Este artículo se publicó hace 4 años.
El risc de rebrot segueix a l'alça a Catalunya
El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, afirma que s'ha tornat a la situació de fa 15 dies i demana reduir al màxim la interacció social per doblegar la corba de contagis. Salut anuncia nous cribratges massius als barris de la Torrassa i Collblanc de l'Hospitalet. Barcelona fa una crida a la "responsabilitat" dels joves davant l'"excés d'activitat nocturna" després de desallotjar en una nit més de 500 persones que feien 'botellón'.
Públic / ACN
Barcelona--Actualitzat a
El risc de rebrot segueix a l'alça a Catalunya, amb un empitjorament diari dels indicadors epidemiològics des de principis de setmana. Se situa ara en 157,88, superant els valors de la setmana passada, quan estava en 152,56. A partir de 100 es considera risc alt. La velocitat de propagació (Rt) -quantes persones contagia cada cas positiu- també augmenta, fins al 1,06, allunyant-se de la barrera de l'1 que va assolir la setmana passada. Baixar d'aquest nombre és clau per frenar l'expansió del virus. El secretari de Salut Pública, Josep Maria Argimon, ha assegurat que els diferents brots detectats arreu del territori han fet retrocedir a la situació de 15 dies enrere i que cal un esforç col·lectiu per reprendre la tendència a la baixa. Argimon ha demanat a la ciutadania "responsabilitat" per reduir al màxim la interacció social i doblegar la corba de contagis. El president de la Generalitat, Quim Torra, ja va advertir aquest dimecres que si la tendència segueix així caldrà "prendre mesures dràstiques".
El risc de rebrot augmenta i la taxa de propagació creix per sobre de l'1
Precisament amb l'objectiu de detectar casos asimptomàtics i tallar les cadenes de contagi, el Departament de Salut farà des d'aquest divendres i fins el dijous vinent un cribratge massiu als barris de Collblanc i la Torrassa de l'Hospitalet de Llobregat, on hi van haver els primers grans rebrots a l'àrea de Barcelona. El punt de recollida de mostres estarà ubicat al Centre Municipal Torre Barrina, al número 67 de la carretera de Collblanc. Es recolliran mostres per fer una PCR als veïns que hi vagin voluntàriament, que siguin residents als barris, tinguin preferentment entre 18 i 40 anys d'edat, siguin asimptomàtics, i no s'hagin fet recentment una PCR per a la detecció del SARS-CoV-2.
D'altra banda, Salut ha notificat aquest dijous 1.185 casos nous de coronavirus confirmats per PCR i el total s'eleva a 95.629. Segons les dades de Salut, 12.921 persones han mort des de l'inici de la pandèmia, després que s'hagin reportat nou defuncions en les últimes hores. Milloren, però, les xifres hospitalàries: hi ha 671 pacients ingressats, nombre que no varia respecte al balanç anterior, i 125 a l'UCI, 7 menys.
L'Ajuntament de Barcelona fa una crida a la "responsabilitat" dels joves
D'altra banda, el tinent d'alcalde de Seguretat de Barcelona, Albert Batlle, ha fet una crida a la "responsabilitat" dels joves davant del que considera un "excés d'activitat nocturna no adequada" que afavoreix els contagis de Covid-19. En una roda de premsa d'aquest dijous, Batlle ha explicat que els Mossos d'Esquadra i la Guàrdia Urbana han desallotjat 1.961 persones que bevien al carrer aquesta setmana, de les quals 544 aquesta nit passada. "Preocupa que haguem de destinar tants efectius policials a una qüestió que es de sentit comú i sentit cívic", ha lamentat.
Prorrogades les restriccions de l'oci nocturn
A més, la conselleria de Salut ha publicat aquest dijous una nova resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) que modifica i complementa la publicada el 17 d'agost sobre l'oci nocturn. Concretament, amplia la restricció horària fins a la una de la matinada a restaurants musicals, bars de teatres i cafès concerts; i prorroga, sense data de finalització, el tancament de discoteques, bars musicals, sales de ball i festes, karaokes i establiments amb activitats musicals de règim especial.
Creix l'alerta a l'Estat, especialment a Madrid
Simón alerta que "les coses no van bé" perquè "cada dia hi ha més transmissió"
L'Estat espanyol ja és el país de la Unió Europea (UE) amb una major taxa de contagis, amb 131 per cada 100.000 habitants. Aquest dijous el Ministeri de Sanitat ha registrat 7.039 nous positius per Covid-19 a Espanya en relació amb el total de casos confirmats aquest dimecres. Segons l'últim informe, des que va començar la pandèmia hi ha hagut 377.906 casos confirmats per proves diagnòstiques. D'aquests, 3.349 s'han diagnosticat el dia anterior. La CCAA amb més diagnòstics el dia previ és, de nou, Madrid amb 1.020, gairebé un terç del total. La segueixen el País Basc (547), l'Aragó (352), Andalusia (302) i Catalunya (180). Pel que fa a les defuncions, Sanitat xifra en 28.813 el total de morts per coronavirus a tot l'Estat espanyol, 16 més que aquest dimecres.
El director del Centre de Coordinació d'Alertes i Emergències Sanitàries (CCAES), Fernando Simón, ha fet un crit d'alerta a la població i ha avisat que "les coses no van bé". Simón ha explicat que "cada dia hi ha més transmissió". "Si seguim deixant que la transmissió segueixi cap amunt acabarem tenint molts hospitalitzats" així com defuncions, ha dit en roda de premsa aquest dijous a la tarda. "Que ningú es confongui. No podem deixar que això segueixi i cal ser molt conscients del que hem de fer", ha demanat Simón, que ha reclamat a la ciutadania "començar a prendre-s'ho de nou molt molt seriosament" i "fer un pas més enllà". "No ens podem permetre que això se'ns torni a escapar", ha afirmat.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..