Este artículo se publicó hace 6 años.
EL CAMÍ A LA INVESTIDURAPuigdemont recalca que intentarà una "investidura presencial"
El president del Parlament, Roger Torrent, es reuneix a Brussel·les amb el president de la Generalitat cessat i únic candidat a la investidura, i afirma la seva intenció que es formi un "Govern efectiu des del minut ú" per "recuperar la institució" de la Generalitat. Rajoy confirma que el Govern central està llest per recórrer una investidura a distància davant el TC.
Públic
Barcelona-
El president de la Generalitat cessat, Carles Puigdemont, segueix decidit a intentar una "investidura presencial". Així ho ha dit aquest dimecres des de Brussel·les, on l'ha visitat el president del Parlament, Carles Torrent, dos dies després que aquest l'hagi proposat com a candidat per a la investidura, en principi prevista per al proper dimarts, 30 de gener.
En compareixença davant els mitjans després de la trobada, Puigdemont ha explicat que intentarà "fins a l'últim minut" que desapareguin "tots els elements que impedeixen la normal celebració de la investidura". "La investidura ideal és la investidura presencial", ha recalcat, però ha deixat les portes obertes a altres "moltes possibilitats". "Hi ha altres camins, i no en descartem cap".
No obstant obrir-se a aquestes altres opcions, Puigdemont ha insistit que l'escenari desitjable és que "hi siguem tots" al Parlament, debatent amb "normalitat". En aquest sentit, ha demanat a l'Estat que aturi les "amenaces". "No cedirem a cap xantatge", ha dit. "Si l'Estat entengués que cal fer la investidura amb tota normalitat, faríem un pas de gegant", ha afirmat.
El dia anterior, Puigdemont havia retirat la seva sol·licitud per delegar el seu vot en la sessió d'investidura, a la vegada que convidava "les autoritats espanyoles que em deixin tornar". La resposta del Govern central ha estat augmentar la vigilància a les fronteres, i fins i tot als accessos al Parlament, en l'eventualitat que Puigdemont intenti arribar al Parlament per a la investidura.
Torrent, per la seva banda, ha explicat que "el que convé al país" és "que hi hagi un govern efectiu, el més ràpidament possible, que pugui treballar des del minut ú", perquè d'aquesta forma "recuperem les institucions de mans del 155 i les traslladem a la ciutadania, com vam fer amb el Parlament i cal fer ara amb la Generalitat". Torrent ha al·ludit d'aquesta forma al seu primer discurs com a president del Parlament, durant la sessió de constitució: "conjurem-nos per recuperar les institucions i posar-les al servei de la ciutadania", va afirmar aleshores.
La investidura, d'altra banda, se celebrarà molt probablement el proper dimarts 30 de gener, un dia abans del límit legal de 10 dies hàbils després de la constitució del Parlament, segons ha informat Catalunya Ràdio. Amb aquesta data, Torrent buscaria no apurar els terminis, per l'eventualitat que el Tribunal Constitucional no permetés la investidura de Puigdemont i calgués buscar una altra alternativa.
El Govern central obliga a canviar de lloc la reunió
La reunió de Puigdemont i Torrent, prevista a l'oficina de la Generalitat a Brussel·les, ha hagut de canviar d'ubicació, després que el Govern central hagi donat ordres als seus responsables "en aplicació del 155" d'impedir l'entrada al president cessat. La trobada s'ha traslladat a la seu de l'Aliança Lliure Europea, que agrupa partits independentistes de tot Europa a l'Europarlament.
Posteriorment, el Govern central ha enviat un burofax als treballadors de la delegació en què els comunica que aquesta queda tancada "fins a nova ordre". L'Executiu central ha pres aquesta decisió "per evitar possibles aglomeracions", segons informa TV3. La de Brussel·les és l'única de les oficines de la Generalitat a l'estranger que el Govern central no ha desmantellat aprofitant l'aplicació del 155. De fet, el propi president espanyol, Mariano Rajoy, va precisar aquesta excepció el 27 d'octubre, quan va anunciar la intervenció de l'autogovern català a través del 155.
Rajoy avisa: recorrerà la investidura al TC
Mentre es reunien Torrent i Puigdemont, el president del Govern central, Mariano Rajoy, ha avisat que l'Executiu no es quedarà de braços davant una investidura de Puigdemont a distància, i que presentaria un recurs davant el Tribunal Constitucional si la Mesa del Parlament ho permet.
Rajoy ha descartat, però, un recurs previ. "Nosaltres no podem fer un recurs perquè algú fa unes declaracions en uns mitjans, si algú fa unes declaracions dient que el senyor Puigdemont compareixerà per una televisió, nosaltres no ho podem recórrer. Sí que podem recorrer la decisió de la Mesa que digui que el senyor Puigdemont pot actuar d'aquesta manera, i llavors és quan ho farem", ha precisat, entrevistat a Onda Cero.
El president del Govern central confirma d'aquesta forma la seva intenció d'acudir al TC, a diferència del que va fer el ministre portaveu, Íñigo Méndez de Vigo, després del Consell de Ministres de divendres passat, quan va refusar en diverses ocasions respondre directament a aquesta qüestió.
També aquest dimecres, el rei Felip VI s'ha referit a la situació a Catalunya. Ho ha fet en la seva intervenció en la reunió del Fòrum Econòmic Mundial, a la ciutat Suïssa de Davos. El monarca ha parlat de la necessitat de "preservar l'imperi de la llei", així com de preservar "el pluralisme polític i la sobirania nacional, que correspon a tots els ciutadans".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..