per part del Govern espanyol, el Govern de Catalunya li donarà suport". "Ho hem defensat des de fa setmanes per recomanació científica i si s’acaba prenent la decisió en les pròximes hores serà benvinguda", ha defensat Budó. "Ja hem dit moltes vegades que en aquesta qüestió no es tracta de territoris sinó de la salut de la ciutadania", ha reblat la consellera.
Encara no ha arribat el pic del contagi
Totes les mesures en la lluita contra la Covid-19 i moltes altres que s'aniran prenent, assegura la conselelra de Salut, Alba Vergés, responen a la necessitat d'ampliar la capacitat de resposta del sistema sanitari català davant l'increment d'infectats per la Covid-19 que encara s'espera que augmentin de forma exponencial. Segons la titular de Salut, "encara no estem en el pic del contagi", i a més la consellera ha volgut recalcar que el pic d'infecció no es correspon directament amb el moment de major tensió del sistema sanitari i que per tant "un cop hagi passat el pic de contagis continuarem tenint la necessitat d'ampliar al màxim la nostra capacitat assistencial i d’UCIs".
Vergés sobre l'assaig clínic que dirigeix Oriol Mitjà pel retroviral: "esperem tenir en dues setmanes conclusions esperançadores que permetin poder generalitzar el tractament".
Respecte a l'assaig clínic per aconseguir un retroviral que freni l'expansió de la Covid-19 que està desenvolupant un equip dirigit per l'investigador Oriol Mitja, a preguntes de Públic la consellera Vergés ha assegurat que en dues setmanes es poden tenir ja els resultats i que malgrat cal esperar a la conclusió de la proba que es desenvolupa amb afectats de la Conca d'Òdena i el nord de l'àrea metropolitana de Barcelona, Salut espera "conclusions esperançadores que permetin poder generalitzar el tractament".
Finalment, Vergés també ha anunciat una nova eina telemàtica en la lluita contra la Covid-19. Una web que és tot un mapa interactiu que aporta un important flux de dades i d'informació sobre l'evolució de la malaltia i que també està disponible per a la consulta de la ciutadania. Vergés l'ha definit com un "mapa de calor del comportament de la Covid-19 a Catalunya per poder fer-ne el seguiment al detall i prendre prendre les decisions més ajustades". El Govern també destinarà 70 nous professionals a reforçar les residencies de la gent gran. Una dotació que s’afegeix als 83 que ja s’han destinat a 22 residencies a través de l'atenció domiciliària. També s'ha fet una crida als professionals del sector desocupas perquè s’apuntin a la borsa de treball que s'ha obert de forma excepcional.
Liquiditat per al món local
D'altra banda, el Govern també ha aprovat mesures de suport al món local. Segons ha explicat la consellera de la Presidència, Meritxell Budó, l'Executiu català considera "necessari" reforçar als ajutaments, consells comarcal i Entitats Municipals Descentralitzades en la lluita contra la Covid-19. Per aquest motiu Budó ha explicat que s'ha acordat fer l'avançament dels ajuts corresponents al Fons de Cooperació Local, amb l'objectiu de "garantir la liquiditat per afrontar les despeses en mesures per fer front a l'emergència sanitària i els seus efectes socials". S'avançarà el 50% de les ajudes que el món local va rebre d'aquest fons el mateix període de l'any passat per la qual cosa s'ha habilitat un partida de 61 milions d’euros. En concret, el conjunt d'Ajuntaments de Catalunya rebran 43 milions d'euros, els Consells Comarcals, 18 milions, i les Entitats Municipals Descentralitzades (EMD) prop de 180.000 euros. Budó s'ha mostrat confiada que "al mes d’abril les transferències estiguin fetes".
Sobre les tasques d'unitats de l'Exèrcit espanyol a Catalunya que inclouen la desinfecció de dependències de diversos ajuntaments i també alguns equipaments de la Generalitat, el conseller d'Interior, Miquel Buch, li ha volgut treure transcendència: "en funció de les situacions anem esglaonant totes les peticions de suport a tots els nivells d'administració", ha assegurat. "Sempre que hem necessitat ajuda l’hem demanat i més quan en depèn la salut de la ciutadania" afirma Buch que ha afegit "si la UME (Unitat Militar d'Emergències) pot contribuir puntualment en la lluita contra la Covid-19 es demanarà".
Buch també ha donat dades sobre els controls policials que garanteixen el confinament i ha assegurat que ja no ha calgut tancar cap local comercial. S'han produït 30 detencions i s'han instat 2.744 denúncies a persones que infringien el decret d'estat d'alarma. Quant al trànsit la reducció ha estat similar a la del cap de setmana passat i a l'anella viària metropolitana de Barcelona aquest divendres es va rebaixar d’un 75% els vehicles que hi circulaven i del 90% durant aquest dissabte. La reducció de l'ocupació del transport públic també és del 90%.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..