Este artículo se publicó hace 4 años.
memòria històricaParalització cautelar dels treballs previs per retirar el monument franquista de Tortosa
Ha admès la petició del grup Corembe, que reclama la reinterpretació del monument, davant els anuncis de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, d'avançar les obres. La consellera confia que el jutjat "desencalli" la intervenció abans del 18 de juliol,
ACN
-Actualitzat a
El jutjat contenciós administratiu número 2 de Tarragona ha ordenat paralitzar cautelerament els treballs previs per retirar el monument franquista del riu Ebre a Tortosa. Ho ha fet a petició del col·lectiu Corembe, un grup que vol reinterpretar el monòlit i que havia recorregut davant la mateixa instància la llicència d'obres municipal. L'entitat va demanar mesures cautelaríssimes arran de l'anunci de la consellera de Justícia, Lourdes Ciuró, qui va explicar que es podrien avançar les obres i arran la presència de màquines treballant a la riba del riu aquest dilluns. La jutgessa va fer efectiva la paralització de forma imminent mentre no resol, durant els pròxims dies, les mesures cautelars demanades en el moment de recórrer la llicència.
Al·legant que l'execució de les actuacions podria esdevenir irreversible en el cas que una sentència judicial els donés finalment la raó, el Corembe va decidir tornar a traslladar al jutge la necessitat d'aplicar noves mesures, en aquest cas cautelaríssimes. És a dir, aturar qualsevol actuació fins que no acabi de decidir sobre les mesures cautelars sol·licitades anteriorment, independentment sobre el debat jurídic de fons del recurs contra la llicència d'obres municipal.
Per la seva banda, Ciuró, creu que la paralització judicial mentre no es resolguin les cautelars tampoc alterarà els plans del seu Departament. "Vull pensar que d'aquí al 18 de juliol es pot desencallar i que per part de la jutgessa no hi haurà dubte a donar llum verda per treure-ho perquè és un monument feixista que honora una banda, els que van guanyar la guerra, i d'acord amb el que s'havia dit s'hauria de retirar de l'Ebre", ha assegurat Ciuró en declaracions a Ser Catalunya.
La resolució judicial va ser adoptada i es va començar a notificar el mateix dilluns. L'Ajuntament de Tortosa la va rebre dimarts a primera hora. Ara, totes les parts disposen d'un termini de cinc dies per presentar al·legacions. "El termini serà breu i veurem què es decideix els pròxims dies", ha apuntat el portaveu, tot apel·lant a la "prudència" i a la necessitat d'actuar "partit a partit" a l'espera de les pròximes resolucions judicials.
Corembe ha criticat l'actuació del Govern, a qui retreu haver avançat l'inici de les obres per motivacions polítiques i mediàtiques, tal com ha dit el portaveu de l'entitat, Joan Otero: "És un tema que toca molta fibra, que dona molt de suc i, possiblement, han anat més al soroll que als fets en sí. Aquestes coses s'han de fer amb prudència, bé i no per un tema polític. Recordem que hi ha una consulta popular del 2016 a Tortosa –en la qual va participar menys d'un 30% del cens convocat, guanyant l'opció de la reinterpretació amb dues terceres parts dels vots- que és el que és. És el que a nosaltres ens sap greu", ha reblat Otero.
La Comissió per la retirada demana una "resposta ferma"
La Comissió per la retirada dels símbols franquistes de Tortosa ha reclamat al Govern i a l'Ajuntament una "resposta ferma" per desencallar el conflicte judicial que atura, de moment, la retirada del monument franquista del riu. L'entitat confia que les dues administracions "responguin amb celeritat" els requeriments del jutjat del contenciós administratiu número 2 de Tarragona, que ha aturat els treballs previs mentre resol les mesures cautelars pendents, i complir el calendari. Segons recorden, la retirada es fa aplicant la Llei de Memòria Històrica de l'any 2007. El monòlit, afegeixen, està inclòs dins del catàleg de símbols franquistes del mateix ajuntament que es va crear per donar compliment a una sentència del mateix jutjat.
Segons ha insistit la Comissió, el monòlit va ser descatalogat el novembre de 2020 pel ple municipal i ja no es considera com a Bé Integrant del Patrimoni Cultural Català, quedant exclòs de qualsevol de les categories de protecció legals. "Lamentem tots els entrebancs que ens hem anat trobant per fer possible la retirada del monument franquista més gran de Catalunya. Entrebancs polítics, i ara judicials. No ens sorprèn que un sistema judicial que no ha fet mai net del franquisme sigui ara qui intenta aturar la retirada del monument feixista", apunten en un comunicat, tot instant a la resta de la societat civil, partits polítics i sindicats que s'han manifestat a favor de la retirada que "mantinguin una actitud activa per fer-la possible".
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..