Este artículo se publicó hace 6 años.
Sentència del ProcésLa reacció europea: del silenci de la Comissió Europea a la condemna a la sentència dels defensors del dret a l'autodeterminació
La sentència ha tingut també un ressò internacional, però mentre que la majoria de mitjans subratllen la duresa de les penes les valoracions dels principals líders i polítics europeus ha estat molt desigual i reduida.
Roger Suso
Berlín-
L'impacte internacional de la sentència del Tribunal Suprem és evident si es mira les principals capçaleres, però en canvi no es visualitza de la mateixa manera si es posa el focus en els dirigents polítics. De fet, cap primera espasa s'ha pronunciat i la Comissió Europea s'ha mantingut en la línia oficial de la Unió Europea reduint la qüestió a un "afer intern espanyol", en paraules de la portaveu de la Comissió Europea, Mina Andreeva, ha evitat valorar aquest dilluns la sentència condemnatòria del Tribunal Suprem. L'executiu comunitari es limita a assegurar que “respecten l'ordre constitucional” a Espanya. Sobre les protestes del Tsunami Democràtic que ja tenen lloc arreu del Principat, Andreeva s'ha limitat a asseverar que “el dret a manifestar-se pacíficament està garantit arreu d'Europa”. En canvi, sí que han mostrat la solidaritat amb els dirigents condemnats dirigents partidaris del dret a l'autodeterminació o, directament, de nacions sense estat.
La primera ministra d’Escòcia, Nicola Sturgeon, ha estat de les primeres personalitats en reaccionar a la sentència: “aquests polítics han estat empresonats per intentar permetre que el poble de Catalunya pugui escollir pacíficament el seu futur. Un sistema polític que permet aquest resultat horrible necessita un canvi urgent. Els meus pensaments i solidaritat són amb ells i les seves famílies”, ha dit Sturgeon al seu compte de Twitter mentre es feia ressò d’una piulada de la BBC sobre la sentència.
Gilles Simeoni, president de Còrsega, ha qualificat de "vergonyós" la resolució del tribunal arran de la "paròdia de judici" als presos polítics catalans. També ha criticat a la Unió Europea pel seu silenci contemplatiu.
La presidenta del Sinn Fein irlandès, Mary Lou McDonald, en unes declaracions des del Twitter corporatiu del partit republicà ha manifestat que l’empresonament dels líders catalans és una "ofensa a la democràcia” i ha afirmat que “des de l’1-O, l’Estat espanyol s’ha comportat de manera erràtica i de la manera més antidemocràtica possible perseguint els líders polítics i a la ciutadania amb una repressió motivades políticament.
També s'ha s’ha expressat també el president de Flandes, Jan Jambon, de la formació conservadora i republicana Aliança Nacionalista Flamenca (NVA), ha considerat desproporcionada la sentència i ha demanat una taula de negociació política: “La sentència del Tribunal Suprem espanyol contra els polítics catalans és desproporcionada. Resoleu un conflicte polític mitjançant el diàleg al voltant de la taula de negociació política”.
La ministra de Finances de les Illes Fèroe, Kristina Háfoss, ha enllaçat el tuit de Sturgeon i ha afirmat que “els polítics han estat empresonats per intentar permetre als catalans triar el seu propi futur pacíficament”. Háfoss ha afegit que “qualsevol sistema polític que doni lloc a un resultat tan terrible (referint-se a l’empresonament) li fa falta un canvi urgent”.
L’eurodiputada alemanya Ska Keller, presidenta del grup dels Verds al Parlament Europeu i antiga companya al legislatiu comunitari de Junqueras i Romeva, com ha recordat en el seu tuit, ha afirmat “creiem que la sentència és desproporcionada. Només aprofundirà la crisi a Catalunya. Necessitem una solució política, però això no pot passar amb líders polítics empresonats”, ha afirmat.
També des de la bancada verda, el francès José Bové s’ha solidaritzat amb els condemnats: ‘Les condemnes són inacceptables. Tota la meva solidaritat i la meva combativitat acompanyen els presos polítics, les seves famílies i el poble català. Sóc al vostre costat’, ha dit, tot repiulant un tuit de Junqueras.
Andrej Hunko, és diputat al Parlament alemany pel partit de l’esquerra postcomunista Die Linke. Responsable d’Afers Europeus, aquest ha defensat el dret d’autopdeterminació de Catalunya -va ser observador l’1-O-i, va visitar a Puigdemont a la presó de Neumünster i els presos polítics a Lledoners, ha afirmat en un comunicat a Twitter que la sentència és “escandalosa”. “Les altes penes de presó són, òbviament, motivades políticament i escandaloses. Això és incompatible amb els mètodes democràtics i constitucionals” ha manifestat.
L'eurodiputat grec del partit MeRA25 i antic ministre de Finances amb Syriza Iannis Varoufakis ha afirmat en un tuit que és cosa dels catalans decidir sobre la independència, "però la resta ens hem d'alçar contra el fet que polítics siguin condemnats a llargues penes de presó al cor d'Europa perseguir una agenda política que és un mandat dels seus electors”. Finalment, el diputat finlandès del partit agrari Mikko Kärnä, que havia convidat Carles Puigdemont al Parlament de Finlàndia amb anterioritat, assegura que “Espanya ha condemnat als líders independentistes de Catalunya a presó per organitzar un referèndum. Són presos polítics i estan empresonats per haver defensat la democràcia”. Kärnä afegeix que sotmetrà una pregunta al govern finlandès i demana sancionar Espanya. “Cal invocar les sancions de l’Article 7 de la UE a Espanya”.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..