Este artículo se publicó hace 5 años.
Oriol Mitjà preveu que el nombre de casos començarà a baixar aquesta setmana
El metge de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol assegura que la corba de Catalunya perd pendent i s'està desviant lleugerament de la de l'Estat espanyol. "Tot són molt bones notícies. Comencem a controlar una miqueta la transmissió, encara que hi ha molts casos i molts greus", assegura.
Públic / ACN
Barcelona--Actualitzat a
Oriol Mitjà, metge de l'Institut de Recerca Germans Trias i Pujol, ha assegurat que la corba de Catalunya perd pendent i s'està desviant lleugerament de la de l'Estat espanyol. Mitjà ha explicat també en declaracions a Catalunya Ràdio que preveu que el nombre de casos començarà a baixar aquesta setmana, i que les UCI tindran oxigen en 10 dies. "Tot són molt bones notícies. Comencem a controlar una miqueta la transmissió, encara que hi ha molts casos i molts greus", ha dit. També millora, al seu parer, la situació a la Conca d'Òdena, "que va revertint, està igual que la resta de Catalunya i ha tornat a la línia normal". Aquest confinament ha estat "imprescindible", perquè la situació a la zona se sortia de totes les estadístiques.
Mitjà ha assenyalat que a Catalunya només s'han detectat un 4% dels contagis, el que significa que hi ha uns 350.000 positius en total. "Que també és bo perquè és gent immunitzada", ha afegit.
"Farem aquest esforç i ens en sortirem ràpid", ha dit Oriol Mitjà, que ha remarcat els efectes del confinament a Catalunya, fins i tot abans que el Govern espanyol decretés el confinament total. Això es comença a veure a les estadístiques, amb uns 1.300 infectats nous al dia i un índex de transmissió d'1.5. "Estem apropant-nos a l'1, que és la xifra a la qual volem arribar", ha explicat.
Apps per controlar els contactes amb positius
El metge ha avisat que s'haurà de continuar controlant la situació, amb una bona xarxa comunitària de detecció, aplicacions de mòbil que informin dels moviments i dels contactes amb positius i aïllaments selectius quan es detecti un petit brot comunitari. Són mesures, ha remarcat, que s'hauran d'anar utilitzant en els propers mesos per sortir de forma coordinada del confinament total.
Al marge de les aplicacions, Mitjà ha subratllat que caldrà reforçar els laboratoris de proves dels hospitals, però també un bon sistema de proves ràpides. Ha indicat que el Govern ja n'està important, i són barates i bones. N'hi ha un test que indica si un té anticossos, i un altre que avança si es pot patir un episodi agut en els propers quatre dies. Al seu parer, les empreses haurien de comprar aquests testos per controlar la seva plantilla. "No tenen la mateixa capacitat i precisió que el test que es fa a l'hospital, però fan la feina que han de fer, i només per quatre euros", ha assenyalat.
Mitjà ha constatat que els exemples de Singapur i Hong Kong demostren que no es podrà abaixar la guàrdia durant una "temporada llarga", perquè existeix el perill de rebrots greus.
Pel que fa a l'assaig que està portant a terme administrant medicaments per prevenir el coronavirus en persones que han estat en contacte amb positius, Mitjà ha explicat que ja han tractat més de 1.000 persones de la regió de Barcelona, incloent les comarques centrals, i l'àrea metropolitana. Si fos eficaç per parar els contagis "canviaria el rumb de l'epidèmia" i seria una "gran troballa", ha avisat.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..