La moratòria antidesnonaments n'ha aturat prop de 60.000 en quatre anys
És la principal conclusió d'un nou estudi elaborat per l'Observatori DESCA i la PAH, que s'ha presentat per reclamar que es mantingui la mesura, que venç a final d'any
Barcelona--Actualitzat a
La suspensió de desnonaments que el govern espanyol va posar en marxa el 2020 arran de la crisi de la Covid-19 haurà detingut un total de 58.000 llançaments en habitatges de famílies vulnerables, un 25% del total dels realitzats des d'aleshores fins aquest 2024. Es tracta de la principal conclusió del nou informe de la PAH i l'Observatori DESCA, amb dades inèdites sobre la moratòria antidesnonaments, inclosa en l'escut social de l'Estat.
La mesura es va anar prorrogant fins al dia d'avui arran de l'emergència de l'habitatge, amb preus de compra i lloguer disparats, però la previsió és que s'acabi a final d'any. Les organitzacions socials exigeixen al Govern espanyol que mantingui la moratòria i aprovi més mesures que ampliïn la seva efectivitat, ja que "no ha funcionat en el 75% dels casos".
"Si aquesta suspensió decau -està previst que ho faci el dia 31- es reprendrà immediatament l'expulsió de les gairebé 60.000 famílies sense alternativa", alerta. L'informe Impacte de la moratòria de desnonaments 2021-2023 ha estat presentat aquest dimarts davant el Congrés dels Diputats.
A la petició hi han donat suport amb la seva presència diversos representants dels grups parlamentaris de gairebé tot el bloc d'investidura: Sumar, EH Bildu, ERC, BNG, mentre Podemos i Junts han confirmat el seu suport, però no hi han assistit. Segons detallen els impulsors en un comunicat, s'han compromès a convalidar aquesta norma a la Mesa del Congrés al gener si l'executiu del president Pedro Sánchez prorroga la norma al Consell de Ministres.
L'informe de la moratòria antidesnonaments
L'informe esbossa un perfil de les persones afectades: el 77,8% de les que es van valer de la moratòria ja tenien seguiment als serveis socials. "Si bé la pandèmia va empitjorar la seva situació, no n'és la causa directa", destaquen. Així mateix, es detalla que el 77% de les ajudes ofertes per serveis socials per evitar desnonaments són en forma d'ajudes econòmiques puntuals, per bé que només en el 2% dels casos es dona una alternativa residencial temporal: "La realitat no s'ajusta a les previsions del mateix decret".
Amb tot, sostenen que la situació reforça les demandes de la PAH sobre la importància de donar continuïtat, de manera indefinida, a aquest escut social. "Per això cal desvincular-ho de la Covid-19 i la guerra d'Ucraïna, alhora que es redacti de manera que els jutges no puguin reinterpretar", insisteixen, demanant que sigui un mecanisme estructural i que es reforci.
Finalment, alerten de l'"abusiu sistema de compensacions a propietaris" que no poden executar el desnonament de famílies vulnerables que ve inclòs en la moratòria aprovada pel Govern. "Implica una desmesurada despesa pública que beneficia moltes grans forquilles d'habitatge com a bancs i fons voltor". Així, proposen que modificar el sistema per tal de corresponsabilitzar aquestes grans forquilles.
Comentaris dels nostres subscriptors
Vols comentar-ho?Per veure els comentaris dels nostres subscriptors, inicia sessió o registra't..