MADRID
Al final, i només un dia abans que l'exministre de l'Interior declari davant la comissió d'investigació del Congrés dels Diputats, la policia judicial ha informat per fi sobre el major escàndol de seguretat de les últimes dècades: els enregistraments el titular del Ministeri en el seu propi despatx oficial, difosos per Público en exclusiva fa més de nou mesos.
La documentació lliurada per la Comissaria General a la comissió que aquest dimecres prendrà declaració a Jorge Fernández Díaz, no deixa cap dubte: "El ministre de l'Interior va ordenar al director adjunt operatiu [DAO] del Cos Nacional de Policia, l'obertura d'una investigació interna per determinar totes les circumstàncies relacionades amb l'origen de les gravacions i la seva posterior filtració a la premsa".
Público ha tingut accés a tota la investigació duta a terme per la Policia Judicial, amb dos informes de conclusions datats el 14 de juliol i de 25 d'agost de 2016. I el primer que crida l'atenció és que, tot i que aquest mitjà va lliurar el 30 de juny els àudios íntegres a la Fiscalia General de l'Estat, que en aquell moment dirigia Consuelo Madrigal, la Policia ni va sol·licitar còpia ni els va analitzar ni va transcriure.
Tots dos informes conclouen sense haver aconseguit esbrinar res sobre l'exclusiva revelada per aquest mitjà sobre les gravacions a Fernández Díaz i l'exdirector de l'Oficina Antifrau de Catalunya, Daniel de Alfonso, els dies 2 i 16 d'octubre de 2014 en el despatx oficial del ministre. Segons s'afirma en aquests informes de caràcter reservat, la Policia es troba davant "la falta d'evidències científiques i la falta d'indicis racionals suficients per poder atribuir fins al moment, a persona o persones determinades l'autoria tant de les gravacions com de la seva posterior filtració".
És a dir, el ministre va ordenar investigar qui li va gravar en sentir-se "víctima d'un atropellament" i això va ser el que va fer el director adjunt operatiu (DAO) que estava en funcions, Antonio Rodríguez, després de la recent jubilació -en les mateixes dates en les que aquest mitjà va revelar les gravacions- del ja conegut comissari Eugenio Pino, recentment imputat pel fals compte de Xavier Trias i a qui l'Audiència Nacional demana que es processi per introduir un pendrive d'origen desconegut que podria haver contaminat la investigació sobre la família Pujol.
Va ser durant el mandat d'Eugenio Pino quan es va gravar al llavors ministre al seu despatx, pel que sembla sense el seu consentiment, tot i que el cap de la brigada política de Fernández Díaz hagi declarat recentment en una entrevista que ell sí sabia que existia aquesta gravació perquè: "al Ministeri hi ha sales on es grava absolutament tot perquè estem allà i cada un tenim una opinió, perquè quedi constància de la postura de cadascú en les reunions. hi ha una sala darrere, una sala de control a la qual es pot gravar. aquí el problema és el custodi".
La policia no va transcriure els àudios íntegres ni els va analitzar
Segons consta en els documents remesos al Congrés dels Diputats, els àudios que van arribar a Público de manera anònima van ser lliurats pel director general de l'empresa, José María Crespo, a la Fiscalia General de l'Estat el 30 de juny en un "pendrive que conté les referides enregistraments per la seva procedís realitzar d'ofici algun tipus d'actuació o diligència ".
Malgrat que aquest mateix dia Público va titular a tota portada amb aquest fet, no va ser fins al mes d'agost que la Policia Judicial es va donar per assabentada que podia tenir accés als àudios originals, en rebre "fotocòpia de l'escrit" presentat davant el ministeri públic. Però ni així va sol·licitar els enregistraments íntegres en cap moment.
Per la seva banda, el fiscal en cap de Madrid, José Javier Polo, envia a finals de juliol còpia de l'escrit presentat per Público un mes abans, però tampoc adjunta els àudios. A més ordena que se li informi d'"investigacions en curs o trucades respecte de la possible revelació de secrets en la conversa captada i divulgada entre el sr. Ministre de l'Interior i el seu interlocutor, director de l'Oficina Antifau".
La resposta que li dóna la Policia és que s'han analitzat només sis àudios descarregats de la web d'aquest diari -tot i que no expliquen perquè van escollir aquests i no uns altres, dels molts talls que Público va difondre- i que en total no arriben a més de 10 minuts de gravació (de gairebé quatre hores d'enregistraments). Tampoc transcriuen el seu contingut enlloc, de manera que no es pot saber quins van analitzar ... excepte per corregir un parell de frases del ministre, especialment nocives per a ell, que afirmen haver estat mal transcrites pels periodistes.
De l'estudi d'aquests sis àudios, els experts de la Policia Científica només poden concloure que "el mecanisme d'enregistrament havia d'estar instal·lat en un element fix del lloc on es va produir la trobada o bé en un element mòbil que pogués haver estat introduït en aquestes dependències en els moments previs a l'entrada del titular del departament i en un lloc més o menys equidistant a la posició ocupada durant la reunió pels principals interlocutors".
No obstant això, tot i que com ja va explicar Público el 2 de juliol s'escolta perfectament com Daniel de Alfonso camina per la saleta d'espera i treu un cafè de la màquina abans que un assessor de Fernández Díaz li obri la porta del despatx ( i després esperen parlant entre ells uns minuts fins a l'arribada del ministre), a la Policia no li va semblar pertinent fer cap tipus de gestió amb l'exdirector de l'Oficina Antifrau per si algú pogués estar monitoritzant el seu telèfon o per si pogués haver gravat al ministre conscientment.
Tampoc va fer la policia judicial cap gestió per esbrinar qui va introduir a Daniel de Alfonso al Ministeri d'Interior sense passar pels detectors de metalls, ja que va finalitzar la investigació quan el Ministeri va informar que ja estaven esborrats els registres i imatges d'accés aquesta seu dels anys 2014 i 2015.
En els escorcolls al Ministeri mai s'ha trobat un micròfon, segons l'actual número dos de la Policia
Fa tot just un mes, el nou DAO de la Policia, Florentino Villabona, va sol·licitar informació sobre els escorcolls que s'havien fet al Ministeri de l'Interior des de 2012 fins a 2016. En total, han sigut 4 escorcolls incloent el realitzat a l'actual ministre, Juan Ignacio Zoido, després de la seva presa de possessió. El resultat de tots ells és el mateix: "No hem detectat res que ens fes suposar que hi havia algun tipus de dispositiu d'escolta il·legal".
Resulta curiós, perquè entre els ressenyats no es troba el realitzat a so de bombo i platerets al juliol de 2016 i que va ser encarregat per Fernández Díaz quan deia buscar qui li havia gravat il·legalment al seu despatx. L'agent encarregat de l'informe assegura que "el primer va ser al gener de 2012, sense precisar data, el 2013 i a la fi de 2016, però quan encara estava en actiu l'anterior ministre".
Crida l'atenció que aquest agent assenyali que el motiu que no tinguin la informació dels anys 2014 i 2015 i de no poder precisar més les dates és que "l'ordinador on estaven les dades dels tres primers escombrats es va espatllar quan vam tenir la inundació el dia 11 de juny de 2015 ". Llavors, per què no va quedar registrat a la Policia l'escombrat fet amb la presència dels mitjans de comunicació (convocats per a l'ocasió) el 2 de juliol de 2016 i que va obrir tots els telenotícies d'aquest dia?
Aquestes són algunes de les preguntes que hauran de respondre els compareixents en la comissió d'investigació del Congrés dels Diputats i moltes de les claus les guarden els policies nomenats per Jorge Fernández Díaz, com l'imputat comissari Eugenio Pino, a qui PP, PSOE i ciutadans no volen cridar a declarar.
Perquè el més curiós de tot és que es pretengui investigar les gravacions sense escoltar-les en la seva integritat i sense interrogar els sospitosos de efectuar-les.
¿Te ha resultado interesante esta noticia?
Comentarios
<% if(canWriteComments) { %> <% } %>Comentarios:
<% if(_.allKeys(comments).length > 0) { %> <% _.each(comments, function(comment) { %>-
<% if(comment.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= comment.user.firstLetter %>
<% } %>
<%= comment.user.username %>
<%= comment.published %>
<%= comment.dateTime %>
<%= comment.text %>
Responder
<% if(_.allKeys(comment.children.models).length > 0) { %>
<% }); %>
<% } else { %>
- No hay comentarios para esta noticia.
<% } %>
Mostrar más comentarios<% _.each(comment.children.models, function(children) { %> <% children = children.toJSON() %>-
<% if(children.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= children.user.firstLetter %>
<% } %>
<% if(children.parent.id != comment.id) { %>
en respuesta a <%= children.parent.username %>
<% } %>
<%= children.user.username %>
<%= children.published %>
<%= children.dateTime %>
<%= children.text %>
Responder
<% }); %>
<% } %> <% if(canWriteComments) { %> <% } %>