Opinió
Abril, llavor d’educació i democràcia

Per Nora Sánchez Oussedik
Coordinadora del projecte Abril, secretària de la Fundació Neus Català
Encetem la primavera i l’explosió de la natura deixarà enrere la grisor de l’hivern. Això, que pot semblar ingenu, vol ser la metàfora d’un altre hivern: el cicle social i polític marcat per l’avenç de l’extrema dreta, especialment entre el jovent. A Catalunya, els resultats del sondeig anual de l’ICPS indiquen que un 16,1% dels joves catalans d’entre 18 i 24 anys creu que un règim autoritari o dictatorial “en algunes circumstàncies” és preferible a una democràcia. Al Regne Unit, l’estudi “Lost boys” del Centre per la Justícia Social alerta del perill d’aïllament, fracàs escolar o atur que es dispara entre els homes joves i de com això els acosta a posicionaments d’extrema dreta. Finalment, a les darreres eleccions a Alemanya el partit ultra AfD va ser la primera opció dels homes d’entre 18 i 24 anys amb un 25% dels vots.
Per fer front a aquesta situació alarmant és imprescindible treballar des del rigor i el mètode científic, analitzant què és l’extrema dreta, com avança entre la gent jove i dissenyant estratègies per actuar socialment i política. No n’hi ha prou amb constatar que els discursos d’odi proliferen, cal actuar per frenar-los. Una educació integral, crítica i compromesa amb el bé comú és clau per a abordar aquest repte.
Per incidir de forma efectiva en el jovent cal entendre el procés educatiu globalment perquè l’educació formal tan sols és un dels seus espais de socialització. Cal operar en tots els contextos en els quals els i les joves es formen i en què es poden crear dinàmiques i debats que els acompanyin en el desenvolupament de l’esperit crític. Així, cal abordar l’educació formal a escoles, instituts o universitats; l’educació no formal, com el lleure educatiu o la formació esportiva; i l’educació informal, que fa referència al procés educatiu no organitzat que es dona en l’entorn familiar i comunitari, en l’oci, o a través dels mitjans de comunicació i les xarxes socials.
L’educació, entesa des d’aquesta perspectiva global, és fonamental per frenar la proliferació de les idees profundament antidemocràtiques de l’extrema dreta. L’educació ha de potenciar la capacitat d’anàlisi i el pensament crític per identificar i aïllar els discursos d’odi, des d’una posició de compromís radical amb la democràcia, amb el bé comú, amb la justícia social i amb la cultura de la pau. Per això, des de la Fundació Neus Català impulsem Abril, un projecte educatiu antifeixista, que té per objectiu combatre l’extrema dreta i els seus discursos des de tots els contextos educatius. Teixint una xarxa educativa contra l’extrema dreta, el projecte vol afavorir la participació social del jovent com la millor estratègia per a fer front als discursos d’odi i garantir els drets democràtics individuals i col·lectius.
Abril parteix de la idea fonamental que no hi ha espai en democràcia per als discursos d’odi i que una educació que busqui formar ciutadanes lliures i compromeses amb el col·lectiu ha de ser radicalment antifeixista. Per això hem creat la web projecteabril.cat, que vol esdevenir un node central d’aquesta xarxa educativa, recollint i classificant recursos educatius, per abordar els diferents tipus de discursos d’odi des d’una mirada interdisciplinar. Abril compta amb espais de participació i formació per a docents, però també per a associacions de famílies, monitores, entrenadores, educadores o tècnics de joventut i cultura. Crear xarxa és fonamental perquè només col·lectivament serem capaces de fer front a l’extrema dreta i construir una alternativa d’esperança i futur amb els i les nostres joves.
Necessitem Abril i l’esclat de la primavera plena de valors democràtics i d’anhels per una societat més justa, recollint el llegat de l’abril republicà de 1931, l’abril de la derrota del feixisme a Itàlia el 1945, l’abril de la revolució dels clavells a Portugal el 1974, l’abril de tantes lluitadores anònimes. Necessitem Abril i l’esclat de la primavera per treballar la terra d’on naixeran futurs compartits.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.