Este artículo se publicó hace 5 años.
La prohibició del Suprem no frena que moltes institucions onegin la bandera LGBTI a les seves façanes
El Palau de la Generalitat, el Parlament, l'Ajuntament de Barcelona i els consistoris de molts altres municipis fan visible aquest diumenge l'ensenya reivindicativa de la llibertat en la diversitat sexual de l'Arc de Sant Martí.
Públic
Barcelona--Actualitzat a
La sentència del Tribunal Suprem que prohibia que les institucions públiques mostrin a les seves façanes banderes no oficials no ha estat cap fre per a què centenars d'ajuntaments i altres institucions com el propi Palau de la Generalitat hagin onejat aquest diumenge la bandera de l'Arc de Sant Martí que reivindica la llibertat i la diversitat sexual, per commemorar el Dia de l'Orgull.
En aquesta línia, el president de la Generalitat, Quim Torra, ha defensat aquest diumenge els drets LGTBI i una societat "lliure, igualitària i plenament inclusiva". En un tuit ha afirmat que cal defensar-ho "avui, dia de l'Orgull 2020, i cada dia", i ha reivindicat una societat que lluiti contra les discriminacions per raó d'orientació sexual i d'identitat de gènere. Així, amb motiu del Dia de l'Orgull LGTBI, al Palau de la Generalitat penja aquest diumenge la bandera de l'Arc de Sant Martí.
A l'altre costat de la plaça Sant Jaume, l'Ajuntament de Barcelona ha penjat també aquest diumenge la bandera LGBTI a la façana del consistori per defensar i reivindicar els drets i llibertats del col·lectiu. Aquest any, les activitats reivindicatives, culturals i institucionals s'han hagut de modificar per complir les mesures sanitàries pel coronavirus, i el Consell municipal LGBTI ha impulsat aquestes adaptacions, ha informat l'Ajuntament en un comunicat.
L'acte institucional i la recepció de benvinguda posterior s'han ajustat als requeriments de l'aforament: l'alcaldessa, Ada Colau, ha estat acompanyada per una representant de la Fundació Enllaç -de gent gran LGBTI- i per una persona trans del Sindicat de treballadores sexuals 'Otras'. La bandera del col·lectiu LGBTI ha onejat també al Parlament i en molts altres ajuntaments catalans.
Colau: "Cal confinar els discursos d'odi i el feixisme i desconfinar l'orgull"
L'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, acompanyada de representants municipals i del col·lectiu LGTBI, ha sortit al balcó a les onze del matí per penjar una pancarta amb els colors de l'arc de Sant Martí en motiu del dia de l'Orgull i l'Alliberament LGTBI. Colau ha fet una crida a "confinar els discursos d'odi i el feixisme i a desconfinar l'orgull". Representants d'entitats han llegit un manifest on han exigit l'aprovació de marcs legals i normatius de garantia dels drets LGTBI.
En el seu parlament en la tradicional recepció de les entitats LGTBI, Colau començat exposant que col·lectius LGTBI han patit la pandèmia de la covid-19 "amb més intensitat". "Molta gent que ha hagut de tornar a l'armari, o no ha sortit de l'armari per estar confinada a casa", ha lamentat.
"Aquest 2020 amb més motiu que mai a Barcelona estem junts i juntes per despenjar la nostra bandera de l'arc de Sant Martí", ha dit Colau després de lamentar l'increment de casos de "LGTBIfòbia", la "vulnerabilitat extrema" de persones migrants, l'exclusió laboral de les persones trans, o l'augment de "l'estigma VIH".
Durant el seu parlament ha recordat que enguany es celebra el 50 aniversari de l'inici de l'organització del moviment LBTBI a Barcelona. S'ha emocionat aplaudint la presència d'Armand de Fluvià, que ha explicat que juntament amb Francesc Francino van començar l'organització que va permetre fer la primera manifestació LBTBI.
Ha acabat demanant "unitat" en front dels "discursos de l'odi" i felicitant els veïns de Villanueva de Algaidas, a Màlaga, que "van omplir la ciutat de centenars de banderes davant l'acte covard de retirar-les de l'Ajuntament".
L'acte ha acabat a la plaça Sant Jaume amb la lectura del manifest que ha recordat les "fites" del col·lectiu però ha reconegut que "el camí continua plagat d'obstacles" que comporten "precarietat i vulnerabilitat". Davant aquest fet han demanat "una bateria de polítiques".
Entre les demandes, han reclamat un 'cupo legal trans', ajuts al lloguer exclusius, la regulació de totes les persones migrants en situació irregular, lleis que garantitzin la lliure participació de les persones trans en activitats esportives, una educació transversal i integral en diversitat en el currículum educatiu o el reforç dels serveis de suport emocional i psicosocial.
Pel que fa a les modificacions legals que reclamen, han destacat com a "prioritàries" per aquesta legislatura la Llei LGTBI estatal una la Llei trans "que garanteixi l'autodeterminació sexual i de gènere".
Campanya d'Afers Socials al món municipal
De fet, la Conselleria de Treball, Afers Socials i Famílies de la Generalitat i el món local han impulsat la campanya 'Donem un pas cap a la diversitat' amb motiu del Dia de l'Orgull LGBTI. Passos de vianants, bancs i altres elements de mobiliari urbà de tot Catalunya s'han pintat els últims dies amb els colors de l'arc de Sant Martí, a iniciativa de la Xarxa de Serveis d'Atenció Integral LGBTI i el món local, i ha comptat fins ara amb la participació de més de 100 municipis, segons un comunicat de la Generalitat. La campanya també inclou diversos vídeos en què es defensa la diversitat: hi ha sengles vídeos per a Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre, a més d'un conjunt.
El conseller Chakir el Homrani ha participat aquest diumenge a Sitges en l'acte final d'aquesta campanya que vol fer visible el compromís amb la defensa dels drets LGBTI i el treball d'entitats i institucions per al reconeixement i la defensa de la diversitat sexual i d'expressió de gènere. En l'acte de Sitges l'acompanyen l'alcaldessa de la ciutat, Aurora Carbonell, i la directora general d'Igualtat de la Generalitat, Mireia Mata.
"En un moment que estan sorgint cada vegada més ideologies d'odi que posen en dubte la diversitat, és molt important que reivindiquem els drets de les persones LGTBI", ha assenyalat el conseller el Homrani. "I en una situació tan complexa com la pandèmia de la covid-19, és especialment necessari que seguim fent-ho de les formes més imaginatives", ha continuat el conseller. "Animem a les ciutats i pobles a que participin en la campanya i visualitzin que la diversitat forma part de la nostra societat i la vivim com un element positiu", ha manifestat el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies.
Sitges -un municipi de referència a Catalunya i al món en matèria LGBTI- s'ha adherit a la campanya pintant amb els colors de l'arc iris un pas de vianants al carrer Primer de Maig amb el Passeig de la Ribera. 'Un pas endavant cap a la diversitat' està impulsada per la Xarxa de Serveis d'Atenció Integral (SAI) LGBTI del Departament de Treball i Afers Socials arreu del territori, i va néixer a Terres de l'Ebre, contràriament a la idea que la diversitat LGTBI és principalment urbana.
Els tècnics de cada Servei d'Atenció Integral (SAI), acompanyats d'alcaldes i alcaldesses, policies municipals, voluntaris, gent gran i membres d'entitats, han pintat aquests passos simbòlics cap a una societat i un país que, com diu el lema '#OrgullDePaís', està satisfet de la seva diversitat. Es tracta de la primera vegada que es fa una campanya a tota Catalunya per reivindicar el Dia de l’Orgull LGTBI i donar a conèixer la Xarxa SAI LGBTI, amb 90 punts repartits arreu del territori català.
Els SAIs són serveis municipals o comarcals que presten acompanyament, assistència jurídica, psicològica o comunitària a persones del col·lectiu LGTBI i el seu entorn, i també visibilitza i empodera els valors LGBTI al conjunt de la comunitat. Aquesta xarxa, que també ofereix formació, va obrir el seu primer servei el 17 de maig de 2017 i enguany culminarà amb 100 serveis a tot el territori. És una xarxa única al món, que es vol compartida i al servei de la comunitat LGBTI i de tota la societat.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..