Este artículo se publicó hace 7 años.

"El referèndum acordat és complicat, però una setmana abans de la moció de censura també ho era fer fora el PP"

El coordinador general de Catalunya en Comú, Ramon Arnabat. Marc Font

Barcelona--Actualitzat a

Publicidad

Ets doctor en història i professor a la Universitat Rovira i Virgili. El 2015 vas fer el pas a la política institucional com a regidor de Vilafranca en Comú. Què t'hi porta?

Click to enlarge
A fallback.

Si no m'equivoco, una de les teves línies d'investigació són els moviments socials a la Catalunya contemporània. Fa tres anys es vivia un moment àlgid de mobilització, que anava més enllà del tema nacional. Ara hi ha un cert reflux. Com l'analitzes?

Publicidad

Com s'ha d'abordar aquesta irrupció de l'extrema dreta, que es tradueix tant en un previsible creixement electoral com en la capacitat que les seves propostes s'instal·lin a l'agenda política, defensades per altres formacions? 

"No podem quedar-nos en titllar de feixistes tots aquests moviments d'extrema dreta. Hem d'analitzar correctament el que passa"

A principis de setembre va dimitir el coordinador de Catalunya en Comú, Xavier Domènech. Això ha sacsejat el vostre espai polític i ha provocat canvis a la direcció, amb el nomenament de Candela López, exalcaldessa de Castelldefels i dirigent d'ICV, i el teu propi per coordinar el partit juntament amb Ada Colau. En el teu cas, es busca mostrar la voluntat d'anar més enllà de Barcelona i l'àrea metropolitana?

Publicidad

Dius que esteu construint una organització on "tothom s'hi senti identificat". Però els darrers dies alguns dirigents, com els diputats Elisenda Alamany i Joan Josep Nuet, han impulsat la plataforma Sobiranistes amb l'argument que hi ha el risc que l'espai s'estigui empetitint i perdi pluralitat. Què en penses?

Dedueixo que us ha molestat conèixer la iniciativa a través de la premsa.

Publicidad

El text, que imagino que has llegit, adverteix que no heu estat "capaços de superar les dificultats, els vicis i les inèrcies dels partits tradicionals, com ara les negociacions entre aparells, els replegaments, els pactes de despatx o la temptació d'homogeneïtzació". Comparteixes el relat o creus que més enllà de diferències ideològiques o de funcionament de partit, hi ha altres raons de fons en la discrepància?

Una persona independentista es pot sentir còmoda avui a Catalunya en Comú?

Publicidad

Una de les banderes que sempre ha defensat l'espai és el referèndum d'autodeterminació acordat com la millor via per resoldre el conflicte polític. Ara es torna a reivindicar des d'altres espais que havien apostat per la unilateralitat. Ara bé, no sembla que el PSOE tingui cap intenció d'acceptar-lo. Més enllà de la retòrica, quina estratègia plantegeu per arribar-hi?

Segurament aquest consens del qual parles es va veure amb molta més força el 3 d'octubre, quan el rebuig a la repressió de l'Estat va anar clarament molt més enllà de l'independentisme.

"Crec que un dels errors de l'independentisme ha estat intentar veure aquesta mobilització de l'1 i el 3 d'octubre com una mobilització exclusivament independentista"

Ada Colau ha proposat fer un pacte per tirar endavant els pressupostos de la Generalitat, els del Congrés i els de l'Ajuntament de Barcelona. En el cas català, quines mesures de mínims demaneu als comptes?

Publicidad

Dius que són negociacions independents i que no hi ha un intercanvi de cromos. Es pot donar el cas que Catalunya en Comú Podem doni suport als pressupostos de la Generalitat si ERC i PDeCAT no voten a favor dels de l'Estat?

En els mesos vinents arrencarà el judici als presos polítics i la sentència pot marcar un punt d'inflexió en la política catalana. Si hi ha una condemna important, avalaríeu un avançament electoral com a resposta?

Una condemna dura, de bastants anys de presó, farà molt més difícil trobar sortides al conflicte polític?

"Una condemna fa mal a la democràcia i hem de fer tot el possible, cadascú des del seu camp, perquè això no succeeixi".

El 26 de maig hi ha les eleccions municipals i no sé si considereu implicar-vos en confluències àmplies d'esquerres que vagin més enllà del vostre espai polític?

Publicidad

Què passarà amb Badalona, on l'exalcaldessa Dolors Sabater ha manifestat que li agradaria articular una candidatura conjunta entre els Comuns i Guanyem Badalona?

Dius que els vostres aniran a formar majories de progrés als ajuntaments. Entenc que això passa per aliances amb ERC, la CUP i, en alguns casos, amb el PSC?

Aquests possibles acords municipals poden ajudar a construir aliances nacionals en el futur?

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors