Este artículo se publicó hace 7 años.
Els crits de suport a Felip VI s'imposen al lema de l'homenatge pels atemptats del 17A: "Barcelona, ciutat de pau"
Els Mossos d'Esquadra han intentat despenjar una pancarta en contra de la presència del monarca on es podia llegir "El rei espanyol no és benvingut als Països Catalans". Familiars de les víctimes i personalitats polítiques han participat de l'entrega floral de les Rambles de Barcelona i a l'acte central de la plaça de Catalunya.
Maria Rubio
Barcelona--Actualitzat a
La polèmica presència del rei Felip VI a l'acte en homenatge a les víctimes dels atemptats a Barcelona i Cambrils no ha passat desapercebut. Una pancarta, amb la imatge del rei del revés, ha aparegut penjant des de la façana d'un dels edificis de la plaça de Catalunya, on es pot llegir The Spanish king is not welcome in the Catalan Countries, és a dir, "El rei espanyol no és benvingut als Països Catalans".
Els Mossos d'Esquadra han provat de retirar la pancarta des del terrat de l'edifici descendint amb cordes, ja que ha estat penjada de manera legal des d'un pis que ho ha permés. Els mossos només han aconseguit despenjar la cantonada on es veu la imatge del rei, però han dessistit abans d'aconseguir treure tot el missatge. A primera hora del matí, un grup de persones s'han concentrat davant l'edifici amb banderes espanyoles.
Durant l'homenatge a les Rambles, també s'ha pogut veure una altra pancarta: "Les seves guerres, les nostres morts". Els familiars de les víctimes han dipositat flors blanques i blaves sobre el mosaïc de Joan Miró del passeig. En un segon pla, el president del Govern, Quim Torra, el president del Parlament, Roger Torrent, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, el tinent d'alcalde, Jaume Asens, i una de les notes polítiques del dia, la parella de l'exconseller Quim Forn, Laura Masvidal, qui va anunciar que participaria de l'acte institucional en la seva representació.
Paral·lelament als actes institucionals, els CDRs han convocat una manifestació des de la banda de mar de les Rambles per protestar contra la presència del rei Felip VI a l'acte que ha acabat al mosaïc de Joan Miró. Es tracta d'una marxa silenciosa que ha omplert el passeig per homenatjar a les víctimes i que també ha comptat amb la participació de la CUP.
Homenatge a la plaça de Catalunya
Els actes d'homenatge a la plaça han donat inici a quarts d'onze. L'arribada del rei Felip VI, acompanyat del president del govern central, Pedro Sánchez, i la presidenta del Congrés dels Diputats, Ana Pastor, s'ha rebut amb crits de suport al monarca entre una part dels assistents, com ara "No estàs sol" i "Viva el rei". Una altra part del públic ha demanat silenci. L'acte el presenta la periodista Gemma Nierga.
En arribar, el monarca ha saludat a Masvidal, parella de l'exconseller empresonat, al costat del president Torra. L'acte també compta amb la presència de tot el govern català, que llueix el llaç groc en bloc. La simbologia política s'ha reduit a la màxima expressió, però, amb escasses banderes espayoles entre els assistents.
Durant la cerimònia, s'ha llegit un text de John Donne, "Devocions sobre situacions inesperades", en les vuit llengües de les víctimes del 17A. Posteriorment, alumnes i professors del conservatori municipal de música de Barcelona han interpretat un recital amb quatre cançons que ha tancat Qualsevol nit pot sortir el sol, de Jaume Sisa, entre altres. Al finalitzar l'acte, s'han sentit alguns crits que recuperaven el "No tinc por" de l'any passat, però les consignes a favor del monarca s'han imposat al lema de l'acte: "Barcelona, ciutat de pau".
En declaracions a TV3, el president del Parlament, Roger Torrent, ha volgut remarcar que els protagonistes de l'acte d'homenatge són les famiílies de les víctimes, tot i que també ha dedicat paraules pels presos catalans: "Són precisament ells qui van gestionar aquesta crisis. Ens haurien de poder acompanyat, però ara són injustament a presó".
Torra: "La democràcia sempre doblega al terror"
A primera hora del matí, el president del Govern, Quim Torra, ha fet una declaració institucional des del Palau de la Generalitat. Torra ha assegurat que "la democràcia sempre doblega el terror i la barbàrie es produeixi on es produeixi". Un any després dels atemptats, el president s'ha solidaritzat amb les víctimes i ha reconegut la feina dels professionals que van participar del dispositiu.
Torra també ha tingut paraules per l'exconseller d'Interior, Quim Forn, i pel major Trapero: "El Govern fa palès el seu màxim rebuig al terrorisme. Hem sortit més reforçats i més units en els valors que ens consolidem com a societat pacífica, democràtica i tolerant".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..