barcelona
Actualizado:La farmacèutica catalana Grifols ha confirmat, amb les dades de neuroimatge dels seus assajos clínics, l'eficàcia del seu recanvi plasmàtic per frenar l'Alzheimer lleu o moderat, amb la qual cosa té previst reunir-se amb l'autoritat sanitària nord-americana per a abordar aquests resultats.
Grifols ha donat a conèixer aquest divendres en la conferència Clinical Trials on Alzheimer Disease (CTAD), a San Diego (Califòrnia), les dades completes del seu assaig clínic anomenat AMBAR (Alzheimer Management by Albumin Replacement), amb el qual tracta de demostrar l'eficàcia de les teràpies de recanvi de proteïnes plasmàtiques per a atallar aquesta malaltia neurodegenerativa, informa l'agència EFE.
Segons un comunicat de la companyia catalana, les dades de l'assaig clínic, anomenat AMBAR, indiquen una "reducció progressiva de la malaltia" en pacients que estan en un estadi lleu i moderat.
El director mèdic del programa clínic AMBAR, Antonio Páez, ha explicat que 496 pacients d'entre 55 i 85 anys amb Alzheimer en estats lleu i moderat de la malaltia, quan ja és evident la demència, han participat en l'assaig clínic que s'ha fet a 41 hospitals europeus i nord-americans i han mostrat un alentiment en la progressió de la malaltia.
Grífols es reunirà en breu amb l'autoritat sanitària dels Estats Units, la FDA, per discutir el programa de desenvolupament clínic AMBAR i el disseny del pròxim estudi AMBAR II, amb el qual pretén aprofundir i complementar els treballs duts a terme fins ara, que segons ha reconegut el president de la companyia, Víctor Grífols, encara són primerencs, informen els mitjans de la CCMA.
En l'esmentada conferència de celebrada, la companyia ha presentat els resultats de les dades de neuroimatge de l'assaig, que demostren els efectes positius del recanvi plasmàtic en pacients tractats amb albúmina i immunoglobulina.
En comparació amb les persones tractades amb placebo, l'estudi ha provat que els pacients amb recanvi plasmàtic presentaven una reducció menor del metabolisme de la glucosa cerebral després dels 14 mesos d'assaig, la qual cosa apunta al fet que poden haver-se reduït els seus danys neuronals.
Les dades de neuroimatge corroboren així els resultats positius obtinguts en les anteriors fases de l'assaig clínic, que van apuntar al fet que el recanvi plasmàtic és capaç de reduir en un 71% el deteriorament clínic dels pacients amb Alzheimer breu i moderat.
Grifols fa quinze anys que estudia la substitució del plasma de la sang per combatre l'Alzheimer i el mes d'octubre passat va donar a conèixer els primers resultats de l'estudi que ara s'ha completat, que van demostrar un alentiment del 61% en la progressió de l'Alzheimer en pacients en estadi moderat, així com efectes positius en la memòria, llenguatge i velocitat de processament en pacients en estadi lleu.
L'estudi tracta de demostrar que es pot frenar l'evolució de l'Alzheimer combinant l'extracció periòdica de plasma i substituint-lo per una solució d'albúmina, una proteïna plasmàtica.
Aquest tractament es basa en la hipòtesi que la major part d'una de les proteïnes que s'acumula en el cervell de les persones amb alzheimer circula en el plasma lligat a l'albúmina.
Així doncs, l'assaig pretén demostrar que es pot estabilitzar el progrés de la malaltia combinant l'extracció periòdica de plasma del pacient mitjançant la tècnica de la plasmafèresi i substituint-lo per una solució d'albúmina, un procés anomenat "recanvi plasmàtic".
Les conclusions presentades avui suposen la quarta actualització de l'estudi contra l'Alzheimer, després de les que s'han donat a conèixer en els últims mesos a Lisboa, Los Angeles i Barcelona.
L'èxit dels assajos clínics d'AMBAR poden resultar crucials per a la multinacional, que cotitza en la borsa espanyola i en el Nasdaq nord-americà, ja que el mercat està pendent de conèixer quin potencial comercial pot tenir la teràpia de Grífols.
Les accions de Grifols superen actualment els 30 euros, amb el que la companyia acumula una revaloració del 33% en el que portem d'any i s'acosta a màxims, fixats en els 31,24 euros per títol.
¿Te ha resultado interesante esta noticia?
Comentarios
<% if(canWriteComments) { %> <% } %>Comentarios:
<% if(_.allKeys(comments).length > 0) { %> <% _.each(comments, function(comment) { %>-
<% if(comment.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= comment.user.firstLetter %>
<% } %>
<%= comment.user.username %>
<%= comment.published %>
<%= comment.dateTime %>
<%= comment.text %>
Responder
<% if(_.allKeys(comment.children.models).length > 0) { %>
<% }); %>
<% } else { %>
- No hay comentarios para esta noticia.
<% } %>
Mostrar más comentarios<% _.each(comment.children.models, function(children) { %> <% children = children.toJSON() %>-
<% if(children.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= children.user.firstLetter %>
<% } %>
<% if(children.parent.id != comment.id) { %>
en respuesta a <%= children.parent.username %>
<% } %>
<%= children.user.username %>
<%= children.published %>
<%= children.dateTime %>
<%= children.text %>
Responder
<% }); %>
<% } %> <% if(canWriteComments) { %> <% } %>