Este artículo se publicó hace 2 años.
PrecarietatLa inflació enfonsa el poder adquisitiu de les llars i els sindicats exigeixen "responsabilitat" a les grans empreses
Els sindicats reclamen clàusules de revisió salarial i que, com a mínim, els increments cobreixen la inflació subjacent, mentre que la gran patronal vol "contenció salarial"
ACN
Barcelona-
El poder adquisitiu de les llars catalanes no aconsegueix alçar el vol. Ja tocades per la crisi de la Covid-19, ara les dades d'inflació rècord –els preus al país van créixer un 9,5% al març- han deixat el poder de compra de les famílies molt per sota de les xifres del 2019. Els sindicats insisteixen que cal un "pacte de rendes" i exigeixen a les grans empreses "un exercici de responsabilitat", després que aquest 2021 s'hagin tornat a repartir grans dividends.
Per la seva banda, la Confederació Espanyola d'Organitzacions Empresarials (CEOE) -la gran patronal estatal- continua defensant la contenció salarial perquè no s'entri "en una espiral inflacionista", mentre que les pimes reclamen de forma urgent una intervenció en els preus energètics per evitar tancaments.
La postura dels sindicats és clara, i passa per defensar la capacitat de compra dels treballadors. Si bé reconeixen que un increment dels salaris proper al 10% -coincidint amb les últimes dades de l'IPC- distorsionaria l'economia, demanen que l'augment dels sous permeti fer front a la pujada de l'IPC subjacent, que és l'indicador que no té en compte l'evolució dels preus energètics i dels aliments no elaborats. Aquesta taxa, molt menys volàtil que l'IPC, es va situar en el 3,4% al març, molt per sobre l'objectiu del 2% que busca el Banc Central Europeu (BCE).
A banda d'incrementar els salaris en línia amb "la inflació real", els sindicats estan disposats a acceptar que el poder adquisitiu perdut des de l'esclat de la pandèmia es redistribueixi al llarg dels pròxims tres anys, evitant així uns increments sobtats que serien difícils d'afrontar per diverses empreses. "Creiem que és un exercici de responsabilitat, però que de moment no troba una resposta positiva per part dels empresaris", lamenta el secretari de treball i economia de Comissions Obreres (CCOO) a Catalunya, Ricard Bellera, en declaracions a l'ACN.
Clàusules de revisió salarial
Les mesures per assegurar el poder adquisitiu, però, no només haurien d'incidir en els sous dels treballadors, segons els sindicats. "Sovint passa que, quan les empreses tenen pèrdues, aquestes les assumim els ciutadans; quan tenen beneficis, en canvi, aquests no arriben a la ciutadania", comenta la secretària de política sindical de la Unió General de Treballadors (UGT) a Catalunya, Núria Gilgado.
Per aquesta representant sindical, és necessari buscar "un punt d'equilibri" per no perjudicar únicament els treballadors, "que són els que més estan pagant aquesta crisi". "Al final una empresa pot repercutir l'encariment dels béns en el preu del producte, però els ciutadans no disposen d'aquesta eina", remarca. En aquest sentit, considera "essencial" que cada conveni inclogui una clàusula de revisió salarial que doti de més flexibilitat els salaris en episodis d'inestabilitat com l'actual. Segons les dades de la UGT, aquesta clàusula es troba tan sols en el 16% dels convenis col·lectius de l'Estat.
Com a darrera mesura, els sindicats també exigeixen una limitació en els beneficis de les grans empreses i en el repartiment de dividends en plena escalada de preus. "Recordem que les elèctriques van registrar beneficis astronòmics durant l'any 2021", apunta Bellera.
Les petites i mitjanes empreses són conscients dels efectes que té l'encariment dels productes en el poder de compra de les llars, tot i que demanen "moderació". "Si apliquem increments salarials molt alts, correm el risc d'equivocar-nos; indexar el creixement dels salaris a l'IPC faria inviable que moltes empreses puguin fer front a aquest augment", assenyala el secretari general de Pimec, Josep Ginesta.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..