Este artículo se publicó hace 7 años.
Puigdemont i Torra a Berlín: "Senyor Rajoy, marqui lloc, hora i dia"
El president cessat i el president recentment investit han comparegut a la capital alemanya per demanar diàleg al Govern central, l'aixecament de l'article 155 i la fi de la intervenció de les finances. Puigdemont ha insistit que serà Quim Torra qui "prendrà totes les decisions del Govern que ell presideix". Rajoy respon que es "per suposat" que es reunirà amb Torra si aquest l¡hi demana, però per parlar "dins de la llei"
Públic
Barcelona-
Escenificació d’unió entre Quim Torra i Carles Puigdemont. En roda de premsa conjunta a Berlín, el president cessat i el president recentment investit han volgut deixar clar des del primer moment, l'endemà de la investidura de Torra, que treballen colze a colze: "Mai hauríem arribat aquí si s'hagués respectat la democràcia a Catalunya. Dues vegades ha constatat el Parlament que Puigdemont té el poder democràtic per ser escollit. L’Estat i el Govern espanyol ho han fet impossible", ha començat dient Torra, que ha centrat part del seu discurs a reconèixer la legitimitat del Govern cessat: "El principi de restitució és tan bàsic que passa per la restitució del president Puigdemont".
Per contra, Puigdemont també ha volgut matitzar que la "provisionalitat" no significa un Govern des de Berlín: "[Quim Torra] prendrà totes les decisions del Govern que ell presideix, per això va acceptar. Les decisions les pren el President d’un executiu que té la majoria parlamentària". També ha parlat sobre la possibilitat de convocar eleccions a partir del 27 d'octubre, a la qual es va referir pocs dies abans de la investidura: "Vaig dir que el president Torra tindrà la possibilitat de convocar eleccions, però no es pot dir que hi haurà eleccions. Hem obert un període de desescalament". Puigdemont ha volgut matisar que la possibilitat d'anar a uns nous comicis dependrà de la voluntat de negociació amb l'Estat: "La pilota és a la taulada del Govern espanyol", ha repetit en nombroses ocasions. El president destituït també ha volgut assenyalar que el president del Govern central, Mariano Rajoy, encara no ha felicitat a Torra pel seu nomenament.
Per tant, Torra governarà amb autonomia però reconeixent la legitimitat de Puigdemont. Caldrà veure com es materialitzen les relacions entre Berlín i Barcelona en el mandat del nou Executiu. La primera decisió serà la constitució de les conselleries que, tot i encara no estar confirmades oficialment, sembla que inclouran els noms d'alguns consellers empresonats o a l'exili, com Jordi Turull, Josep Rull o Lluis Puig. Aquesta possibilitat no ha agradat al delegat de Govern, Enric Millo, que aquest matí ho ha comentat amb to d'advertència: "S'haurà de valorar si s'ajusta a la legalitat i justifica l'aixecament de les mesures de l'article 155", ha valorat.
Demandes de diàleg i la fi del 155
El missatge central de la compareixença ha estat la proposició de diàleg amb el Govern espanyol: "Senyor Rajoy, marqui lloc, hora i dia", ha dit Torra en el seu primer discurs com a president. El president del Govern central els ha respost poc després. En roda de premsa conjunta a Sofia amb el primer ministre búlgar, Boiko Boríssov, Rajoy ha afirmat que "per suposat" que es reunirà "amb el president de la Generalitat, si aquest m'ho demana". Però ha precisat que, en aquesta eventual trobada, només s'hi parlaria "dins de la llei".
A la vegada, Rajoy ha respost a la compareixença conjunta de Torra i Puigdemont insistit que a Catalunya "només hi pot haver un president" i "una sola legalitat". I encara ha afegit que "no hi va haver independència ni república a Catalunya, ni n'hi haurà".
Rajoy ja es va reunir amb Puigdemont poc després que aquest arribés a la plaça de Sant Jaume, l'abril del 2016. Aleshores, el president català li va presentar un cartipàs amb diverses peticions, incloent-hi la d'un referèndum acordat, que va rebre una rotunda negativa per part de Rajoy. Tots dos presidents es van trobar un altre cop -en secret- al gener del 2017, també sense cap acord. Abans de Puigdemont, l'anterior trobada de Rajoy amb un president català datava del 2014, amb Artur Mas.
Tan Puigdemont com Torra han insistit en la necessitat d'aixecar l'article 155 amb la investidura d'un candidat sense cap causa judicial oberta. Les amenaces del PP i el PSOE de mantenir la intervenció de les finances catalanes han activat les alarmes de l'independentisme: "Exigim fermament que el Govern espanyol aixequi el 155 i la intervenció financera, que és un 155 per altres mitjans", ha demanat Torra.
La primera compareixença del nou president s'ha celebrat a Berlín amb voluntat d'internacionalitzar la investidura com un gest de l'independentisme cap a la negociació. Així s'ha assenyalat en el discurs dels dos presidents: "La meva primera decisió com a president electe, el gener de 2016, va ser, tal com ha començat Torra, demanant diàleg al Govern espanyol. Espero finalment que Rajoy i la coalició del 155 acceptin aquesta oferta", ha dit Puigdemont. En aquesta línia, Torra ha presentat tres línies de treball fer fer efectiva la seva proposta política:
Tanmateix, Torra ha anunciat que el seu segon acte com a president serà una visita als presos i preses catalans: "Aniré a tres presons on estan els polítics catalans. Polítics demòcrates, honestos, que només van complir amb el que els votants van demanar que fessin". Torra ha insistit en la defensa dels valors republicans com un punt d'entesa entre Espanya i Catalunya: "La mateixa llibertat que vull per a Catalunya també la vull per a Espanya. I la llibertat ara mateix és República".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..