Este artículo se publicó hace 7 años.
ART GRAFITI - PENELLESPenelles, epicentre dels grafitis a Catalunya
Des del 2015 se celebra en aquesta població de 500 habitants un festival on els veïns cedeixen els murs de les seus cases a artistes d’art urbà. S’ha convertit en el municipi amb més grafitis de l’estat amb un grafiti per cada 10 habitants.
Mònica Mombiela
Penelles--Actualitzat a
Penelles no és un poble que quedi al costat de la carretera i que el veus només sortir de l’autovia que comunica Ponent amb Barcelona. Qui vol anar a Penelles s’ho ha de treballar. Això sí, l’impacte que provoca al visitant al primer cop d’ull és irrepetible. Ningú es pot pensar que enmig de la Noguera, l’Urgell i el Pla d’Urgell hi hagi un reducte rural que s’ha convertit en el municipi amb més grafitis de l’estat. Fent un càlcul aproximat hi ha una grafiti per cada 10 habitants, una proporció que pocs pobles poden presumir de tenir-la.
"Ens va costar molt trobar parets per pintar. Hi havia una certa reticència"
Penelles ha aconseguit unir en una petita vila art rural i modernitat i ho ha fet a través de la celebració d’un festival anomenat Gar Gar i que va nèixer fa exactament uns tres anys. La premissa dels seus organitzadors era clara i concisa: “volem apropar un tipus d’art que normalment es troba a les ciutats a les zones més rurals i d’aquesta manera dinamitzar l’economia del nostre petit municipi”, explica la Mar López-Pinto, una de les responsables de la idea. “L’origen de tot ve de la necessitat de promoure el turisme en el nostre poble i els seus negocis, ja que som una vila amb pocs atractius turístics. Nosaltres ens dediquem al disseny gràfic i el món museístic i vam idear aquest projecte per poder ajudar. Era com presentar un museu al carrer”, recorda la Mar.
Tot i així, el primer any va ser difícil, segons els organitzadors perquè “ens va costar molt trobar parets per pintar. Hi havia una certa reticència per part dels vilatans de tota la vida i molta gent no les tenia totes”. Però després de molt insistir, explicar el projecte tantes vegades com fes falta i creure en ell, es van arribar a engalanar 25 murs de Penelles. Aquesta edició 2017 tot va ser més fluïd i es va apostar per la internacionalització del certamen apostant pel mateix percentatge d’artistes europeus, espanyols i catalans. A més, una de les condicions que imposa el festival als participants és que les seves creacions retratin l’entorn rural. “Els recomanem que no toquin temàtiques polítiques ni religiosos, i que més aviat se centrin en la nostra realitat. Hem de pensar que són obres que han de ser per a tots els públics”, subratlla la Mar.
Peregrinatge a la meca de l’art rural
"Cada setmana tenim un degoteig de turistes i amants de l’art mural a Penelles"
I sÍ que han aconseguit moltes de les fites que es van marcar en un bon començament a l’hora de promoure el municipi, per exemple. “Cada setmana tenim un degoteig de turistes i amants de l’art mural que arriben a Penelles buscant veure molts dels 52 grafitis que hi ha repartits per tot el poble”, explica la Mar. El que ha aconseguit el festival és que les obres que promou es mantinguin i no caduquin a les parets de les cases de Penelles. A més, els veïns del terme aprofiten per fer de guies turístics improvisats als visitants que arriben d’arreu de Catalunya, sobretot de les comarques de Barcelona. “El projecte només té sentit si pot beneficiar a comerços i empreses del poble i així també permet arrelar entre els joves del terme”, explica Eloi Bergós, alcalde de Penelles.
El que tenen clar des dels equipaments municipals és que volen un turisme ben portat. Això que vol dir? “Doncs hem de gestionar bé l’arribada de turistes a la població perquè sigui un degoteig constant i no una massificació temporal. També busquem un turisme familiar perquè se n’alimenta tot el territori ja que estem envoltats de cases rurals”, assegura la directora del Gar Gar.
Cap a on va el Gar Gar
Doncs Penelles bé és cert que té encara molts murs que poden servir de base per als artistes del grafiti però des de l’organització es vol fer una aposta per primar la qualitat a la quantitat. “ Sí que tenim murs però també és cert que la nostra idea és que el mural és un art efímer i que passats uns anys s’ha de poder repintar o canviar” matisa la Mar. Ara mateix encara fa poc temps que s’han realitzat els primers però ja s’han detectat humitats en alguns murs i deteriorament d’altres. “La nostra idea era embellir el poble ja que teníem molta paret de totxo i granges i ja ho hem aconseguit”.
"Per nosaltres l’art és felicitat i hem descobert que pels nostres vilatans també ho és"
La setmana passada van visitar i deixar la seva empremta al poble una parella de grafiters de primera línia provinents de Marsella i Nova Iork. “ Va sortir l’oportunitat i no la vam voler deixar escapar. És una acció puntual però la nostra idea de continuïtat del festival durant l’any va per un altre camí”, sentencia la directora del certamen.
Hi ha un projecte més enllà dels dies que dura el Gar Gar que aprofitaria espais municipals que ocuparien artistes convidats. “És un projecte que es podria presentar al mes de setembre i en el qual encara hi estem treballant”, assegura la Mar López-Pinto. “El que teníem molt clar és que volíem despertar al poble artísticament perquè per nosaltres l’art és felicitat i hem descobert que pels nostres vilatans també ho és”.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..