Público
Público

El pantà de Sau a vista de dron: l'augment de les reserves torna l'església de Sant Romà inaccessible a peu

L'embassament ha passat del 4,7% al 45,7% en quatre mesos gràcies a les pluges de primavera i l'aigua ja torna a cobrir les restes de l'antic poble. Les imatges evidencien l'enorme canvi

24/06/2024 - Estat actual de l'embassament de Sau, amb l'aigua gairebé cobrint l'església de Sant Romà i l'embarcador surant.
Estat actual de l'embassament de Sau, amb l'aigua gairebé cobrint l'església de Sant Romà i l'embarcador surant. Jordi Borràs / ACN

El pantà de Sau s'ha beneficiat de les pluges de les darreres setmanes i està al 45,7% de la seva capacitat, una xifra que res té a veure amb l'irrisori 4,7% de fa quatre mesos. La crescuda del nivell de l'aigua és ben visible i així ho ha pogut comprovar l'Agència Catalana de Notícies (ACN) a vista de dron, capturant imatges de l'estat actual de l'embassament i comparant-les amb les del gener des dels mateixos punts de vista.

L'església de Sant Romà de Sau, que fins fa poc es podia visitar a peu i que s'ha convertit en un dels símbols de la sequera, és ara inaccessible per terra i pràcticament només en sobresurt el campanar de l'aigua.

27/01/2024 - Imatge de l'embassament de Sau el 27 de gener en plena sequera, quan tot just estava al 4,7% de la seva capacitat.
Imatge de l'embassament de Sau el 27 de gener en plena sequera, quan tot just estava al 4,7% de la seva capacitat. Jordi Borràs / ACN

El 27 de gener, les reserves tot just eren de 7,83 hm3, quan ara superen els 75. I caurien a un mínim històric el 9 de març, quan van situar-se en 2,02 hm3, només l'1,22% de la capacitat. A finals de gener, no només es podien veure i visitar les restes de Sant Romà, sinó també tot d'edificacions que van quedar colgades amb la construcció de la presa a Vilanova de Sau el 1949, una situació que van viure tants altres pobles de Catalunya al llarg del segle XX. El mateix passava amb un embarcador rodejat de terra, que aquest juny ja torna a surar a l'aigua.

L'església de Sant Romà de Sau
L'església de Sant Romà de Sau, en plena sequera. Jordi Borràs / ACN

La crescuda no ha acabat amb el degoteig constant de visitants i famílies al pantà de Sau, que mesos enrere reunia curiosos pels estralls visibles de la sequera a l'embassament i que ara rep visitants que volen veure'n l'evolució favorable. Des de dissabte que s'ha imposat un sistema de reserves per regular l'accés de vehicles a l'entorn, que s'hauran de quedar a un aparcament de pagament amb 84 places disponibles.

Més aigua i menys restriccions

Segons l'Agència Catalana de l'Aigua, l'estat de les reserves d'aigua als embassaments de les conques del Ter i el Llobregat és del 36,8% i el pantà veí de Susqueda és el que més aigua acumula, amb les reserves al 77,3 hm3 d'una capacitat total de 233. Cal dir, però, que és el més gran de les conques internes. El segueixen Sau, la Baells (55,3), la Llosa del Cavall (22,1) i Sant Ponç (8,5).

Les precipitacions de les darreres setmanes han afavorit aquestes dades, ja que fa tot just deu dies Sau estava al 37% de capacitat i el nivell de l'aigua arribava amb prou feines a la base de l'església de Sant Romà. De fet, el Govern va decidir dimarts que el sistema Ter-Llobregat passi de fase d'excepcionalitat per sequera a alerta arran de la recuperació de les reserves d'aigua. En fase d'alerta, es permet el consum de 250 litres per habitant i dia però es mantenen reduccions en alguns àmbits.

¿Te ha resultado interesante esta noticia?