Este artículo se publicó hace 4 años.

ENTREVISTA A JOSÉ MANSILLA

"La pandèmia ha provocat un canvi cultural que ha arribat per quedar-se"

L'antropòleg José Mansilla. Cedida

Barcelona-

Publicidad

Al llibre exposa que la pobresa, l'exclusió social i la desigualtat no són fenòmens precisament nous, però amb la pandèmia s'han accentuat més. Un fet, d'altra banda, comú a totes les crisis capitalistes.

"Les societats actuals estan construïdes a partir de la desigualtat, no és un dany colateral. És necessari que hi hagi desigualtat perquè existeixi el sistema capitalista"

Click to enlarge
A fallback.

Bona part de l'obra està escrita durant els mesos de l'estat d'alarma, on es va intensificar un control social que, de manera matisada, continua ara. Creu que serà una situació que s'allargarà quan se superi la pandèmia?

Publicidad

No deixa de ser una expressió d'un malestar latent que s'ha manifestat a Barcelona i en moltes altres ciutats i que la ultradreta intenta capitalitzar. Cap a on pot anar aquest malestar?

"L'Estat, les institucions i les empreses el que volen és tornar a la vella normalitat, que era una normalitat de merda"

En el pròleg Manel Delgado parla del retorn d'un tradicional "discurs anticarrer" durant l'estat d'alarma. A Catalunya en pocs anys hem passat de la consigna "els carrers seran sempre nostres", que els entenia, entre d'altres qüestions, com a espais de politització, a què mobilitzar-s'hi estigui mal vist i sigui molt minoritari. Costarà recuperar-los com a espai de mobilització?

"Que ara no hi hagi mobilització no és tan degut a la pandèmia, sinó a què ja veníem d'un cicle d'esgotament"

Publicidad

En determinats moments aborda el paper "quasi místic" dels experts durant la primera fase de la pandèmia, però no sé si té la sensació que ara estem en un altre moment, on hi ha més veus i no tant una visió única.

En contrast amb l'increment de la precarietat i la pobresa, l'economia de plataforma s'ha disparat. Parlant en termes d'anàlisi marxista, es pot pensar que estem en una fase senil del capitalisme, amb una desigualtat cada cop més extrema i un poder cada cop més gran d'un grup molt reduït de grans empreses mentre a sota hi ha una immensa massa de població precaritzada?

"Una de les qualitats que té el capitalisme és la seva capacitat de creativitat i de reinventar-se i això pot seguir passant"

Publicidad

Paral·lelament, no sé si un dels riscos que tenim és que amb la necessitat de reactivar l'economia es permeti una major privatització de l'espai públic, amb l'expansió de les terrasses de bars i restaurants, i un relaxament de les normatives ambientals?

Si ens posem en la pell d'aquests negocis, segurament plantejaran que no tenen alternativa.

"No pot ser és que mesures com l'ampliació de les terrasses vinguin per quedar-se. Poden ser conjunturals, però no permanents"

Publicidad

Estem en un moment en què caldria repensar el turisme a la ciutat?

Al final del llibre demana "mesures valentes" per revertir la situació de desigualtat, entre les quals n'hi ha algunes, com el reforç de l'escola pública o la regulació dels lloguers, que s'han aprovat o estan en camí. Hi ha un canvi de consciència col·lectiva que en facilita l'aprovació?

"Hi ha hagut un canvi en la percepció de la necessitat dels serveis públics i de la necessitat que tenim de socialitzar" 

Acaba dient que el que cal és una vacuna contra la desigualtat i que on cal posar el focus és en el model econòmic. Però, a l'hora de la veritat, l'atenció mediàtica i política la tenim al voltant de la vacuna sanitària, mentre que no sembla que el canvi de model econòmic estigui a prop.

"La vacuna de la desigualtat dependrà de nosaltres. No es coneix cap mesura de caràcter significatiu que no hagi estat resultat d'una pressió social"

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors