Este artículo se publicó hace 7 años.
El nostàlgic del franquisme que volia atemptar contra Pedro Sánchez vivia a un barri independentista
Veus independentistes de Terrassa alerten de discursos polítics que blanquegen i emparen impulsos violents com la del franctirador.
Ander Zurimendi
Terrassa--Actualitzat a
Sembla que el comportament de Manuel Murillo, l'home detingut per voler atemptar contra el president espanyol, Pedro Sánchez, té una derivada política. El propi advocat de la defensa ha al·legat que el seu estat es deu "al clima que viu Catalunya". Aquesta setmana, en ambients independentistes de Terrassa es tractava d’endevinar si Murillo té relació amb els autoanomenats GDR, les patrulles d’activistes de signe espanyolista que s’han destacat per treure-la llaços grocs i pancartes dels carrers.
A Terrassa també hi estan presents, malgrat que la conflictivitat per aquesta qüestió a la co-capital del Vallès Occidental no ha estat massa destacada. Tot i això, a l'octubre sí que es va produir una certa alerta, quan el diari digital Món Terrassa publicava un ampli reportatge fotogràfic sobre una de les sortides nocturnes de la colla: Mudats amb vestimenta paramilitar i amagats per caretes amb cara de pallasso d’estètica propera a les pel·lícules de terror com La Purga. Unes fotografies que van despertar certa por en l’independentisme per l’estètica amenaçant.
Però, què està passant? Vivim un auge de les tensions violentes? Hi ha zones on l’enfrontament és més intens? Tant el Doctor Pearson -el carrer de la ciutat on vivia Murillo- com la zona de Vallparadís configuren un barri de vot independentista, amb força pintades del col·lectiu juvenil Arran a les parets d’antics tallers en decadència El passat 21 de desembre, el trio PDECat – ERC - CUP s’alçaven victoriosos amb més del 55% dels vots. A les municipals de 2015, Ciutadans i PP només van aconseguir-hi un 17% dels suports.
Tanmateix, a can Ciutadans de Terrassa es van negar a realitzar dijous cap declaració a la premsa, davant les informacions que apuntaven que el germà del detingut havia estat cap de llista dels taronges a un altre municipi català. És evident que cap formació conservadora vol que se la relacioni amb el "franctirador de Terrassa", ni tampoc el partit ultradretà de moda, VOX, des d’on van assenyalar que justament havia estat una militant seva la que va donar l’avís als cossos policials. Amb 39 seguidors al seu compte de twitter, es desconeix la implantació de l’agrupació local de VOX a Terrassa.
L’únic regidor de la CUP a Terrassa, Marc Medina, creu que "malgrat que en aquest cas sembla un boig, ens hem trobat un increment de discursos més aviat violents que ho emparen i que han anat acompanyats de certa impunitat policial i judicial". I posa com a exemple per validar la seva opinió el fet que al "franctirador de Terrassa" no se li ha aplicat la llei antiterrorista, "com sí que se li ha aplica als titellaires i a tota la dissidència d’esquerres".
El regidor de Terrassa en Comú i fins fa poc secretari d’organització de Catalunya en Comú, Xavier Matilla, també considera "un escàndol" que no l’hagin enviat a l’Audiència Nacional, i afegeix: «De tota manera, cal analitzar amb calma com de latents es troben aquests sentiments de violència en certs sectors de la societat». Finalment, el regidor d’ERC Isaac Albert remata: "És evident que vivim a un estat on el feixisme ha conviscut amb absoluta impunitat en els darrers 40 anys. Però en aquest moment en què ha entrat en crisi el Pacte del 78, encara se’ns fa més evident: Amb actituds feixistes i violentes, però també amb discursos polítics que intenten blanquejar-ho i donar-li una certa cobertura".
Per això Terrassa, però, Terrassa es va despertar amb vestigis d’altres temps al portal de casa.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't.