Este artículo se publicó hace 5 años.
CulturaQuaderns Crema, 40 anys d’aposta per la qualitat
L’editorial fundada per Jaume Vallcorba el 1979 segueix sent un referent de qualitat de la mà de Sandra Ollo. Acantilado, el segell en català, celebra el vintè aniversari.
Barcelona-
L’atzavara, planta robusta d’origen mexicà amb flors que amaguen espines, va inspirar l’editor Jaume Vallcorba quan buscava un logotip per identificar l’editorial que volia crear: Quaderns Crema. Corria l’any 1979 i els primers títols que va publicar van ser Les Poesies d'Ausiàs March, a càrrec de Joan Ferrater, i El preludi d'Antoni Marí.
Des de l’inici, la idea de Quaderns Crema era la de construir un catàleg on s’hi trobessin diferents gèneres i autors d’èpoques diverses tots lligats pel mateix fil: el de la qualitat. Per això, l’agudesa brillant de Vallcorba va saber detectar el talent d’aleshores uns escriptors joves i desconeguts que es deien Ramon Solsona, Ferran Torrent, Julià de Jòdar o Quim Monzó, i els va publicar alhora que recuperava textos medievals o posava a l’abast dels lectors catalans autors internacionals que mai havien estat traduïts al català com per exemple Truman Capote i el seu Música per a camaleons.
El criteri de la bona literatura
Enguany Quaderns Crema celebra 40 anys de vida i ho fa amb un catàleg exquisit que segueix sense decebre els lectors. Aquesta era una de les dèries del mític editor que va morir l’agost del 2014. Des de la seva absència qui porta el llegat de Quaderns Crema i Acantilado, que arriba als 20 anys, és l’editora Sandra Ollo. Malgrat totes les especulacions que van ploure sobre si vendria a grans grups editorials, Ollo ha tirat endavant d’una manera valenta seguint el model Vallcorba. “En Jaume va treballar molt perquè els lectors es refiïn de tu i triïn el teu llibre entre tantes ofertes a la llibreria. Potser malgrat no saber res d’aquell autor, el trien només perquè l’has publicat tu. I aquest principi el continuem i creiem que no s’ha de trair ni decebre el lector. I això és una responsabilitat molt important”, explicava l’editora a Públic.
Ara són moltes les editorials que publiquen en català però quan va néixer Quaderns Crema el panorama editorial dedicat a la literatura catalana era molt diferent. Revisar el catàleg d’aquest segell és entendre la història de la literatura i la cultura catalanes de les últimes quatre dècades. La cura per la llengua ha estat una altra de les fixacions del segell, que es va atrevir a fer coincidir en una mateixa col·lecció autors aparentment tan diferents com Stefan Zweig, Pere Guixà, Lev Tolstoi, Pau Riba, Francesc Trabal o J.V. Foix. La generació o la nacionalitat dels escriptors no són paràmetres que l’equip de Quaderns Crema utilitzi per decidir quins títols tenen prou qualitat per formar part del seu catàleg.
La primera editorial literària independent en català
En aquests 40 anys, Quaderns Crema ha publicat prop d’un miler de títols sense l'ajuda de cap subvenció. La independència és una altra de les característiques d'aquesta casa, que, tot i disposar d'una infraestructura petita, és un dels referents pel que fa a la publicació de narrativa catalana. Jaume Vallcorba creia i així ho va explicar en repetides ocasiones que les subvencions al món editorial han fet molt mal, perquè han provocat que es publiqués l'obra de molts autors que al seu entendre no ho mereixien. Ell considerava que publicar sense solta ni volta ha desencantat molts lectors que, com que s'han trobat amb llibres poc estimulants, han declinat la lectura de llibres en català.
La responsable de Quaderns Crema Sandra Ollo (Pamplona, 1977) que va ser parella de Vallcorba recorda perfectament com va conèixer el segell que li canviaria la vida: “És una anècdota personal meva molt especial. Jo estudiava filologia hispànica i després anglesa i estava llegint For the Union Dead, de Robert Lowell, un llibre complex com tota la seva poesia i fascinant. I buscava una traducció perquè necessitava una mica de guia. I vaig fer cerca, i vaig trobar una traducció al català, Els morts per la unió, i vaig pensar “qui és el boig que ha fet aquest llibre de Lowell i en català, i mira, em vaig comprar aquesta traducció i després amb el temps i per atzar o qui sigui, vaig conèixer al boig que havia publicat aquest llibre. El catàleg de Quaderns Crema em va enamorar perquè es fascinant, no te l’acabes, té una agudesa, una valentia, una cultura tan profunda que és impressionant”.
Si per celebrar els seus primers 30 anys l’equip de Quaderns Crema va organitzar una exposició itinerant amb la complicitat de les biblioteques per explicar la seva història, deu anys després han triat les xarxes socials per anar explicant qui son i d’on venen. Emocionada i amb ganes de continuar l’estela traçada per Jaume Vallcorba, Sandra Ollo argumenta que se sent “orgullosa i satisfeta d’aquests cinc anys de feina. Han sigut uns anys complicats i durs, però alhora també intensos i bonics, no tot ha sigut negre i difícil però miro enrere i penso que la cosa era molt peluda i hem tirat endavant. I cada vegada estic més contenta i feliç de la sort que he tingut de poder guiar aquesta casa en aquest moment”.
Quaderns Crema arriba als 40 anys en plena forma, potser per això a la festa organitzada a l’Hotel Alma de Barcelona per celebrar aquest aniversari no hi van faltar autors com Pol Beckman, Nuccio Ordine Rafael Argullol, Sergi Pàmies, Francesc Serés o Helen Oyeyemi, entre d’altres autors, editors, llibreters i periodises. Tots els assistents van alçar la copa per brindar pels 40 anys de Quaderns Crema i els 20 d’Acantilado, perquè com acostumava a dir Jaume Vallcorba quan celebrava i va recordar per acabar el seu discurs Sandra Ollo: “Visca el brogit!”; un brogit que fa únics i excepcionals els llibres amb l’atzavara al llom.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..