Este artículo se publicó hace 3 años.

"Putin no es pot permetre perdre la guerra, pràcticament és el mateix a perdre el poder"

"Putin no es pot permetre perdre la guerra, pràcticament és el mateix a perdre el poder"
El periodista de TV3, Manel Alías. Cedida

Barcelona-

Publicidad

La Unió Soviètica va ser una enorme potència esportiva. L'origen d'aquest fet cal buscar-lo ja en el triomf de la revolució russa, que comportarà la promoció de l'esport entre les classes populars i això es tradueix en la proliferació d'un munt de societats esportives arreu. L'esport arriba a tothom?

Publicidad

L'URSS debuta als Jocs d'Hèlsinki, del 1952, i ja des del primer moment disputa l'hegemonia als Estats Units i queda segona al medaller, mentre que ja s'imposa als de Melbourne, de 1956. Sempre guanyarà moltíssimes medalles. Es pot dir que el sistema esportiu soviètic funcionava?

S'hi invertien molts recursos, no?

"A l'URSS hi havia molta base esportiva, una competició molt àmplia molt bons entrenadors"

Publicidad

Hi ha un episodi, si més no curiós i prou desconegut, que apunta al llibre i és la presumpta col·laboració de Samaranch amb el KGB, que a canvi li hauria garantit el suport del bloc de l'est en la seva elecció com a president del COI el 1980. Com va anar?

"Segons els autors d'un llibre, Samaranch va ser captat pel KGB i, a canvi, va rebre els vots del bloc de l'est per ser president del COI"

Els Jocs de Barcelona arriben en un moment de canvi geopolític, la Unió Soviètica ja no existia com a estat i s'està a l'inici d'una transició salvatge en aquelles societats. Però l'equip unificat triomfa, evidentment amb esportistes formats en el sistema soviètic. Com van afrontar la competició en un context així?

"Els esportistes de l'equip unificat no tenen dubtes que és la Unió Soviètica qui els porta a guanyar l'or"

Els esportistes que entrevista tenen en comú una certa nostàlgia de l'època soviètica. Li va cridar l'atenció?

Publicidad

La caiguda de l'URSS dona pas a una transició salvatge a Rússia, que acaba el 1999 amb l'arribada de Putin al poder. També utilitza l'esport en el seu objectiu de ressituar Rússia com a gran potència mundial.

"Putin utilitza l'esport com a arma política propagandística"

Rússia organitza els Jocs Olímpics d'Hivern del 2014, a Sotxi, i després el Mundial de futbol del 2018, però tot això acaba quan es revela un sistema estatal de dopatge que el converteix en un pària en el món de l'esport global. La lectura és que tot s'hi valia per aconseguir èxits?

Publicidad

Alguns dels esportistes que entrevista s'han posicionat clarament en defensa de Putin. És cert que n'hi ha que tenen o han tingut càrrecs al voltant de Rússia Unida, el seu partit. Però li ha sorprès o cal tenir en compte que oposar-se a Putin i a la guerra és molt difícil si vols viure allà?

"He trobat a faltar valentia en molts sectors per protestar contra la guerra i l'esport és un d'ells"

En alguna entrevista recent ha comentat que Putin està disposat a fer el que sigui per guanyar la guerra. Què vol dir exactament això? I què significa per a Putin guanyar la guerra?

Publicidad

És sostenible l'annexió d'aquestes quatre regions?

"Estem en una situació molt complicada per veure el final de la guerra"

El fet que s'estigui allargant i no hagi estat una guerra llampec, s'està traduint en un qüestionament intern de la figura de Putin?

Publicidad

Quin impacte a nivell ciutadà estan tenint les sancions econòmiques?

"Malgrat la propaganda, Putin té ara menys suport que abans de la guerra"

Sense en cap cas compartir l'actuació de Putin, nombrosos analistes qüestionen el paper de l'OTAN des de la caiguda de la Unió Soviètica, amb una expansió cap a l'est que probablement no era necessària.

"El més interessant ara seria pensar com ajudarem Rússia si hi comença un moviment nou i més democràtic"

Publicidad

Veu Occident ara mateix amb capacitat per ajudar a expandir la democràcia, quan en els seus propis països els moviments d'extrema dreta no deixen de guanyar-hi pes?

Després de set anys de corresponsal a Rússia, un cop torna aquí li ha tocat anar-hi com a enviat especial a cobrir la guerra. S'hi veu massa més temps fent-ho?

"La meva etapa cobrint la guerra s'acaba"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors