Público
Público

SOLIDARITAT AMB PUIGDEMONT I PRESOS POLÍTICS Protestes arreu de Catalunya contra la detenció de Puigdemont i per l'alliberament dels presos

L'Assemblea Nacional Catalana, Òmnium Cultural i els Comitès de Defensa de la República (CDR) han convocat a la mobilització. L'ANC insisteix en fer crides a la calma. "Allò que els molesta més: el nostre civisme i pacifisme", diu en els seus missatges de convocatòria. Els CDR organitzen accions contra la repressió a tot el territori i criden a la vaga general

Concentració convocada pels CDR a les rambles de Barcelona / EFE

PÚBLIC

La mobilització convocada pels Comitès en Defensa de la República (CDR) enfront de la font de Canaletes, en la Rambla Barcelona, ha començat a les 16.00 hores sota el lema 'Contra la repressió i cap a la República. Vaga general!" i s'han desplaçat fins a la seu de la Delegació del govern espanyol a Catalunya, al carrer Mallorca.

En aquest punt hi ha hagut moments de tensió, ja que els Mossos d'Esquadra han tornat a establir un cordó de seguretat per impedir als manifestants que s'acostin a l'edifici de la delegació. L'acció policial, la pressió sobre aquest cordó, les empentes, a més del moviment de contenidors d'escombraries, del llançament d'alguns objectes i algun pot de fum, han donat lloc a alguns incidents, encara que entre un i altre episodi de tensió, en els quals s'han produït un seguit de càrregues policials, ha tornat la calma i els cants i els crits reivindicatius. Els agents de la policia catalana han detingut tres persones en aquest punt, si més no, durant algunes de les actuacions violentes contra els manifestants. Un centenar de persones, entre elles una vintena de policies, han estat ateses per diverses lesions, segons el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM).

Els incidents més greus han tingut lloc quan els Mossos d'Esquadra han intentat dissoldre del tot la concentració, amb el moviment circular dels seus furgons, provocant carreres, abocament de contenidors, alguns dels quals han estat incendiats, i llançament d'objectes diversos. Petits grups de manifestants s'han traslladat aleshores cap a carrers propers on s'han produït noves persecucions i talls de trànsit.

Marxa de l'ANC i Òmnium Cultural

El Passeig de Gràcia, mentre tant s'havia omplert de manifestants des de primera hora de la tarda, seguint la convocatòria de l'Assemblea , segons Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural davant la seu de la representació de la Unió Europea, per protestar contra la detenció del president Puigdemont i l'empresonament de la resta de dirigents polítics catalans. Una manifestació que s'ha desplaçat per la Gran Via i el carrer Marina fins les Torres Mapfre, on es troba el Consolat alemany.

Manifestació al llarg del carrer Marina

Manifestació al llarg del carrer Marina

Al llarg del carrer Marina, des dels balcons, grups de veïns han fet sonar les cassoles de les seves llars. 

Com a totes les convocatòries de l'ANC, els assistents són molt diversos, amb aspectes de procedència social ben diferent, i de totes les edats.  Una manifestació molt transversal on es crida que "aquesta Europa és una vergonya", "Puigdemont és el nostre president", a favor de la "llibertat dels presos polítics", i de la "independència", informa Àngel Ferrero. "Llarena no tenim por", s'ha sentit cridar també sovint entre els manifestants, que han cantat sovint la cançó de l'Estaca i l'himne nacional de Catalunya, Els Segadors, seguides de visques a la República.  

Moment de la manifestació convocada per l'ANC i Òmnium Cultural / Àngel Ferrero

Moment de la manifestació convocada per l'ANC i Òmnium Cultural / Àngel Ferrero

Davant el Consolat d'Alemanya, blindat pels Mossos d'Esquadra, els manifestants els han xiulat, han recordat que qui va ser el seu conseller es troba a la presó, han tret la bandera espanyola i han issat una senyera estelada,  mentre cridaven a favor de la República.

"Alemanys, on és en Companys" han corejat també davant la seu diplomática, per recordar que en el 1940 va ser aquest país qui va lliurar un altre president català a la policia de la dictadura espanyola. "Els nostres vots són a la presó", s'ha sentit cridar també.

La bandera espanyola ha estat substituïda per la senyera estelada davant el Consolat / Àngel Ferrero

La bandera espanyola ha estat substituïda per la senyera estelada davant el Consolat / Àngel Ferrero

La nova presidenta de la ANC, Elisenda Paluzie, ha apel·lat a l'opinió pública de la Unió Europea en general i d'Alemanya en particular  per a que s'oposin a l'extradició de Puigdemont.

Ha assenyalat que es tracta d'un president electe i que no l'han de lliurar "a una justícia autoritària que està falsejant absolutament tots els fets" entorn del referèndum d'octubre. Ha recordat, a més, que Puigdemont s'exposa a Espanya a una pena de presó de fins a 30 anys, "superior a la d'un homicidi, d'un assassinat".

"El moment és greu"

Paluzie ha dit a més que el moment és greu, i ha insistit a "apel·lar als valors que van fundar la Unió Europea: el principi democràtic, els valors del pacifisme".

En al·lusió als dirigents sobiranistes empresonats a Madrid, ha assegurat que dins de la UE hi ha presos polítics, i per "delictes inventats sobre una violència que no ha existit mai".

Les organitzacions convocants han fet constants crides a la serenitat. "Ens volen enfadats i violents. No els donarem aquesta alegria. Allò que els molesta més: el nostre civisme i pacifisme", ha publicat l'ANC en els seus missatges de convocatòria.

Concentracions i talls de trànsit

Aquest diumenge, a més, també s'han mobilitzat des de mig matí els CDR davant la Subdelegació del Govern a Girona, on s'ha concentrat progressivament de manera absolutament pacífica al llarg del dia milers de persones. Fins a 10.000, segons la policia municipal, convocades per diferents organitzacions. Alguns dels manifestants han pintat la façana i han retirat la bandera espanyola.

Un cop dissolta aquesta concentració, grups de manifestants s'han traslladat a l'autopista per efectuar talls de cuirculació.

A les 19.00 hores hi havia previstes concentracions a les delegacions del Govern espanyol de totes les capitals catalanes.

A Lleida, s'han produït també càrregues policials quan els manifestants intentaven trencar el cordó establert pels Mossos d'Esquadra davant la delegació.

I a Tarragona també s'han concentrat milers de persones, quatre mil segons la policia municipL, seguint la convocatòria de les organitzacions sobiranistes. Molts d'ells s'han traslladat després per fer un tall de trànsit a l'A7.

Al llarg de la tarda també s'han produït altres talls de carretera, com el que ha tingut lloc al Bages, a la C-16, on s'han col·locat alguns pneumàtics. Un tall que els manifestants han aixecat poc abans de les 19:30 per traslladar-se a un altre punt.

Els CDR també han organitzat una marxa lenta de vehicles durant una estona a la A-2, a l'alçada d'Alcarràs.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?