Este artículo se publicó hace 4 años.

ENTREVISTA

"Qui ens ha salvat de l'epidèmia ha estat la sanitat pública i cal enfortir-la"

José Muñoz, cap del servei de Salut Internacional de l'Hospital Clínic. M. F.

Barcelona-Actualitzat a

Publicidad

El Servei de Salut Internacional del Clínic es crea el 2006, amb el precedent de la unitat de Medicina Tropical. A grans trets, està especialitzat en malalties que són freqüents a fora, però no aquí. Com funciona normalment?

Click to enlarge
A fallback.
Publicidad

Després de reis ja tenien un grup de seguiment, oi?

"Fa molts anys que diem que la vigilància de malalties importades és clau"

Quins són els factors que determinen que una malaltia pugui arribar aquí?

Publicidad

Al gener ja tenien actiu el grup de vigilància sobre la Covid al Clínic. Com s'organitza?

"Que una malaltia es pugui importar depèn bàsicament de dos factors. Primer, que pugui viatjar o no. I després la capacitat que té de ser transmissible en l'entorn"

Això era abans que es confirmés el primer positiu al Clínic, veritat?

Publicidad

El primer positiu es detecta el 25 de febrer, però l'estat d'alarma no es va decretar fins quasi tres setmanes després. Què va fallar?

"Si haguéssim tingut un mecanisme de vigilància reforçat amb un sistema de salut més potent, la capacitat de reacció hauria estat millor"

Suposo que a l'octubre Salut Pública estarà més convençuda de la necessitat dels tests massius.

Publicidad

En algun moment vau tenir la sensació que el Clínic col·lapsaria?

"És difícil ficar recursos i preparar-se per una cosa que no sembla urgència. Però cal ser conscient que no ho és ara, però que pot ser-ho demà"

Més enllà de reforçar els sistemes de vigilància de les malalties importades, quins altres aprenentatges s'han de fer d'aquesta crisi?

En un nivell més global, tot plegat ens ha de fer canviar la forma de relacionar-nos amb el medi, ja que l'acció humana ens posa en contacte amb virus desconeguts?

Publicidad

Com veu la desescalada?

Tot ha anat molt ràpid i encara es desconeixen moltes coses de la malaltia. De fet, no sabem a quanta gent ha afectat.

"Estem molt lluny del 60 o 70% de població que hauria d'haver passat la malaltia per tenir immunitat de grup"

La vacuna va per llarg, però hi ha altres tractaments. Ha participat a un assaig amb el Remdesivir, un antiviral que sembla que accelera la recuperació dels malalts i en disminueix la mortalitat. La conclusió és sòlida?

Publicidad

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Etiquetes

Comentaris dels nostres subscriptors