Este artículo se publicó hace 7 años.

Pere Aragonès: "No m'espanta la perspectiva que la independència es pugui allargar més en el temps del que voldria "

El vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonès, durant l'entrevista. JOEL KASHILA

MARIÀ DE DELÀS I MARC FONT | vídeo: joel kashila 

Barcelona-

Publicidad

La trobada que ha mantingut aquesta setmana amb Carles Puigdemont a Bèlgica ha servit per avançar cap a una estratègia conjunta entre ERC i Junts per Catalunya?

Click to enlarge
A fallback.

Com avança l'acord estratègic en què es treballa des de principis d'octubre?

Publicidad

En el cas de JxCat i ERC, sembla que ara es coincideix en qüestions com l'aposta per un referèndum acordat com a via de solució al conflicte o la negativa a negociar els pressupostos de l'Estat després de l'acusació de la Fiscalia i l'Advocia de l'Estat als dirigents sobiranistes. Més enllà d'algun estirabot puntual, això mostra que s'avança cap aquesta coincidència estratègica?

Publicidad

Deia que a la tardor passada es va veure tota la força que tenia l'independentisme i alhora els seus límits. Què canviaria del que es va fer i què creu que s'ha après del que va passar?

"Si volem tenir un nou estat no podem tenir un sector molt rellevant de la població oposant-se activament a la implantació d'aquest estat"

En el debat sobre tàctica i estratègia un pot pensar que una de les diferències fonamentals és presentar-se a les eleccions amb llistes separades o llistes unitàries independentistes.

Publicidad

No sé si en aquesta línia d'evitar el frontisme s'han d'interpretar apostes de pactes a nivell municipal que ja s'han viscut en l'actual mandat, com els casos de Badalona i Sabadell, amb la participació de la CUP, els Comuns i altres formacions?

La fragmentació no pot ser en certa mesura desmobilitzadora? Per exemple, davant les presons o al carrer el crit d'"unitat" s'expressa gairebé com un retret. Això no té un cost que cal cuidar?

Publicidad

Diu que no negociaran uns pressupostos amb un govern estatal que manté l'actuació repressiva envers els dirigents independentistes. Però que no s'aprovin els comptes estatals també tindria un impacte per a les finances de la Generalitat.

"No hi ha una decisió política del govern espanyol de compensar Catalunya pel seu infrafinançament"

Ras i curt, hi hauria un increment general de recursos que també beneficiaria Catalunya.

Tant el PSC com els Comuns defensen que si no s'aproven els pressupostos de l'Estat hi ha mesures de caràcter social com l'increment substancial del salari mínim o la regulació dels lloguers que no tirarien endavant.

Si aquestes mesures es presentessin via llei, ERC hi donaria suport?

Publicidad

Durant el desembre en principi estarà enllestit el projecte de pressupostos de la Generalitat de l'any vinent. PSC i Catalunya en Comú Podem lliguen bastant el seu hipotètic suport al que passi amb els pressupostos de l'Estat. Quines són les seves cartes per convèncer-los?

"Subordinar els pressupostos que ha de discutir el Parlament a uns pressupostos generals de l'Estat al Congrés dels Diputats és un error"

La CUP ja ha dit que no pensa asseure's a negociar els comptes. I PSC i Catalunya en Comú Podem posen èmfasi també en temes com la reversió de retallades i a una reforma fiscal progressiva. El discurs que té és que el marge de maniobra en fiscalitat és limitat. Però entre un marge petit i no fer res hi ha una diferència que, més que en termes quantitatius, pot tenir un caràcter simbòlic important. 

A partir dels 30.000 euros de renda hi ha molts trams en què no és precisament així.

"El recorregut en fiscalitat és limitat però estem disposats a revisar i millorar-la perquè sigui més progressiva"

Publicidad

Dins del govern, aquest debat existeix? És un govern de coalició amb dues formacions que en matèria fiscal tenen propostes i projectes divergents.

És a dir, que vostè està disposat a parlar d’IRPF si calgués. És un debat que s’arrossega des de fa anys, però de moment no es mou gaire.

Des d’espais polítics que es troben fora del Govern es plantegen acusacions en matèria de privatitzacions. Hi ha algun tipus de garantia que no se’n faran més?

En l’àmbit de la Sanitat, el conseller Comín parlava de donar més protagonisme al sector públic. Ara no se’n parla. En el tema de les escoles concertades, hi ha algun tipus d’iniciativa en el mateix sentit?

Publicidad

Vostè té 36 anys. És una persona molt jove pel càrrec que té, però ja comença a tenir una llarga trajectòria política. És de les persones que juntament amb el president del Parlament, Roger Torrent, Marta Vilalta o Sergi Sabrià ha fet un pas al davant, segurament no desitjat, per l’empresonament d’Oriol Junqueras i l’exili de Marta Rovira. El fet de trobar-se en primera línia per unes circumstàncies no agradables, com es viu?

Totes les decisions d’Esquerra segueixen passant per Marta Rovira i Oriol Junqueras?

En alguns llocs ha començat a dir-se que Marta Rovira es planteja la possibilitat de fer un pas al costat i deixar les seves responsabilitats a ERC. És un rumor sòlid?

Ella mateixa deia no fa gaire en una entrevista que s’estimava més mantenir un perfil discret i no tenir gaire protagonisme, com si fos una decisió a llarg termini. Aquest silenci que manté des que està a l’exili... Té sentit que una secretària general estigui callada?

Publicidad

Pot explicar-ho una mica més? Pot prendre mesures contra ella l’Estat suís?

"El que no vol Suïssa és que s’utilitzi el seu país com a plataforma per a la intervenció en la política interna d’altres estats"

Al gener començarà, dins d’aquesta causa general contra l’independentisme, el judici al Suprem. Insistiu que no es pot acceptar una sentència condemnatòria, però aquesta sembla una possibilitat real. En alguna entrevista ha dit que cal pressionar perquè aquesta sentència condemnatòria no s’arribi a produir. Com?

"El Tribunal Suprem sap que la seva decisió haurà de passar pel sedàs de la justícia europea, perquè ja s’han vulnerat drets"

Però dir que no s’acceptarà la sentència, què significa?

El TEDH té resolucions que demostren el seu caràcter garantista. Tenim un exemple recent amb el cas Otegi i altres persones de l’esquerra abertzale, però hi ha un problema, de temps. La sentència que diu que no van tenir un judici just va arribar quan ja havien passat sis anys i mig a presó. És possible que la història es repeteixi i la resolució arribi després d'anys de presó. 

Un dubte. Vostè parlava d’una vulneració de drets, que cal denunciar, i d’una defensa política. Després hi ha una defensa més tècnica i alguns advocats ens han dit que cal combinar una i altra. Està clar que el Jordi Cuixart farà una defensa política. Ja ho ha dit. La Mireia Boya va fer una estricta defensa política. De vegades no són contradictòries la defensa política i la defensa tècnica?

Publicidad

Insistiu molt des d’ERC en què per aconseguir la República Catalana cal ser més i superar aquest 47-48 per cent de vots, que pot ser més, si comptem que una part dels votants dels Comuns també es troben en el camp independentista. Com s’aconsegueix ser més?

"Defensar l’autodeterminació és el que permet situar el camp de joc en un terreny més favorable, que és el de la democràcia"

Amb l’argument de l’eixamplament es produeixen picabaralles entre independentistes. Personalment, com les viu?

A l’octubre passat hi havia una part de la ciutadania que creia que la resolució del conflicte era imminent. És evident que ara ja no es parla de terminis. La sensació que hi ha és que el procés d’acumulació de forces és més a deu o dotze anys vista que no a dos o tres.

En aquesta línia, independentment de la polèmica entre actors polítics. Fora de Catalunya, sí que se’n adonen que aquí ha passat alguna cosa extraordinària. Una cosa que no sé si es tornarà a veure mai més. Per gent de fora d’aquí, quin diagnòstic faria de l’estat actual del moviment independentista?

Comentaris dels nostres subscriptors