Público
Público

CATALUNYA SOTA EL 155 Ple del Parlament l'1 de març per debatre sobre la manera de posar fi al 155

El PSC reclama que s'iniciï el termini de dos mesos establert per a que tingui lloc el debat d'investidura. C's exigeix al president del Parlament que compleixi "l'ordenament jurídic", respecti "els drets de tots els diputats i grups parlamentaris i posi fi a "la situació de bloqueig de la investidura de la presidència de la Generalitat".

Sessió constitutiva de la dotzena legislatura del Parlament de Catalunya, 17 de gener de 2018 / Parlament de Catalunya. Job Vermeulen

públic

Quatre propostes de resolució, una d'elles per ratificar la confiança en Carles Puigdemont com a president de la Generalitat i altres tres per tractar des de diferents punts de vista la manera de desbloquejar la investidura, que hauria de fer possible la formació d'un govern de Catalunya, en substitució del que va destituir Mariano Rajoy. El debat i votació d'aquestes quatre propostes constitueixen l'ordre del dia del ple del Parlament de que es reunirà el pròxim dijous 1 de març a partir de les 10 del matí.

Els 'comuns' demanen debat per millorar l'autogovern

La primera serà la que va presentar el grup de Catalunya en Comú Podem (CatECP) en la qual es demana que el Parlament engegui urgentment "un debat públic, obert i transparent davant la ciutadania que avaluï els diferents possibles escenaris de sortida del bloqueig", i insta a "treballar de forma decidida per trobar les eines adequades per desenvolupar les demandes de més i millor autogovern, així com la millora de l’estat del benestar tan malmès durant els darrers anys i la reactivació de l’economia en un model productiu que fugi de la precarietat i estigui arrelat al país".

El PSC vol l'aixecament del 155 que van recolzar

La següent, la del grup socialista, es pronuncia en contra de la tramitació de dues iniciatives legislatives els dies 6 i 7 de setembre, perquè segons diu el seu text, "pretenien l’establiment d’un règim jurídic excepcional a Catalunya i d’una mena de constitució provisional que pretenia regular la transició fins a la definitiva constitució d’un hipotètic nou Estat català". Amb l’aprovació d’aquestes lleis, segons el PSC, la majoria parlamentària "pretenia la derogació en la pràctica de la Constitució de 1978 i de l’Estatut d’Autonomia de 2006 i, fent-ho així, liquidava les institucions d’autogovern catalanes".

Els socialistes assenyalen que la formació d’un govern de la Generalitat ha de suposar l’aixecament de les mesures autoritzades pel Senat, amb el seu vot a favor, per aplicar l’article 155 de la constitució. Demanen la normalització de les relacions institucionals entre el Govern de la Generalitat de Catalunya i el Govern d’Espanya, "seguint un camí de diàleg, negociació", per aconseguir una solució "capaç d’aconseguir el suport de grans majories".

El PSC proposa, a més, que el ple del Parlament rebutgi "qualsevol imposició o proposta unilateral o il·legal" i reclama que s'iniciï el termini de dos mesos establert per a que tingui lloc el debat d'investidura.

Reclamacions de C's al president del Parlament

La proposta de C's, presentada en castellà, denuncia el que considera un "intent de patrimonialització de les institucions" catalanes "per part dels partits independentistes", als quals acusa d'haver bloquejat les institucions, exigeix al president del Parlament que compleixi "l'ordenament jurídic", respecti "els drets de tots els diputats i grups parlamentaris i posi fi a "la situació de bloqueig de la investidura de la presidència de la Generalitat", d'acord amb el reglament de la cambra legislativa, l'Estatut d'Autonomia i la Constitució espanyola.

JxCat vol que es ratifiqui la confiança en Puigdemont

Junts per Catalunya, que ha registrat en solitari la seva proposta de resolució aquest divendres, pretenen la ratificació  de la confiança en Carles Puigdemont com a president de la Generalitat, insten a restaurar la institució de la Presidència després de la intervenció i destitució del Govern per part de Mariano Rajoy amb l'aplicació del 155, i demanen que es posi fi a les ingerències de l'Estat en l'Administració catalana.

La proposta de JxCat, molt contundent en el seu llenguatge, denuncia la intervenció de l'autogovern, recorda que el Parlament és el representant de la "voluntat" del poble de Catalunya, que els seus diputats tenen "inviolabilitat i immunitat" i  es pronuncia en contra de la "deriva autoritària" de l'Estat.

El debat d'aquestes quatre propostes tindrà lloc de forma consecutiva i per ordre de presentació davant el registre del Parlament, per la qual cosa la primera serà la que han presentat els 'comuns', seguida de la del PSC, la de JxCat i, l'última, la de Ciutadans.

Cada grup proponent disposarà de 15 minuts per exposar la seva respectiva iniciativa i, a continuació, els grups que no han presentat propostes pròpies tindran 7 minuts i mitjà per donar a conèixer els seus arguments.i també que es rebutgi "qualsevol proposta unilateral".

El PPC ha presentat una cinquena proposta de resolució que, per haver-la registrat més tard, no ha entrat en l'ordre del dia del ple, però s'espera que finalment sigui inclosa abans que se celebri la sessió plenària.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?