Este artículo se publicó hace 3 años.

Entrevista a Jordi Armadans, director de FundiPau"No podem aspirar a un món en pau si no fem polítiques de pau"

El director de FundiPau, Jordi Armadans. Públic

Barcelona-

Publicidad

En una setmana de conflicte ja s'ha arribat al milió de refugiats, hi ha una xifra similar de desplaçats interns, milers de morts i, evidentment, greus conseqüències econòmiques, sobretot per a les poblacions ucraïnesa i russa, però també per a gran part del món. Veu factible una desescalada a curt termini o té la sensació que hem entrat en una espiral difícil de preveure?

Hi ha alguns analistes que apunten que la pèrdua de suports interns pot suposar que estiguem a l'inici del final de Putin com a governant de Rússia. Podem anar cap aquest escenari?

Publicidad

"Des d'un punt de vista del poder polític i econòmic, la figura de Putin ara mateix està desgastada"

Quins incentius s'haurien de posar damunt la taula per què s'aturessin les hostilitats militars?

Publicidad

Què en pensa de la reacció de la Unió Europea? Des de bona part de l'opinió pública s'està elogiant per la rapidesa i la contundència, però un pot témer que entrem en una nova fase de militarització i d'escalada armamentística que no sembla el millor camí a llarg termini.

"Les decisions immediates que s'estan prenent a la UE suposen intensificar el model que des d'un punt de vista racional hauríem de canviar si volem evitar coses com les que estem vivint"

Partint de la base que la decisió de Putin és injustificable i intolerable i que provoca un enorme patiment humà, entén que durant anys l'actuació occidental ha generat un caldo de cultiu d'un cert malestar a Rússia i que aquesta s'hagi sentit amenaçada per moviments com l'expansió de l'OTAN a l'espai que considera el seu pati del darrere?

"L'OTAN hauria d'analitzar el que ha passat i reconèixer la seva responsabilitat"

A TV3 ha comentat que l'OTAN s'hauria d'haver dissolt quan va acabar la Guerra Freda. Per què creu que en comptes de fer-ho va expandir-se?

"Amb el final de la Guerra Freda era molt raonable crear noves estructures de seguretat compartides. No es va fer i va ser un error de visió absoluta"

Publicidad

Com haurien de funcionar aquestes estructures de seguretat compartides diferents? Entenc que comportarien una desmilitarització important i un desarmament molt notable.

El moviment pacifista i el moviment antimilitarista han perdut força?

Publicidad

En tot cas, es pot pensar que no té prou incidència, precisament perquè tot i que gran part de la societat hi pugui combregar, després veiem com la resposta dels governs en una situació de conflicte està molt allunyada de les receptes del moviment pacifista.

"Ha crescut la consciència crítica, però suposo que encara no prou per fer un tomb en les polítiques [dels governs]"

En un article a 'Crític' defensava que si és fes cas als pacifistes potser tindríem menys armes i més capacitats per gestionar i prevenir conflictes.

Publicidad

Els anys 90 s'hauria imaginat que en ple 2022 tornaria a ressonar amb força el concepte de dissuasió nuclear?

"La cosa més sensata en termes de seguretat, pau i supervivència del planeta és eliminar les armes nuclears"

Si es vol fer una certa lectura optimista, no sé si a mitjà termini podem veure una certa revolta ciutadana contra l'increment de la despesa militar, si tenim en compte que anem a una època com a mínim de transició, amb un encariment energètic que colpeja les condicions materials de vida de les classes populars?

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors