barcelona
Actualizado:L'art urbà s'ha apoderat de moltes parets i façanes d'edificis de desenes de pobles i ciutats de Catalunya. A banda de donar llum i color zones habitualment degradades i dignificar l'espai públic, solen denunciar situacions injustes o reivindicar temes com la memòria històrica o el feminisme. Amb motiu del 8-M, el Dia de la Dona, repassem alguns dels murals feministes que podem trobar a Catalunya.
"La metamorfosi" a Alcover
Amb motiu del 25N, escollit com el Dia internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones, l'artista vallenca Marina Barberà va omplir una de les parets que rodegen el Pavelló Municipal d'Esports d'Alcover (Alt Camp) amb un dibuix que escenifica la metamorfosi que experimenta una dona quan aconsegueix sortir d'uns situació de violència. També es pot veure un grup de dones diverses cridant "No estas sola" evoltades per unes papallones, que recorden l'assassinat de les germanes Mirabal, també anomenades Las Mariposas.
Un mural contra la invisibilitat de la dona a Creixell
A la glorieta de la Rambla de les Moreres de Creixell (Baix Penedès), l'artista Judit Sanmartí Dea, de Miralcamp (Pla de l'Urgell), guanyadora del primer Concurs de murals reivindicatius que per primer cop ha organitzat l'entitat creixellenca Papallones Liles, va pintar un mural amb motiu del 8M 2024. Al dibuix, es poden llegir els clams feministes: lluita, igualtat, força, llibertat i juntes.
'Sororitat'
Sororitat: lligam estret que s'estableix entre dones basat en la solidaritat, el compartiment d'experiències, interessos, preocupacions... Està format a partir del mot llatí soror-oris, que vol dir germana, i el sufix –itat amb el sentit de qualitat de. L'artista urbà Roc Blackblock representa el sentit d'aquesta paraula en un mural en una de les portes de l'Analògica, un espai ocupat per a entitats i col·lectius del barri del Guinardó de Barcelona.
El gran mural feminista de La Model
Un dels murals feministes més coneguts és el de la presó La Model de Barcelona, dissenyat en col·laboració amb el diari Femiñetas per les il·lustradores Lola Vendetta, María Pichel, Amaia Arrazola, Vicky Cuello, Carolina Monterrubio i Marina Capdevila. És un reflex de la diversitat de les dones que formen part de la lluita feminista. Juntes, diverses i rebels, reivindiquen la igualtat des de l'activisme i la conquesta de l'espai públic. Es va fer l'any 2021 amb motiu del 8-M.
Un mural reivindicatiu a Riudoms
A Riudoms, al Baix Camp, un mural feminista dona color des de fa poc a la plaça Mare Cèlia. L'artista tarragonina Berta Artigal ha pintat un mural reivindicatiu que representa la pluralitat de dones que viuen i conviuen a Riudoms: diferents procedències, religions i cultures. Tot plegat és un petit homenatge amb motiu del 8M. També reivindica el paper de la dona pagesa, vinculades al camp i a la pagesia i ho ha fet mitjançant elements simbòlics com avellanes, olives i altres conreus típics de la zona.
Un mural a Calaf
L'any 2020, la il·lustradora Marta Bellvehí va pintar un mural gegant on es representen cinc dones de diferents ètnies i cultures amb motiu del 25 de novembre, Dia internacional per a l'eliminació de la violència envers les dones. Amb el lema "Ens cuidem juntes", el mural es pot veure de forma permanent a una paret lateral de la sala d'actes municipal Teresa Escola i Torra, ubicada al carrer Mestre Manel Giralt del municipi.
Un mural reivindicatiu feminista al Barri Antic de Valls
Una de les parets del Barri Antic de Valls (Alt Camp) llueix un mural feminista inspirat en l'escriptora feminista Virginia Woolf. És obra de la il·lustradora vallenca Berta Artigal i s'hi pot llegir la coneguda frase de Woolf: "No hi ha barrera, pany ni forrellat que puguis imposar a la llibertat de la meva ment". El mural mostra una dona amb una llarga cabellera al vent.
Un mural feminista a l'entrada de Cardedeu
A l'entrada de Cardedeu podem trobar un gran mural feminista repintat per les membres del col·lectiu feminista d'aquest municipi del Vallés Oriental.
¿Te ha resultado interesante esta noticia?
Comentarios
<% if(canWriteComments) { %> <% } %>Comentarios:
<% if(_.allKeys(comments).length > 0) { %> <% _.each(comments, function(comment) { %>-
<% if(comment.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= comment.user.firstLetter %>
<% } %>
<%= comment.user.username %>
<%= comment.published %>
<%= comment.dateTime %>
<%= comment.text %>
Responder
<% if(_.allKeys(comment.children.models).length > 0) { %>
<% }); %>
<% } else { %>
- No hay comentarios para esta noticia.
<% } %>
Mostrar más comentarios<% _.each(comment.children.models, function(children) { %> <% children = children.toJSON() %>-
<% if(children.user.image) { %>
<% } else { %>
<%= children.user.firstLetter %>
<% } %>
<% if(children.parent.id != comment.id) { %>
en respuesta a <%= children.parent.username %>
<% } %>
<%= children.user.username %>
<%= children.published %>
<%= children.dateTime %>
<%= children.text %>
Responder
<% }); %>
<% } %> <% if(canWriteComments) { %> <% } %>