El Museu Carmen Thyssen de Barcelona no obrirà portes abans del 2027
El nou equipament privat s'ubicarà a l'antic cinema Comedia i tindrà com a eix central l'art català dels segles XIX i XX. L'empresa Stoneweg no ha volgut fer públics els números d'una inversió "rellevant"
ACN
Barcelona-
El Museu Carmen Thyssen de Barcelona no serà una realitat fins, com a mínim, l'any 2027. Aquesta és la data amb la qual treballen inicialment els responsables de l'operació, que aquest dijous han presentat el projecte que s'ubicarà a l'antic cinema Comedia de la capital catalana. Ho han oficialitzat la baronessa Thyssen-Bornemisza, Carmen Thyssen, l'alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, i el CEO de Stoneweg, Jaume Sabater, en un acte al consistori.
El nou equipament cultural privat comença a caminar amb la voluntat d'esdevenir un epicentre cultural de rellevància internacional amb l'art català dels segles XIX i XX com a eix central. El museu, amb peces de la col·lecció privada de la baronessa, també oferirà exposicions temporals amb obres de grans col·leccions internacionals. Així, plantejarà un recorregut que combinarà el llegat històric de Catalunya amb noves propostes innovadores i avantguardistes. Sabater ha explicat que és "prematur" definir una data per a l'obertura perquè comporta una "obra rellevant".
El responsable ha indicat que el projecte de reforma és "ambiciós" i que requerirà el tràmit administratiu per la llicència d'obres, una gestió que tot just han començat. El CEO de l'empresa no ha volgut fer públics els números d'una inversió "rellevant". "S'ha parlat de diverses xifres que no van desencaminades", ha sostingut. Sabater ha recordat que finalment s'ha comprat l'antic cinema i que això forma part d'un acord entre privats.
La baronessa Thyssen ha celebrat crear un museu "molt del segle XXI" i ha detallat que les peces de la seva col·lecció giraran pels diferents museus que té a l'Estat sense crear cap problema ni anar en detriment de l'espai de Sant Feliu de Guíxols. Thyssen ha recordat quan anava al cinema Comèdia amb els seus avis paterns i ha assegurat que ser col·leccionista d'art "no és fàcil", però que se sent orgullosa que tota la feina feta sigui accessible pel públic.
L'alcalde Jaume Collboni ha aplaudit que el nou museu contribueixi al "somni" de continuar sent una capital mundial de l'art. Amb les pròximes ampliacions del MNAC i el MACBA, aquesta operació ha de servir per atreure "grans obres" a Barcelona i oferir espais de gran qualitat i quantitat. "Amb l'anunci del nou projecte que comença a caminar avui, guanyem un museu amb obres d'art català del XIX i el XX com a eix i un nucli cultural de referència a la ciutat", ha conclòs.
Una fundació i un lloguer
Per fer possible el nou museu, la baronessa i Stoneweg han arribat a un acord privat pel lloguer de la col·lecció. Tot i això, han subratllat que anirà més enllà d'un lloguer perquè és un projecte amb la "implicació absoluta" de Carmen Thyssen. Per gestionar el museu s'ha creat la Fundació Art i Llegat Barcelona que liderarà el govern del nou equipament. També s'estan establint diversitat de societats que coexistiran amb l'entitat.
L'espai serà concebut amb una col·laboració entre un estudi d'arquitectura català i un altre d'internacional, els noms dels quals encara no s'han volgut fer públic. Tindrà tres espais expositius de primer nivell, zones versàtils multifuncionals, espais immersius i auditori.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..