El PSC s’enlaira i s’imposaria amb claredat a les eleccions catalanes, mentre l’independentisme perdria la majoria
Segons el nou Baròmetre del CEO, el partit de Salvador Illa pujaria a entre 39 i 45 escons, quan ara en té 33, mentre ERC, Junts i la CUP queden per sota dels 68, amb una forta caiguda sobretot dels anticapitalistes i de la formació de Puigdemont. L’amnis
La tercera onada de l’any del Baròmetre d’Opinió Política estableix un canvi demoscòpic significatiu: consolida la victòria d’un PSC que ha guanyat les darreres tres eleccions -catalanes del 2021 i municipals i generals d’enguany-, però sobretot enlaira les perspectives del partit de Salvador Illa i deixa l’independentisme sense majoria absoluta al Parlament.
L’enquesta, que ha presentat aquest divendres el Centre d’Estudis d’Opinió (CEO), és fruit de 2.000 entrevistes que van realitzar-se entre el 9 d’octubre i el 7 de novembre, és a dir, en plenes negociacions d’ERC i Junts amb el PSOE per a la investidura de Pedro Sánchez.
A banda del PSC, també millora significativament les seves perspectives En Comú Podem, el PP s’estanca i van a la baixa les tres forces independentistes i Ciutadans, que quedaria fora de la cambra i s’aboca inexorablement cap a la desaparició. Paral·lelament, l’enquesta també confirma que la majoria de la societat catalana -60%- és favorable a l’amnistia al Procés, ja acordada pel PSOE amb Junts i ERC, a l’espera que s’aprovi definitivament al Congrés.
En xifres concretes, el Baròmetre situa el PSC en una forquilla d’entre 39 i 45 diputats al Parlament, clarament per sobre dels 33 que té actualment i del ventall d’entre 31 i 37 en què es movia en l’anterior enquesta, publicada al juliol. La formació de Salvador Illa obtindria entre el 27% i el 31% dels vots, també molt per damunt del 23% que va acaparar als comicis del febrer del 2021, en què va imposar-se per menys de dos punts a ERC, tot i empatar-hi a 33 escons. El gruix del creixement dels socialistes provindria d’antics abstencionistes o persones que prèviament s’havien decantat per Cs.
El PSC passaria de 33 diputats a entre 39 i 45, mentre que ERC cau lleugerament i Junts ho fa amb força
En l’estudi de fa quatre mesos, els socialistes i ERC se situaven en un empat tècnic que s’ha desfet amb rotunditat, ja que l’enlairament del PSC ha anat acompanyat d’una davallada dels republicans, que passen d’entre 31 i 36 diputats a entre 29 i 34, amb un suport a les urnes que va del 18% al 22%.
El més significatiu, però, és que la suma de les tres forces independentistes no assoleix la majoria absoluta, per primera vegada en molts baròmetres. Per la banda alta, entre ERC, Junts i CUP acumulen 66 escons, a dos de la majoria de 68, mentre que per la baixa es queden en tot just 52. Si es confirmessin uns resultats així, l’escenari de govern canviaria notablement i els socialistes catalans podrien tornar a encapçalar la Generalitat, cosa que no fan des del 2010. En aquest sentit, una aliança possible del PSC serien els Comuns, que s’enfilen a un ventall dels 10 als 14 escons, molt per damunt dels 8 actuals.
Segons el sondeig, Junts tot just sumaria entre el 12 i el 15% dels vots -el 2021 va arribar al 20%-, cosa que es traduiria en una franja de 19 a 24 diputats, molt per sota dels 32 que té ara i dels 25 a 30 que li donava el CEO al juliol. La CUP, al seu torn, es mouria dels 4 als 8 diputats, quan ara en té 9 i fa quatre mesos el pronòstic era de 7 a 11.
El PP s’estanca i es queda en un ventall de 12 a 17 escons, similar a la de l’anterior baròmetre. Amb tot, té un gran creixement si es compara amb els únics 3 diputats que ara té al Parlament, en bona part perquè un de cada tres antics votants de Ciutadans passaria ara al partit d’Alejandro Fernández. Cs obtindria un residual 1% dels sufragis que el deixaria fora de la cambra, mentre que Vox es mouria entre els 6 i els 9 escons, per sota dels 11 que té actualment.
Resta per veure, però, quin serà l’impacte a les enquestes del pacte d’investidura que el PSOE ha tancat tant amb ERC com amb Junts i que es va materialitzar en la votació d’aquest dijous.
Suport a l’amnistia
L’estudi del CEO també confirma que l’amnistia al Procés compta amb un ampli suport entre la societat catalana. En concret, el 60% dels consultats la defensen, mentre que el 31% la rebutja i un 9% no es posiciona. El suport és aclaparador entre els votants dels partits independentistes i d’En Comú Podem, mentre és ajustat en els del PSC (49% a favor, 41% en contra) i la dreta i la ultradreta espanyolista s’hi oposen amb rotunditat.
Finalment, el 73% dels ciutadans estan molt o bastant d’acord en què els catalans tenen dret a decidir el seu futur polític en un referèndum d’autodeterminació, mentre que un 21% hi està en desacord. Amb tot, el suport a la independència va a la baixa i cau un punt, fins al 41% del total, mentre que el “no” es manté en el 52%.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..