Este artículo se publicó hace 4 años.
El PNC es llença a l'arena política sota el lideratge de Marta Pascal i eixampla la fragmentació de l'espai postconvergent
El Partit Nacionalista de Catalunya celebra el congrés fundacional i elegeix l'excoordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, com a secretària general del nou partit amb el 91% dels vots. La nova formació neix en plena disputa entre la direcció del PDeCAT amb la Crida i els afins de Carles Puigdemont a JxCat
Públic
Barcelona-Actualitzat a
La excoordinadora general del PDeCAT, Marta Pascal, ha estat elegida aquest dissabte secretària general d'el nou Partit Nacionalista de Catalunya (PNC) amb el 91% del suport -suport que automàticament també ha rebut tota l'executiva que presentava Pascal-, per la qual cosa l'exalcalde de Vielha i exdiputat de CiU al Parlament, Àlex Moga, és el secretari d'organització de la nova formació política.
Ho han anunciat el portaveu d'El País de Demà, Antoni Garrell, en la cloenda del congrés constituent del partit celebrat de forma telemàtica, encara que l'equip impulsor i els membres de les candidatures que s'han presentat s'han trobat a Girona.
El PNC es llença d'aquesta forma a l'arena política i eixampla la fragmentació de l'espai postconvergent. La nova formació política neix enmig de la dura pugna entre la direcció del PDeCAT i la Crida entorn la reordenació de l'espai que lidera Carles Puigdemont i que planteja quin ha de ser el futur del PDeCAT i de JxCat. A més de Pascal, altres dirigents històrics del partit han abandonat el PDeCAT recentment com ara els exdiputats Carles Campuzano o Jordi Xuclà.
L'executiva de Pascal ha estat l'única candidatura presentada i ha rebut el 91% dels vots a favor, el 2% en contra i un 6% dels votants s'han abstingut. La resta de l'equip que acompanya la candidatura de Pascal són l'actual portaveu del PNC, Oriol Puig, i el càrrec de tresorer l'ocupa Pep Garcia, vinculat a El País de Demà, l'entitat promotora del nou partit que va veure la llum en una reunió al monestir de Poblet.
Marta Pascal s'ha allunyat de Junts per Catalunya (JxCat) en la posició política fixada en la seva primera intervenció com a dirigent del PNC i ha reivindicat un espai "d'acord i transversal". "El que no compartim són plantejaments de confrontació. Tenim vocació de trobar-nos amb molta altra gent, sempre que sigui en sentit positiu", ha remarcat.
Candidatura electoral
Pascal ha confirmat la seva "ferma voluntat" de presentar-se a les eleccions per tal "d'abraçar" tots aquells ciutadans catalanistes que "defugen l'enfrontament". En aquest sentit, i preguntada sobre si contempla acords amb JxCat, Pascal ha deixat clar que "tenen vocació de pacte si és en positiu".
"Nosaltres volem sumar, però això només es relliga si no va contra ningú. Volem trobar-nos amb molta altra gent però han de defugir l'enfrontament", ha assenyalat Pascal que ha deixat clar que "no sóm la crossa ni la quota de ningú".
La secretària general del PNC ha posat en valor "la transversalitat del partit", i ha destacat que està integrat per entorn de l'òrbita de l'antiga Convergència i Unió, però també del socialisme catalanista.
"Aquí hi ha gent que és independentista i gent que senzillament prefereixen l'enfortiment de les institucions catalanes. Aquest és un espai ampli de trobada de molta gent, per tant és compatible amb aquesta realitat", ha assenyalat Pascal.
La via escocesa
En relació al referèndum, la formació ha tornat a deixar clara l'aposta per acordar-lo juntament amb l'Estat espanyol i ha defugit la unilateralitat. "El nostre model és la via escocesa, així ho hem dit sempre", ha assenyalat l'excoordinadora general del PDeCat. "Aquí hi ha un marc legal que s'ha de respectar i que si no ens agrada el que hem de fer és canviar les lleis", ha assenyalat.
Pascal ha assegurat que el que cal és treballar per aconseguir l'acord amb l'Estat i mentrestant seguir gestionant el país. "Seguirem insistint. No és un tema de saber què farà l'estat espanyol, sinó de la nostra capacitat de construir i proposar solucions que integrin a la majoria del país", ha destacat.
També estan en el seu equip Marc Perelló, Jordi Gregori, Eva Garrell, Albert Farré, Adrià Aldomà, Eduard Martínez, Rosa Orriols, Pere Martínez, Bernat Orellana, Mercè Dalmau, Georgina Bombardó, Manel Romans, Marc Tolrà i Rodolfo Fernández. Com a presidenta ha estat escollida Olga Tortosa amb el 84% dels vots a favor, un 4% en contra i un 12% d'abstencions; i Dolça González ha estat escollida com a defensora del militant amb el 89% de vots favorables i el 11% d'abstencions.
Dura reacció del President Torra
Una de les reaccions més dures de l'espai postconvergent ha estat la del president de la Generalitat, Quim Torra, que ha carregat contra el Partit Nacionalista de Catalunya. En una piulada, Torra ha considerat que "amb presos polítics i exiliats, amb el dret d’autodeterminació negat, amb la Generalitat vexada per l’estat d’alarma, proclamar la 'lleialtat a Espanya' és tota una declaració de principis".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..