Público
Público
DRET A L'HABITATGE

El Parlament aprova regular el preu dels lloguers gràcies a un acord d'última hora

El Sindicat de Llogateres i JxCat han pactat finalment que els propietaris amb uns ingressos mensuals inferiors als 2.000 euros estiguin exempts de la normativa i, per tant, puguin incrementar el preu del lloguer en els nous contractes. En la resta de casos, la renda s'haurà de mantenir o, fins i tot, rebaixar si està per sobre de l'índex de preus. ERC, els Comuns i la CUP també hi donen suport. 

Membres del Sindicat de Llogateres al Parlament de Catalunya mentre es debat la proposició de llei que impediria l'increment del preu dels arrendaments. Sindicat de Llogateres
Membres del Sindicat de Llogateres al Parlament. Sindicat de Llogateres

Catalunya ja compta amb una llei que li permet regular el preu dels lloguers, després que el Parlament hagi aprovat aquest dimecres al vespre una proposició de llei impulsada pel Sindicat de Llogateres i que compta amb un ampli suport social al darrere. La normativa s'ha aprovat amb els vots a favor dels diputats d'ERC, JxCAT, En Comú Podem i la CUP, mentre que els diputats de Cs, PSC i PP hi han votat en contra, com també han fet els quatre membres del PDeCAT que formen part del grup de JxCat. És la primera vegada que es divideix el vot en aquest grup parlamentari. 

La llei, sobre la qual ja plana l'amenaça d'una possible actuació del Tribunal Constitucional, s'ha bloquejat poques hores abans del ple, després d'un acord d'última hora entre el Sindicat de Llogateres i JxCat, que ha suposat la retirada de les esmenes al text presentades pel partit de Carles Puigdemont i Quim Torra. A més a més, més d'un centenar de persones s'han concentrat a l'exterior del Parlament mentre es debatia la iniciativa. 

La regulació, que impedirà incrementar el preu dels lloguers en els nous contractes en la majoria de casos, té l'aval de 4.000 entitats socials -entre les que hi ha Òmnium Cultural, la PAH o l'Observatori DESC-, mentre que s'hi oposen les patronals Foment del Treball i Pimec, els actors tradicionals del sector immobiliari i el PSC, Cs i el PP.

En un primer moment, la proposició inicial plantejava que cap propietari quedés exempt de la regulació i, per tant, de la prohibició d'apujar el preu de l'arrendament, però JxCat va presentar una esmena perquè poguessin fer-ho els que tinguessin uns ingressos mensuals inferiors a 3.130 euros. Dimarts, el Sindicat va proposar un límit d'ingressos de 1.200 euros com a exempció i, finalment, les dues parts han acceptat que el llindar se situï en uns 2.000 euros mensuals, el que equival a 2,5 l'indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC).

Una altra de les modificacions acordada és la possibilitat del propietari de repercutir el preu de les obres quan aquestes impliquin una millora de la qualitat de l'immoble. "Volem evitar que s'obri la porta a la picaresca i es faci la trampa de fer veure que es millora l'habitatge per apujar el preu indiscriminadament", ha advertit el portaveu del Sindicat, Jaime Palomera.

Durant les darreres hores la pressió perquè JxCat se sumés a la regulació s'havia intensificat i, de fet, ha estat un dels temes que ha marcat la sessió de control al president del Govern, Quim Torra, després que ERC l'instés a avalar la proposició de llei, que és inèdita a l'Estat espanyol. El dilema és que succeirà un cop s'aprovi, ja que el Consell de Garanties Estatutàries ha emès un dictamen en què qualifica d'inconstitucionals alguns dels articles de la proposició. A més, el Partit Popular ja ha anunciat que portarà aquesta iniciativa al Tribunal Constitucional. Així ho ha assegurat el seu líder a Catalunya, Alejandro Fernández. "El foment de l'ocupació i la regulació del lloguer fa la vida impossible al propietari", ha manifestat.

Possibles rebaixes de preus

A grans trets, la normativa implicarà congelar el preu dels arrendaments en els 60 municipis de més de 20.000 habitants amb el mercat més tensionat i, fins i tot, rebaixar-lo en aquells immobles que tinguin un preu superior a la mitjana del seu entorn. Per tant, podria afavorir els habitants de municipis on viuen fins a cinc milions de persones.

L'aspecte més destacat de la proposta és que suposaria que qualsevol nou contracte de lloguer no podrà tenir un preu superior a l'anterior, amb independència que hi hagi o no un canvi de llogater, excepte en les exempcions comentades. A més a més, si té un preu superior al dels immobles de l'entorn l'import màxim serà el que fixi l'índex de referència de la Generalitat. A la pràctica, segons el Sindicat la meitat de lloguers hauran de baixar de preu. Les excepcions seran els pisos nous, que estaran exempts d'aplicar la norma durant els primers tres anys, així com aquells on s'hagi fet grans obres de rehabilitació.

L'altra gran qüestió és que estableix un règim sancionador en cas d'incompliment, de manera que va clarament més enllà de l'índex de preus no vinculants, el que hi ha actualment. En concret, la proposició de llei planteja sancions d'entre 3.000 i 9.000 euros per a les infraccions lleus i d'entre 9.000 i 90.000 euros per a les greus.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?