Este artículo se publicó hace 4 años.
COVID-19El risc de rebrot es dispara
La prohibició de reunions de grups de més de deu persones, tant en àmbits públics com privats, ha entrat en vigor aquest dissabte
Barcelona-Actualitzat a
El risc de rebrot de coronavirus creix de forma alarmant i el nombre de morts ja supera els 13.000 a Catalunya.
Aquest dissabte s'ha registrat un fort augment de casos de covid-19, amb 1.420 nous confirmats per PCR al conjunt del territori català, elevant la xifra total fins als 106.211, segons l'últim balanç publicat pel Departament de Salut.
La xifra tota de casos amb totes les proves és de 128.396 (1.547 més en les últimes hores). En les últimes hores s'han registrat 10 defuncions més com a conseqüència del virus. Des de l'inici de la pandèmia han mort 13.004 persones.
Als hospitals es troben ingressats 644 pacients, 21 menys respecte a l'última actualització, 129 dels quals estan sent atesos a les Unitats de Cures Intensives (UCI), tres més que a l'anterior balanç.
El risc de rebrot es dispara i s'acosta a 200 (197,51), per sobre del 179,26 registrat la setmana de l'11 al 17 d'agost. En paral·lel, la velocitat de propagació del virus (Rt) es manté per sobre d'1, a 1,12.
Prohibició de reunions de més de 10 persones
La prohibició de reunions de grups de més de deu persones –tant en l'àmbit privat com en l'àmbit públic- ha entrat en vigor aquest dissabte, després que la proposta del Govern hagués rebut divendres l'aval jurídic i que ja s'hagi publicat la resolució al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC). La limitació de reunions grupals durarà almenys quinze dies amb l'objectiu d'intentar controlar la corba de contagis de la covid-19. Salut entén que aquesta és "una de les mesures més idònies per intentar controlar la pandèmia". La prohibició té excepcions: n'estan excloses les activitats laborals, els actes religiosos, el transport públic, els actes culturals, la realització d'activitats lúdiques i esportives i el dret a manifestació.
Casaments i funerals
Dins els actes religiosos s'inclouen casaments, serveis religiosos i celebracions o cerimònies fúnebres. En el cas de les activitats culturals, la música, el cinema, les exposicions i el teatre queden sotmesos als plans sectorials que regulen les mesures sanitàries que cal aplicar en aquest àmbit. Passa el mateix amb biblioteques, arxius, museus i monuments que estiguin oberts al públic.
També s'han de regir pels plans sectorials les activitats lúdiques i recreatives, com l'obertura d'equipaments esportius –gimnasos i piscines–, pacs d'atraccions o parcs infantils. El dret a manifestació també queda exclòs de la restricció i es podrà exercir en les condicions que determinin les autoritats sanitàries i quan es compleixin les mesures de caràcter general.
Terrasses de bars i restaurants
Tota la resta d'activitats quedaran limitades a un màxim de deu persones, incloses les terrasses de bars i restaurants, segons especifica la resolució publicada aquest dissabte al DOGC, de quatre pàgines d'extensió, informa l'ACN. Pel que fa a les fires i festes majors, correspon als ajuntaments determinar la seva celebració, sense perjudici del compliment de totes les mesures de seguretat establertes amb caràcter general. Salut entén que la prohibició té sentit després que s'hagi constatat que molts dels contagis provenen de l'àmbit familiar i social perquè és aquí on la ciutadania "relaxa" els controls.
També s'ha valorat que molts dels contagis provinguin de persones asimptomàtiques que "en la mesura que no presenten símptomes, fan una vida o activitat normal, però són agents actius de transmissió". Amb la limitació de les trobades grupals s'espera "aplanar" la corba i evitar que s'hagin d'adoptar mesures més limitadores, com confinaments totals o parcials.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..