Este artículo se publicó hace 3 años.
El Moviment de Renovació Pedagògica defensa la immersió i Educació insta els docents a mantenir el model vigent
La Federació que aglutina el principal grup centrat en la pedagogia insta centres i mestres a seguir construint el model d'escola catalana. El conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray envia una carta als directors dels centres instant-los a no fer cap
Públic
Barcelona--Actualitzat a
La Federació de Moviments de Renovació Pedagògica ha instat centres educatius i docents a seguir construint el model d'escola catalana després que s'hagi sabut que el Tribunal Suprem ratifica la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya que imposa el 25% de classes en castellà als centres escolars de Catalunya. En un comunicat, ha defensat el model d'immersió lingüística, "model d'èxit educatiu i de cohesió social". La Federació aposta per l'escola catalana "i en català" i per l'autonomia de centres, que permet flexibilitzar l'acció educativa per adaptar-se a les diverses circumstàncies, garantint el ple domini del català i del castellà en acabar l'etapa obligatòria. A més, ha assegurat que les dades més recents demostren que la llengua que cal enfortir és la catalana. Per últim, ha reclamat a l'administració que garanteixi els mitjans per preservar la bona feina que es fa des de l'àmbit educatiu.
La Federació de Moviments de Renovació Pedagògica s'ha referit així a la decisió del Tribunal Suprem (TS) de rebutjar el recurs del Departament d'Educació i confirmar el 25% de castellà a l'escola.
Carta del conseller als centres escolars
Per la seva banda, el conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, ha enviat una carta als directors dels centres educatius instant-los a no fer cap canvi en els seus projectes lingüístics. El conseller considera la decisió del Suprem una "greu atac" als fonaments del model d'escola catalana i insisteix que l'ensenyament de les llengües no va de percentatges. Per tot això, assegura als directors que no han de fer cap canvi en els seus projectes i els garanteix que el Departament estarà sempre al seu costat, "donant empara" a la seva vocació de servidors públics. El conseller finalitza la seva missiva amb la frase: "L'escola a Catalunya, en català".
Cambray aprofita també la carta per agrair la tasca a directors i docents i els envia un missatge de tranquil·litat. "Tenim plena confiança en vosaltres i volem que seguiu treballant exactament com ho heu fet fins ara", detalla.
A més, explica que des del Govern es potenciaran les eines lingüístiques que tenen els centres al seu abast en el marc del pla de promoció del català anunciat fa unes setmanes. Cambray defensa també que el model d'escola en català té un ampli consens social, pedagògic i polític i garanteix l'aprenentatge del català i el castellà en finalitzar l'etapa obligatòria.
L'execució, en mans del Govern espanyol
L'aplicació de la sentència un cop oficialitzada la ratificació del Suprem quedaria en mans del Govern espanyol ja que hauria de demanar la seva execució però es dona el cas que la sentència deriva d'un procediment judicial iniciat el 2015 en l'etapa del PP al capdavant del Govern espanyol amb Mariano Rajoy a la Moncloa. En aquells moments estava vigent una llei d'Educació estatal, l'anomenada "llei Wert" amb què el polèmic ministre volia "espanyolitzar els escolars catalans" que ja ha estat derogada per una altra norma impulsada pel Govern del socialista Pedro Sánchez -l'anomenada llei Celaá- que no incorpora quotes de castellà obligatòries com ho feia l'anterior en què es basa la sentència, sinó que només dictamina que al final de les etapes educatives els alumnes dominin en igualtat de condicions el català i el castellà, una condició que totes les dades acadèmiques avalen.
Es desconeix quina serà l'actuació del Ministeri d'Educació. de moment la ministra Pilar Alegría s'ha mostrat ambigua ja que segons el conseller d'Educació es va limitar a assegurar-li en conversa telefònica que s'aplicaria la llei d'Educació estatal vigent. Una consideració que podria fer pensar que no s'aplicaran quotes de castellà ja que la nova llei no les incorpora, però Alegria no ha concretat si demanaran l'execució o no de la sentència un cop ja serà ferma malgrat estar desfasada pel canvi legislatiu. S'entreveu una tempesta política important ja que d'executar la sentència es tensionaria la relació entre el Govern espanyol i ERC, però l'oposició de dretes ja ha exigit que es faci complir la sentència. El president del PP, Pablo Casado, així ho ha reclamat: "Sánchez ha d'exigir a la Generalitat que compleixi la sentència a Catalunya amb tots els instruments de l'Estat. Incomplir aquesta resolució per acontentar els seus socis seria prevaricar", ha advertit el líder del PP al cap de l'executiu estatal.
El PSC demana flexibilitat però defensa la sentència
El president del PSC al Parlament, Salvador Illa, ha defensat que el català sigui llengua vehicular a l'escola però no veu malament que s'imparteixi una matèria en castellà que seria la conseqüència de l'aplicació de la sentència. "No em sembla que això ataqui ni el model ni posi en risc el català a l'escola", ha dit en una entrevista a Ser Catalunya el dia després que el Tribunal Suprem hagi confirmat la sentència que fixa un 25% en castellà a l'escola. Preguntat per la carta del conseller d'Educació, Josep Gonzàlez-Cambray, als directors dels centres, Illa ha dit que el Govern ha de respectar les decisions judicials i que "s'equivoca" si es declara insubmís. De tota manera, no creu que la decisió judicial del Suprem "comprometi" que el català segueixi sent la "llengua central" a l'escola.
El PSC aposta perquè hi hagi "flexibilitat" i siguin els professionals de cada escola els que decideixin el seu projecte lingüístic "en funció de la realitat sociolingüística". "Que a una escola de Santa Coloma de Gramenet, si ho creuen les autoritats del centre, es doni més relleu al català. I que un centre de Prats del Lluçanès doni més pes al castellà per una raó sociolingüística", ha posat Illa com a exemples.
Segons ha dit el líder dels socialistes catalans, no li agrada parlar de percentatges i ha afegit que "no li sembla malament" que, a banda de l'assignatura de castellà, s'imparteixi una altra matèria en castellà. "No em sembla que ataqui el model que tenim ni que posi en risc el català a l'escola", ha conclòs.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..