Opinió
Els costos de no reduir la jornada laboral

Per Anna Ginès i Fabrellas
Professora titular de Dret del Treball - Universitat Ramon Llull, Esade
Una de les mesures estrelles de l’acord de Govern entre PSOE i Sumar va ser la reducció de la jornada laboral. La Vicepresidenta segona i Ministra de Treball i Economia Social Yolanda Díaz ha impulsat una taula de diàleg entre els agents socials per a concretar aquesta mesura i l’acord amb els sindicats majoritaris implicava reduir la jornada a 37,5 hores a partir del 2025.
En el debat polític i social que envolta la reducció de la jornada laboral s’està parlant molt dels costos d’aquesta reducció. Una reducció de la jornada sense reducció salarial, passant de les actuals 40 hores setmanals a 37,5 hores, pot suposar un cost addicional per algunes empreses, que poden veure reduïdes les hores de treball de la seva plantilla. Aquest és el motiu pel qual la patronal no ha vist amb bons ulls la proposta. Els informes publicats per Fedea, Cepyme, FMI, Banc d’Espanya o BBVA van en aquesta línia: la reducció de la jornada laboral de forma generalitzada sense una reducció salarial o mesures compensatòries tindrà efectes negatius sobre la competitivitat i el creixement de l’economia.
Tanmateix, cal contextualitzar els costos associats a la reducció de la jornada laboral. Si bé s’estima que la mesura beneficiï a 12 milions de persones treballadores, cal tenir en compte que aquesta reducció no afectarà a un nombre molt important d’empreses que ja reconeixen una jornada de 37,5 hores. Hi ha moltes empreses i sectors altament competitius, com per exemple el sector de serveis financers, consultoria o tecnològic, que ja reconeixen una jornada inferior a la màxima legal. És més, l’increment de costos empresarials no és automàtic ni immediat, sinó que dependrà de la decisió de les empreses de fer noves contractacions i/o de la seva capacitat per a absorbir la reducció de la jornada amb increments en la productivitat de la plantilla. A més, també s’estimen efectes positius associats a la creació de nous llocs de treball o derivats de l’impacte que l’augment dels pes dels salaris tindrà en la capacitat de consum de les persones i, per tant, en les vendes i producció de les empreses.
Però és que, més enllà, cal tenir en compte els costos de no reduir la jornada laboral. Encara que no es vegin, encara que no es comptabilitzi, l'actual configuració del temps de treball genera uns costos socials, empresarials i personals molt importants. Més del 25% de les persones treballa més de 40 hores a la setmana, més del 30% treballa fins les 7 de la tarda, més del 10% fins passades les 9 de la nit i més del 47% treballa durant el seu temps lliure.
La actual jornada laboral és excessivament llarga, tardana i expansiva i genera costos importants en matèria d’igualtat, salut i productivitat empresarial. Per una banda, es produeix una desigual participació d’homes i dones en el mercat de treball. Són moltes les famílies -i, en concret, les dones- que necessiten excedències, reduccions de jornada o contractes a temps parcial per poder compatibilitzar el treball amb les responsabilitats de cures. Aquestes jornades laborals també generen problemes de salut, a l'incrementar-se els riscs físics i psicosocials als quals estan exposats les persones treballadores. El 45% de les persones declara patir estrès en el treball i el 20% de les depressions s’associen a l’estrès laboral. A més, al reduir-se el temps lliure de les persones treballadores, hi ha menys disponibilitat per a practicar esport i es registren problemes de son, ambdós aspectes directament relacionats amb la salut. Les jornades laborals excessivament llargues, tardanes i expansives també impacten negativament en la productivitat de les empreses, reduint la satisfacció i benestar de les persones treballadores.
El problema que patim amb el temps ens exigeix avançar cap a una major reducció de la jornada de treball. Com s’estableix en l’estudi de fonamentació de la Llei d’Usos del Temps i racionalització dels horaris a Espanya, cal adoptar una llei integral que inclogui mesures en l’àmbit laboral, educatiu, de l’oci i cultura, el comerç, etc. per assolir un nou equilibri del temps, incloent una major reducció de la jornada laboral.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.