Opinió
Els Living Labs d'innovació social: la tecnologia al servei de les persones
Per Torn De Paraula
Bàrbara Outeiro Ramírez, responsable Open Innovation de Suara Cooperativa
En un món cada vegada més digital, la transformació tecnològica és essencial per garantir que els serveis socials siguin accessibles, eficients i justos per a tothom. Els Living Labs d'innovació social juguen un paper fonamental en aquest procés. Aquests laboratoris vius no només fomenten la innovació, sinó que també contribueixen significativament a abordar l'escletxa digital, promoure la sobirania tecnològica i facilitar la transició digital dels serveis socials.
Però, quina és l'essència dels Living Labs i com ho garanteixen? Com posen la innovació als serveis de les persones? En un món que, fins ara, s'ha basat en la individualitat i la competició, els Living Labs fomenten la col·laboració i la innovació oberta. Per això, treballen en el model que es coneix com la quàdruple hèlix, on empreses del sector tecnològic, administració pública, universitats o instituts de recerca i la ciutadania treballen conjuntament en processos de cocreació per cercar, dissenyar i implementar solucions tecnològiques als principals reptes socials. Aquest enfocament facilita la creació de solucions tecnològiques que responen a necessitats reals i específiques de la comunitat.
A més, també propicia que existeixi una sobirania tecnològica, ja que les comunitats tenen el control sobre les tecnologies que utilitzen, incloent-hi la capacitat de desenvolupar, adaptar i gestionar aquestes eines. Al mateix temps, com que involucren les persones en el procés final de desenvolupament tecnològic, els Living Labs fomenten l'apoderament de les comunitats, permetent-los influir directament en les tecnologies que utilitzen i assegurant que aquestes responguin tant a les seves necessitats com valors.
Però més enllà d'això, els Living Labs d'innovació social també permeten reduir l'escletxa digital, és a dir, la desigualtat en l'accés i ús de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC). Aquesta desigualtat pot ser geogràfica, econòmica, de gènere o d'edat, entre d'altres. Els Living Labs d'innovació social aborden aquesta problemàtica de diverses maneres amb la finalitat de garantir que totes les persones, independentment de la seva situació socioeconòmica, tinguin accés a les TIC i no es quedi ningú enrere en la transició digital. Per una banda, com que impliquen la ciutadania en el procés de cocreació de solucions tecnològiques, asseguren que les eines desenvolupades siguin realment útils i accessibles per a totes les persones, especialment, aquelles que poden tenir dificultats per adoptar noves tecnologies. D'altra banda, també inclouen programes de formació i capacitació per a persones que es troben en situació de vulnerabilitat.
A Catalunya un d'aquests Living Labs d'innovació social és el Social Digital Lab (SDL) de Suara Cooperativa que, recentment, ha estat reconegut com a Catalonia Exponential Leader per la seva capacitat disruptiva en el camp de la innovació social i tecnològica. Com a entitat de l'acció social, a través del SDL, Suara ha implementat innovacions tecnològiques als serveis socials que gestiona com la realitat immersiva en l'àmbit de la salut mental i el benestar emocional; la realitat virtual en la prevenció de la violència masclista entre la població adolescent i jove; així com la robòtica, la sensòrica i la intel·ligència artificial en l'àmbit de l'atenció domiciliària i les cures; entre altres projectes.
La necessitat de facilitar la transició digital dels serveis socials
La integració de la tecnologia en els serveis socials és clau per millorar la seva eficàcia i accessibilitat. Els Living Labs d'innovació social ajuden en aquesta transició de diverses maneres. Primer de tot, permeten la creació i prova de prototips tecnològics en entorns reals, assegurant que les solucions desenvolupades siguin efectives i viables abans de la seva implementació a gran escala. Això redueix els riscos associats a la integració de noves tecnologies en els serveis socials.
En segon lloc, la implementació de noves tecnologies en els serveis socials requereix una metodologia clara i estructurada i, això, ho permeten assolir els Living Labs. Aquests proporcionen el marc necessari per a una transició digital reeixida, evitant proves pilot eternes i assegurant que les solucions responen a necessitats reals.
Ara bé, per a una implementació efectiva de la tecnologia en els serveis socials és crucial la formació contínua dels professionals del sector. En aquest context, els Living Labs poden oferir programes de capacitació en noves tecnologies, així com suport en l'adopció de pràctiques ètiques i segures en la gestió de dades i l'ús de TIC.
Així doncs, els Living Labs d'innovació social, com el Social Digital Lab de Suara Cooperativa, són aliats indispensables en la lluita contra l'escletxa digital, la promoció de la sobirania tecnològica i la transició digital dels serveis socials. A través de la seva metodologia d'innovació oberta i centrada en la persona, aquests laboratoris fomenten la creació de solucions tecnològiques que són accessibles, efectives i alineades amb les necessitats reals de la comunitat. Amb el seu enfocament inclusiu i ètic, els Living Labs asseguren que la transformació digital dels serveis socials no només sigui una realitat, sinó que també sigui justa i beneficiosa per a tothom.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..