Este artículo se publicó hace 5 años.

ENTREVISTA A JÉSSICA ALBIACH

"La 'nova normalitat' ha de passar perquè els rics paguin el que toqui"

Jéssica Albiach, a prop de l'entrada del Parc de la Ciutadella. MIGUEL VELASCO ALMENDRAL
Jéssica Albiach, a prop de l'entrada del Parc de la Ciutadella. MIGUEL VELASCO ALMENDRAL

Barcelona-

Publicidad

L'acord entre ERC i el PSOE per facilitar l'aprovació de la darrera pròrroga de l'estat d'alarma ha tornat a tensar el Govern català. Ha demanat la convocatòria d'eleccions. Per quan?

"El millor per dur a terme la tasca de reconstrucció seria un govern nou i progressista, que estigui validat a les urnes"

O sigui, haurien de ser a la tardor.

Està confirmada com a cap de llista d'En Comú Podem. Les últimes enquestes publicades els donen un resultat similar (8-9 escons) a l'obtingut el 2017. Quina seria l'aspiració del partit?

Entenc que En Comú Podem voldria ser en un hipotètic Govern progressista. Amb qui més?

Publicidad

Al final, però, les opcions són les que són. Sempre han dit que no formarien part d'un Govern amb Junts per Catalunya. I ERC manté que no vol governar amb el PSC.

En poques setmanes s'ha de reprendre la taula de diàleg entre governs per abordar el conflicte polític. Pot perdre pes perquè la prioritat passarà a ser la gestió de la crisi econòmica i social?

"Hem d'impulsar un procés democratitzador perquè la gent pugui decidir lliurement quin és l'encaix que vol entre Catalunya i Espanya"

Publicidad

Els pressupostos del Govern es van aprovar gràcies al suport del seu grup, però han quedat caducats amb la pandèmia. La Generalitat els té en compte per les modificacions que s'hi han de fer?

Com ara?

Quina valoració fa de la gestió de la crisi sanitària? Han estat molt crítics amb el relat del Govern, tot i que també hi ha hagut matisos importants dins seu.

"Una part del Govern ha volgut fer de la gestió de la crisi sanitària un element de confrontació, quan precisament el que necessitem és més cooperació"

El seu espai ha defensat l'estat d'alarma, que ha provocat una recentralització competencial que ha generat moltes crítiques. Quins errors ha comès el Govern estatal?

Publicidad

Les darreres setmanes Cs ha abandonat l'oposició frontal al Govern espanyol. Li preocupa que s'apropi al PSOE?

La creació d'una taxa Covid o que els ajuntaments puguin fer servir el superàvit depèn del Govern espanyol. Seran elements de batalla interna?

Publicidad

A nivell de discursos, la resposta està sent molt diferent a la del 2008. Predomina la defensa de polítiques expansives i tothom sembla neokeynesià, però alhora poden eixamplar-se les desigualtats. Val la pena aprofitar el corrent de fons per canviar el model econòmic?

"Hem de caminar cap a una economia plural, que ha de ser transformadora i on el sector privat ha d'existir, però sense poder-s'ho pugui menjar tot"

És obvi que caldran més recursos per afrontar la crisi. A nivell català, una part seran aquests aproximadament 3.700 milions que han d'arribar del fons Covid estatal. Veu necessari augmentar el topall de dèficit o abordar ja la reforma pendent del sistema de finançament autonòmic?

Publicidad

Segur que qüestions com reforçar la sanitat pública o reformar el model de residències generen un enorme consens social. En el primer cas, plantegen augmentar la inversió del 4,6 al 7% del PIB. Com s'aconsegueix?

"És el moment de posar les necessitats de les persones per davant dels objectius de dèficit"

Organitzacions ecologistes temen que la necessitat de recuperació econòmica provoqui rebaixar les exigències ambientals i la lluita contra l'emergència climàtica.

La reindustrialització és un tema pendent que s'arrossega des de fa anys i que esclata sempre que tanca una gran empresa. Per on hauria de passar?

"Hem de prendre consciència i fer un consum responsable i plantejar-nos si hem seguir utilitzant plataformes com Amazon o Glovo"

Publicidad

Marc Font

Periodista con formación en economía social y solidaria, es coordinador de Públic. Trabajó en medios como la Directa o Crític y en Producciones del Barrio, entre otros. Escribe sobre política catalana, movimientos sociales, medio ambiente y emergencia climática, memoria democrática y economía. Antes, ejerció como freelance en Irlanda, Palestina y Uganda. Periodista amb formació en economia social i solidària, és coordinador de Públic. Ha treballat en mitjans com la Directa o Crític i a Producciones del Barrio, entre d'altres. Escriu sobre política catalana, moviments socials, medi ambient i emergència climàtica, memòria democràtica i economia. Fa uns anys va exercir com a freelance a Irlanda, Palestina i Uganda.

Comentaris dels nostres subscriptors