Este artículo se publicó hace 8 años.
Multa de 601 euros a un professor per parlar a la policia en català a l'aeroport d'El Prat
Públic
-Actualitzat a
Un professor de la Universitat Politècnica de Catalunya ha estat multat amb 601 euros per haver parlat en català a un agent de la Policia Nacional en el control de passaports de l'aeroport barceloní d'El Prat el passat 4 de setembre.
La Plataforma per la Llengua, organització que treballa per la defensa del català, informa a la seva web que el passat mes de setembre Xavier Casanovas, professor universitari, es disposava a viatjar a l'estranger i que quan va lliurar el seu passaport va saludar a l'agent del control en català. L'agent li va dir aleshores que parlar-li en català era "una falta de respecte" i un exemple de "poca estima" a Espanya.
Casanovas explica que va decidir seguir parlant en català per la "xuleria" mostrada per l'agent. "Mai he tingut cap problema en parlar castellà, sóc una persona que quan em parlen en castellà contesto en castellà", ha dit a Vilaweb Casanovas, qui malgrat tot va passar el control i va arribar a pensar que la cosa no aniria a més.
Obligat a parlar en castellà
No obstant això, l'agent va sortir darrere seu i li va abordar a la cua d'embarcament al costat d'un altre company. Els agents li van demanar el passaport i el van portar a un punt d'informació per prendre-li la filiació i recriminar-li una vegada més la seva mala educació. Segons Casanovas, quan els va preguntar pels motius de la seva actuació, els dos policies li van respondre que estava obligat a "parlar en castellà" amb ells i que així ho establia la Constitució. També li van advertir que si seguia parlant-los en català haurien d'avisar un traductor i que potser perdria el vol.
Casanovas també ha explicat que va intentar que els agents s'identifiquessin, però que un d'ells li va dir que no portava el número perquè "no li cabia a la camisa" i que l'altre va argüir que tenia un número difícil de llegir "per evitar denúncies ximples que ens posen". Segons aquesta mateixa versió, els dos policies es van acomiadar amb un to agressiu i fins i tot un va arribar a dir-li: "Sé on vius".
A la tornada del seu viatge Casanovas va decidir presentar una denúncia pel tracte denigrant dels agents. No obstant això, el jutge va arxivar el cas perquè no era possible identificar els agents.
Sis mesos després, el 13 de març, Casanovas va rebre una notificació per la qual s'iniciava contra ell un procés sancionador "en relació amb la normativa de protecció de la seguretat ciutadana" -l'anomenada llei mordassa-. Segons la notificació, va cometre una infracció de tipus greu perquè va fer "cas omís de les ordres donades pels agents actuants i, d'aquesta manera, va dificultar la seva tasca policial i va retardar el flux normal de passatgers".
La Plataforma per la Llengua i la Fundació Catalunya han posat a disposició de Casanovas els seus advocats perquè pugui fer al·legacions. Consideren una "discriminació lingüística greu de les administracions espanyoles". A més, l'afectat també demanarà al jutjat que va investigar la denúncia que reobri el cas ara que, gràcies a la denúncia dels policies, es pot arribar a conèixer la identitat.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..