Este artículo se publicó hace 7 años.
COP CONTRA CATALUNYAPuigdemont: "Ens hem de conjurar per defensar les nostres institucions"
El president de la Generalitat demana un ple del Parlament per decidir respostes a l'aplicació del l'article 155. La Presidenta Carme Forcadell assegura que diputades i diputats no permetran que la cambra legislativa catalana perdi les seves funcions
Marià de Delàs
Barcelona-
"Silenci o repressió". Són les respostes que sap donar el govern de Mariano Rajoy a les propostes de diàleg de la Generalitat. Aquesta és la percepció del president de la Generalitat, Carles Puigdemont, expressada en un concís i contundent missatge institucional de rèplica a les mesures anunciades pel president del govern espanyol.
Una declaració en la qual ha manifestat el propòsit de no cedir davant els plans de l'Executiu de Madrid. En el mateix sentit s'ha pronunciat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell.
La paraula "cop", amb diferents adjectius, ha estat present a gairebé totes les declaracions de reacció dels polítics catalans contraris a l'aplicació de l'article 155.
El consell de ministres, segons Puigdemont, ha donat un "veritable cop de porta" al clam popular que reitera la necessitat de parlar, i ha anunciat "un seguit de mesures i de cessaments que, directament, representen la liquidació de l'autogovern de Catalunya". "Allò que els catalans van decidir a les urnes el govern espanyol ho anul·la als despatxos", ha denunciat el president.
"El govern espanyol, amb el suport del partit socialista i de Ciudadanos, ha emprès el pitjor atac a les institucions i al poble de Catalunya des dels decrets del dictador militar Francisco Franco abolint la Generalitat de Catalunya". "S’ha autoproclamat de manera il·legítima el representant de la voluntat dels catalans", ha explicat el president després de manifestar la seva preocupació pel fet de veure menyspreada la voluntat popular expressada a les eleccions del 27 de setembre de 2015".
"El pitjor atac a les institucions i al poble de Catalunya des dels decrets del dictador militar Francisco Franco"
"Sense passar per les urnes, amb un suport escàs i en contra de la voluntat de la majoria, el govern de Mariano Rajoy vol nomenar un directori perquè teledirigeixi des de Madrid la vida de Catalunya", ha constatat.
"I no és la primera vegada" ha recordat, que, "també amb el concurs del rei, les institucions catalanes reben un cop per part de l’Estat espanyol per tal de rebaixar-les, reorientar-les o directament suprimir-les", tot insistint en que la Generalitat existia molt abans de l'aprovació de l'actual constitució espanyola, una institució defensada "amb la força de la gent i la democràcia".
"La humiliació que pretén el Govern espanyol fent-se tutor de tota la vida pública catalana", resulta inacceptable i "se situa fora de l’estat de dret", perquè pretèn imposar una forma de govern no escollida pels ciutadans i sense una majoria parlamentària que l’avali", ha explicat el president, que ha tornat a recordar
la violència utilitzada l'1 d'octubre contra ciutadans pacífics, l'empresonament de "dues persones de pau que no han comès cap crim", la persecució ideològica i estímul irresponsable de la inestabilitat econòmica".
Puigdemont ha qualificat d'irresponsables els que avui volen governar els catalans i ha fet una crida a la ciutadania: "Ens hem de conjurar per tornar a defensar les nostres institucions com hem fet sempre, de manera pacífica i civilitzada, però carregats de dignitat i de raons". "Demanaré al Parlament que fixi la convocatòria d’una sessió plenària on els representants de la sobirania ciutadana, els escollits pels vots dels ciutadans, debatem i decidim sobre l’intent de liquidar el nostre autogovern i la nostra democràcia, i actuem en conseqüència", ha anunciat.
"Demanaré al Parlament que fixi la convocatòria d’una sessió plenària per debatre i decidir sobre l’intent de liquidar el nostre autogovern i la nostra democràcia"
El president ha dedicat una part del missatge, a la ciutadania espanyola i europea, en castellà i anglès, advertint als demòcrates que l'atac contra Catalunya obre kla porta a altres del mateix tipus a qualsevol lloc i que si els valors europeus es posen en perill a Catalunya també ho estaran a la resta d'Europa. "Decidir democràticament el futur d'una nació no és cap crim", ha conclòs, assegurant que Catalunya seguirà defensant el mateix que la resta de pobles europeus: la protecció de la carta de drets fonamentals.
"No farem ni un pas enrere", promet Forcadell
La presidenta del Parlament també s'ha vist obligada a sortir en defensa de la institució que representa, davant el panorama d'activitat parlamentària que ha dibuixat per a Catalunya Mariano Rajoy.
El president del Govern "amb una enorme irresponsabilitat política ha traspassat tots els límits" amb l'anunci d'un "cop d'Estat de facto", ha afirmat Carme Forcadell en un altre missatge. Les mesures anunciades, segons ella, "cauen en la més flagrant inconstitucionalitat". "No les acompanyen ni la legalitat, ni la legitimitat política ", ni compten" amb el suport d'una majoria dels catalans".
La presidenta ha assenyalat que avui s'ha donat un "cop a la democràcia" a l'Europa del segle XXI amb l'objectiu d ' "acabar amb un govern elegit democràticament", un "cop autoritari" per part d'un Estat membre de la UE, que vol "acabar amb les atribucions d'un Parlament i els seus representants".
"El president del Govern, amb una enorme irresponsabilitat política, ha traspassat tots els límits, amb l'anunci d'un cop d'Estat de facto",
La presidenta, que ha pronunciat aquestes paraules acompanyada de quatre membres de la Mesa, ha recordat que des de fa set anys l'Estatut d'autonomia que regeix la vida política catalana no és el que va votar la ciutadania. "Ara ens volen prendre el Parlament que vam votar", ha denunciat.
Rajoy vol que el Parlament, ha dit, "deixi de ser un parlament democràtic" impedint debats d'investidura o les seves funcions de control". "No ho permetrem", ha assegurat la presidenta de la cambra catalana. "No farem ni un pas enrere", ha promès, perquè els catalans ens van triar democràticament com a "legítims representants". "Atacant els diputats, ataca tota la ciutadania, pensi com pensi", ha insistit.
Més esquerdes al PSC
El suport de la direcció del PSOE a l'aplicació de l'article 155 aprovada pel govern del PP ha obert les primeres esquerdes entre els socialistes i en el mateix PSC. A la tarda d'aquest dissabte l'alcaldessa de Santa Coloma de Gramenet, Núria Parlon, va fer arribar una carta a la Comissió Executiva Federal del PSOE renunciant al seu càrrec com a secretària de Cohesió i Integració del màxim òrgan de direcció del partit.
Parlon ha donat aquest pas, hores després que, juntament amb altres tres alcaldes del PSC -Jordi Ballart (Terrassa); José Mayoral (Granollers) i Ignasi Giménez (Castellar del Vallès) es desmarquessin de la línia oficial tant del PSOE com del PSC i demanessin al primer secretari dels socialistes catalans, Miquel Iceta, que rebutgés l'aplicació de l'article 155.
Des del PSOE s'ha informat que Pedro Sánchez ha agraït la tasca exercida per Parlon en aquests mesos, alhora que li ha traslladat "tot el seu afecte i suport com a membre del partit germà a Catalunya".
Fonts de la direcció federal han afegit que respecten la decisió de l'alcaldessa de Santa Coloma de no formar part de la direcció federal "donada la situació actual de màxima tensió a Catalunya".
A més de Parlón, el dirigent d'Esquerra Socialista, José Antonio Pérez Tapias, també ha manifestat a través de diferents vies la seva "sorpresa" i disconformitat pel suport incondicional del PSOE a les mesures adoptades per li Govern.
Tot i això, Sánchez ha demanat el suport a la seva posició política en aquest tema de tots els ex secretaris generals del PSOE, així com de la totalitat de secretaris federals del partit.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..