Este artículo se publicó hace 5 años.
Salut obre un expedient per investigar la polèmica missa a la Sagrada Família
El Departament vol aclarir si s'han complert els protocols establerts després de les nombroses queixes del món de la cultura. El sector critica haver de tancar els equipaments culturals mentre es poden fer cerimònies religioses multitudinàries. La conselleria diu que l'estat d'alarma no permet tancar espais religiosos per protegir la llibertat de culte. L'Arquebisbat assegura que es va complir amb l'aforament establert, que l'Ajuntament de Barcelona era coneixedor de l'acte i que va assistir-hi el regidor Albert Batlle. Justícia portarà al Procicat una proposta per limitar a 100 persones l'aforament en actes religiosos.
Públic
Barcelona--Actualitzat a
Salut Pública obrirà un expedient als organitzadors de la missa a la Sagrada Família on aquest dissabte s'hi van aplegar gairebé 600 persones per a la beatificació de Joan Roig Diggle. Segons ha informat el departament de Salut, l'expedient, que podria acabar amb sancions, s'obre per la "gran mobilitat que ha implicat l'acte religiós" en el context epidèmic. La conselleria que dirigeix Alba Vergés, però, recorda que l'estat d'alarma decretat pel Govern espanyol "només permet reduir aforaments i no tancar espais religiosos", ja que preval la llibertat de culte, que és un dret fonamental reconegut per la Constitució.
Amb tot, i arran de l'acte d'aquest dissabte, Salut afirma que "aquest tipus d'esdeveniments massius tenen un risc epidemiològic del tot injustificable" i es planteja "reforçar les mesures de protecció perquè no torni a passar".
Amb l'expedient anunciat, Salut intentarà aclarir si "s'han complert totes les mesures de protecció de la salut i de mobilitat en l'organització i desenvolupament de l'acte". L'acte es va celebrar sense notificació prèvia al Govern ni permís del Procicat ja que l'arquebisbat de Barcelona es va acollir al reglament genèric que permet la celebració d'actes religiosos amb limitació d'aforament al 30%. Sense limitació concreta dins d'aquests marges. L'arquebisbat també assegura que no s'ha vulnerat el confinament municipal dels caps de setmana perquè els fidels assistents diuen que eren de la ciutat de Barcelona i que els religiosos que s'hi van desplaçar d'altres parts de l'Estat ho feien en funcions laborals. Aquestes mateixes fonts han assegurat a Rac 1 que l'Ajuntament de Barcelona era coneixedor de l'acte perquè va ser convidat com a institució i que regidors del Govern municipal com el socialista Albert Batlle hi eren presents.
La beatificació ha comptat amb la participació d'unes 600 persones, un terç de l'aforament de la Sagrada Família, amb distància mínima d'1,5 metres entre feligresos i ús obligatori de la mascareta.
L'Arquebisbat de Barcelona ha defensat que en la beatificació es complia l'aforament permès. Fonts de l'Arquebisbat han indicat a l'ACN que si l'acte es va fer és perquè es podia fer. A més, han assegurat que de moment no han rebut res en relació a l'expedient anunciat. L'acte va comptar amb la presència "oficial" del director general de Drets i d'Entitats Jurídiques de la Generalitat, Xavier Bernadí, i el comissionat de Diàleg Intercultural i Pluralisme Religiós de l'Ajuntament de Barcelona, Khalid Ghali; mentre que el tinent d'alcaldia Albert Batlle hi va anar convidat a títol individual, segons les mateixes fonts.
La multitudinària celebració religiosa ha encès les crítiques del món de la cultura, on es mantenen tancats teatres i cinemes per les restriccions de la Covid-19. L'actriu Silvia Bel ha piulat 'Els teatres tancats les beatificacions necessàries i nosaltres a creure i a callar pel bé de tots. Algú s'ha pensat que som idiotes?', l'escriptora Bel Olid ha considerat "un escàndol" el que ha passat al temple, mentre que el còmic Peyu ha explicat que aquesta nit havia de representar 'El Gallardo Español' al Teatre Borràs amb un aforament de 350 persones, inferior al que ha acollit la Sagrada Família, i s'ha cancel·lat. El també còmic Guillem Estadella ha ironitzat: "Ja estic amb el curs de sacerdot online'.
El també actor Joel Joan ha repiulat una notícia on s'informa de l'acte a la Sagrada Família.
El segell musical Banrrobber ha escrit: "Hola Sagrada Família, ens feu un privat amb les condicions per llogar la sala? Seria per un concert. Màxima comunió assegurada'.
De la seva banda, l'escriptor Jordi Nopca ha afirmat que la propera manifestació del sector cultural "hauria de ser a la Sagrada Família". El també escriptor Sebastià Portell ha dit als companys de les arts escèniques: "I si ens poséssim a repartir hòsties?".
Entre les crítiques també hi ha algunes reaccions polítiques. El vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, ha dit que es va "emprenyar" quan va veure les imatges. En una entrevista a Catalunya Ràdio, Aragonès ha dit, respecte al manteniment d'actes religiosos, que una cosa és una església de barri i una altra cosa que es congreguin centenars de persones. "Quan és una església tan gran que pot mobilitzar tanta gent, això ho haurem de revisar", ha afegit.
El vicepresident ha defensat que la missa d'aquest dissabte a la Sagrada Família no era essencial i s'ha referit a l'expedient que han obert. "Jo puc dir que m'he enfadat però no puc dir que poso una multa perquè hi ha un procediment que s'ha de seguir", ha afegit.
També hi ha hagut reacció des d'altres representants polítics, com els comuns. "La cultura, tancada, i la Sagrada Família, amb 588 persones. On és la coherència de les restriccions? Als teatres entra el virus i a les esglésies no? Qüestió de prioritats". Aquesta és la crítica que ha fet la cap de files de CatECP, Jéssica Albiach.
Justícia proposarà limitar a 100 persones l'aforament en actes religiosos
La Direcció General d'Afers Religiosos, dins del Departament de Justícia, portarà al Procicat una proposta per limitar a un centenar de persones l'aforament en actes religiosos. Justícia ha informat que ho farà per evitar "noves concentracions multitudinàries" com la d'aquest dissabte. Això s'aplicaria "malgrat es facin en espais amb gran capacitat". El Departament, a través d'Afers Religiosos, ha traslladat el seu malestar a l'Arquebisbat de Barcelona per la "desproporcionada i inoportuna" concentració de persones en la beatificació d'aquest dissabte i ha fet una crida a la responsabilitat.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.