El primer cara a cara Junqueras – Godàs: cordialitat, diferències en l'abast d'ERC i coincidència en exigir als socialistes que compleixin
Dissabte la formació celebrarà la decisiva segona volta de les seves eleccions internes, amb Junqueras i Militància Decidim teòricament com a favorits davant de Godàs i Nova Esquerra Nacional
Públic
Barcelona--Actualitzat a
A dos dies que se celebri la definitiva segona volta de les eleccions internes d'ERC, els dos candidats a la presidència, Oriol Junqueras (Militància Decidim) i Xavier Godàs (Nova Esquerra Nacional) han celebrat el primer debat cara a cara de la campanya, amb Catalunya Ràdio com a escenari i moderat per Ricard Ustrell. L'encontre ha estat marcat per la cordialitat, si bé els dos han coincidit a recriminar-se els atacs creuats i el joc brut durant la llarguíssima campanya.
Junqueras apareix com a principal favorit per imposar-se dissabte i, per tant, recuperar a una presidència que va ostentar durant 13 anys i que va deixar el 10 de juny, l'endemà de les eleccions europees. A la primera volta, el també exvicepresident del Govern va imposar-se amb el 48,3% dels vots (3.153), 13 punts per sobre de Godàs (35,3%, 2.308), però sense arribar al 50% necessari per estalviar-se la segona volta.
La tercera llista en discòrdia, Foc Nou, va decidir aquest dimecres en assemblea no donar suport explícit a cap de les dues candidatures finalistes. La llista liderada per Helena Solà i Alfred Bosch va rebre 824 sufragis el 30 de novembre, el 12,6% del total.
Tot i el bon to que ha marcat, tant Junqueras com Godàs s'han retret el joc brut durant la campanya. El candidat de Nova Esquerra Nacional ha acusat el seu rival d'haver "menystingut l'alternativa", ja que segons ell això "no és una bona manera de recosir el partit, perquè superar la fractura és respectar el contrincant", mentre que Junqueras li ha etzibat que "no faré un llistat del que s'ha dit sobre mi".
En tot cas, Godàs aposta per "Poder girar full i amb tothom a dins, ningú purgat", qüestió en què ha coincidit Junqueras, que sí que ha defensat la "comissió de garanties" que ja va proposar per investigar l'estructura B del partit, responsable de l'escàndol dels cartells contra els Maragall, entre d'altres.
Amb una ERC que ha perdut uns 1.500 militants des del 2019 i que ha viscut un pèssim darrer cicle electoral que l'han portat a perdre la presidència de la Generalitat, la meitat de la representació al Congrés i bona part de les seves principals alcaldies, Junqueras planteja perquè el partit sigui "el més gran, fort i útil possible". Godàs, en canvi, vol un partit més definit ideològic, el que implica que "no surti del seu perímetre", perquè sinó corre el risc de quedar "diluïda": "Intentant agradar a tothom acabem no agradant ningú", ha apuntat.
Nova Esquerra Nacional defensa que la formació lidera un espai de l'esquerra sobiranista, on també situen la CUP i els Comuns. Així mateix, mentre Godàs ha reivindicat l'obra del Govern de Pere Aragonès, Junqueras ho ha fet amb els seus 13 anys de presidència del partit.
Exigències al PSC i al PSOE
On no hi ha hagut grans discrepàncies ha estat a l'hora d'apujar el nivell d'exigència als socialistes per mantenir-hi els acords, en un clar missatge al PSC i al PSOE. En aquest sentit, ambdós aposten perquè es compleixi tot el pactat fins ara abans que els socialistes els reclamin nous acords, com ara els vinculats als pressupostos catalans o als estatals del 2025.
Entre d'altres temes, han reclamat que cal avançar en qüestions com el desplegament del traspàs de Rodalies, la condonació parcial del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) o que hi hagi passos realment significatius en el finançament singular.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..