Oriol Junqueras recupera la presidència d'ERC després d'imposar-se en el congrés del partit amb el 52% dels vots
La seva candidatura, Militància Decidim, ha superat per deu punts Nova Esquerra Nacional, la llista liderada per Xavier Godàs. Torna a un càrrec que ja va tenir durant 13 anys després d'una votació amb una participació molt elevada, del 82%
Barcelona--Actualitzat a
Mig any després de deixar el càrrec, Oriol Junqueras recupera la presidència d'ERC. La seva candidatura, Militància Decidim, s'ha imposat en la definitiva segona volta del congrés dels republicans, després d'obtenir el 52,2% dels vots -3.437 en total-, i superar per deu punts la llista de Nova Esquerra Nacional, que s'ha quedat en el 42,2% -2.777-, l'opció que liderava Xavier Godàs. Junqueras, per tant, torna a un càrrec que ja va ostentar durant 13 anys.
La participació ha estat molt elevada i ha arribat al 82%, amb un total de 6.585 vots, 52 més que en la primera volta, celebrada el 30 de novembre. A més a més, hi ha hagut 371 sufragis en blanc (el 5,6%). El triomf de Junquerar és clar, però alhora evidencia la divisió en què està immersa Esquerra.
Els darrers mesos han estat especialment convulsos per a la formació, amb polèmiques com l'anomenada estructura B i constants retrets creuats, especialment significatius entre Junqueras i qui va ser la seva mà dreta al capdavant del partit, una Marta Rovira que deixa la secretaria general i que ha donat suport a Nova Esquerra Nacional. El seu lloc l'ocuparà Elisenda Alamany, candidata a la secretària general per part de Militància Decidim i líder d'ERC a l'Ajuntament de Barcelona.
La votació d'aquest dissabte suposa el punt final de la llarguíssima campanya interna que, en certa manera, ja va activar-se després de les eleccions al Parlament del 12 de maig, quan els republicans van perdre 13 diputats passant de 33 escons a 20. I que s'ha allargat fins aquest 14 de desembre, després que en la primera volta del 30 de novembre cap candidatura arribés al 50% dels vots necessaris per evitar-ho.
Fa dues setmanes, Militància Decidim va rebre 3.153 vots, el 48,3% del total, mentre que Nova Esquerra Nacional, de Xavier Godàs, va quedar-se en 2.308, el 35,3%. Junqueras, per tant, ha guanyat 284 vots amb relació a fa dues setmanes, mentre que Godàs ha crescut en 469, una millora de Nova Esquerra Nacional que ha estat insuficient per revertir els 13 punts d'avantatge que va obtenir Militància Decidim a la primera volta. Qui no va passar el tall va ser Foc Nou, la llista d'Helena Solà i Alfred Bosch, que en va obtenir 824 -el 12,6%-, mentre que n'hi va haver 244 més (3,7%) en blanc.
Junqueras: "Treballarem amb tothom"
En la seva compareixença posterior a l'anunci dels resultats, Junqueras ha assegurat que "treballarem amb tothom i treballem per un país que és Catalunya" i ha afegit que "estem segurs que tota la militància d'ERC es posa a treballar a partir d'ara per la Catalunya del futur, que volem lliure i volem pròspera".
Junqueras: "El temps de les candidatures s'ha acabat i tota la militància ha de treballar perquè aquest partit sigui el màxim d'útil al país"
"Només hi ha un partit, que és ERC, el temps de les candidatures s'ha acabat, la militància ha parlat i ha decidit i tota la militància ha de treballar perquè aquest partit sigui el màxim d'útil a aquest país, la nostra mà està estesa", ha afegit el nou president republicà. Les seves paraules donaven continuïtat al que ja havia dit Elisenda Alamany, la imminent nova secretària general, que minuts abans ha manifestat que "només podrem tornar a guanyar si hi som tots, avui comença a construir-se l'ERC del futur".
Godàs: "Ens mantenim al servei del partit, avui res no acaba"
Pel que fa a Nova Esquerra Nacional, Godàs ha fet un balanç positiu, malgrat la derrota, perquè "sempre hem anat a més" i ha celebrat, justament, que en la segona volta hagin sumat 477 vots més que en la primera, reduint distàncies amb el seu rival. "No és una qüestió de voluntat, sinó de necessitat, el canvi és inevitable, ERC ha d'obrir un nou cicle que reconnecti de veritat amb el país que vol transformar-lo", ha proclamat.
Godàs: "El canvi és inevitable, ERC ha d'obrir un nou cicle que reconnecti de veritat amb el país"
En aquest sentit, ha deixat clar que no pensen abandonar el partit i sí qüestionar el possible rumb que adopti amb Junqueras: "Nova Esquerra Nacional és la definició del canvi necessari; ens mantenim al servei del partit i contribuirem a fer-lo gran; avui res no acaba". De fet, considera que els resultats mostren que ERC "està dividida". "Cada vegada més gent veu que és necessari fer aquest pas endavant, no ens podem emmirallar en el passat i en allò que no va poder ser", ha conclòs.
Plebiscit sobre Junqueras
A la pràctica, el congrés s'ha convertit en una mena de plebiscit al voltant de Junqueras, que el 10 de juny -l'endemà de les eleccions europees- va abandonar el càrrec de president de la formació que havia ostentat durant 13 anys, amb l'objectiu explícit de recuperar-lo al conclave. La seva sortida evidenciava la ruptura del tàndem que en tot aquest temps havia format amb la secretària general, Marta Rovira, qui ha fet costat a Nova Esquerra Nacional, com la pràctica totalitat dels consellers del Govern de Pere Aragonès, començant per l'expresident, amb les excepcions dels titulars d'Interior, Joan Ignasi Elena, i Territori, Ester Capella.
La campanya, i sobretot la precampanya, ha estat marcada pel joc brut i els retrets creuats en un partit en convulsió pels mals resultats a les urnes i per l'escàndol de l'estructura B del partit, responsable d'episodis tan polèmics com l'operació de falsa bandera dels cartells de l'Alzheimer. Sobre aquest tema, Junqueras accepta una auditoria externa -plantejada per Foc Nou- i manté la seva proposta de crear una Comissió de la Veritat sobre les estructures paral·leles dins d'Esquerra Republicana, que s’aprovaria en el primer Consell Nacional que se celebri després del congrés.
L'altra gran qüestió que ha marcat la campanya han estat els pactes amb el PSC, a Catalunya, i amb el PSOE, a l'Estat, en què les dues candidatures finalistes havien coincidit a apujar el nivell d'exigència als executius de Salvador Illa i Pedro Sánchez per reclamar-los que complissin l'acordat abans de demanar nous pactes. Paral·lelament, tampoc hi ha hagut grans diferències a l'hora d'apostar per no pactar sistemàticament amb els socialistes, per evitar convertir-se en "crossa" de ningú.
En canvi, Junqueras i Godàs sí que han mostrat diferències significatives pel que fa a l'abast del partit, ja que mentre el primer apostava per una formació "el més gran i útil possible", sense una definició del tot clara del seu espai ideològic, Godàs pretenia que ERC tingués un espai molt ben definit i situat clarament a l'esquerra sobiranista, liderant un bloc en què també inclou la CUP i els Comuns.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..