Este artículo se publicó hace 7 años.
MEMÒRIA PÚBLICALa presó Model, buida, queda com espai per equipaments i immoble per a la memòria
Els darrers vint-i-quatre interns han estat traslladats a altres centres penitenciaris. Un cop tancada, la Generalitat té previst lliurar les claus a l'Ajuntament de Barcelona, que preveu convocar una consulta ciutadana per decidir el futur ús de l'emplaçament.
Agències
Barcelona-
La presó model de Barcelona tanca aquest dijous definitivament les seves portes, un cop traslladats els últims reclusos a altres centres penitenciaris.
Després del buidat en les últimes setmanes de la vella i deteriorada presó, únicament quedaven a la cèntrica presó barcelonina 24 interns, repartits entre la galeria primera i segona, que durant la nit de dimecres a dijous han passat les últimes hores a les seves cel·les, abans de ser traslladats a altres centres. La Model queda així definitivament sense presos.
Els últims 24 reclusos -19 presos preventius a l'espera de judici o sentència i cinc que compleixen condemna- van sopar ahir a la nit un menú poc habitual en un centre penitenciari, triat per ells, diuen, i que va consistir en gaspatxo, amanida, pizza i gelat, abans de retirar-se a les cel·les.
Durant el matí d'aquest dijous s'ha fet el darrer recompte, abans de ser traslladats pels Mossos d'Esquadra a la presó de Brians 1 (un total de 19), al centre de Mas d'Enric (4 ) i a Brians 2 (un).
Després dels trasllats, els Mossos d'Esquadra i els responsables dels serveis penitenciaris de la Generalitat tenien previst signar la finalització del servei de vigilància del perímetre d'aquest centre penitenciari, al seu pati exterior.
Edifici per a la memòria de la repressió
La presó Model, la més antiga de Catalunya amb 113 anys d'història, tenia un total de 929 interns quan la Generalitat va iniciar al febrer passat el procés per buidar i tancar-la, encara que en anys precedents va arribar a albergar fins a 2.000 interns de forma sostinguda, tot i que la seva capacitat és de 790 persones.
Inicialment va acollir a 600 presos però s'estima que el 1940, en plena postguerra, la xifra d'interns va arribar als 13.000, amb un gran nombre de presos polítics. Durant la dictadura franquista va ser un dels exponents més visibles de la repressió sistemàtica i indiscriminada per motius ideològics contra anarquistes, republicans, catalanistes i altres lluitadors antifranquistes.
Un cop tancada la presó Model, la Generalitat tenia previst lliurar les claus a l'Ajuntament de Barcelona, que preveu convocar una consulta ciutadana per decidir el futur ús de l'emplaçament.
El tancament de la Model, ara ja definitiu, va ser una promesa de les administracions durant dècades, però reiteradament ajornat, des que l'expresident del Govern Adolfo Suárez es va comprometre fa 40 anys a clausurar aquesta històrica presó barcelonina.
La Model ocupa un gran solar privilegiat a l'Eixample en el qual, després de la signatura d'un conveni entre la Conselleria de Justícia de la Generalitat i l'Ajuntament de Barcelona, es construiran equipaments públics que inclouran un espai de memòria sobre la presó.
La seva construcció va començar en 1888 per substituir la vella presó d'homes de Barcelona --que des de 1839 es trobava al carrer Reina Amàlia-- i el projecte tractava de posar l'accent en la modernitat i higiene, un propòsit que va quedar en l'oblit durant la major part de temps de la seva existència.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..